Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Madárzsongás a nemzeti parkban

Kócsagvár - Megjelentek az első vándormadarak a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban. A költöző madarak vándorlása még hetekig eltarthat. A korán érkező fajok már elkezdték a fiókák kiköltését.
Éled a természet a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban is. A bíbicek vonulása már javában tart és a pajzsos cankók is megindultak északi fészkelőterületeik felé. A vándormadarakat a szaporodási ösztön hajtja vissza költőterületeikre.

Évről évre tömegesen jelenik meg a nyári lúd, a vetési lúd, és a nagy lilik mellett megfigyelhetőek azok a fajok is, amelyeknek vonulási útvonala csak érinti a Kárpát-medencét.

Az egyes madarak eltérő időpontban érkeznek meg a nemzeti parkba, a vonulás akár május közepéig is eltarthat. A korán érkező fajoknál viszont már elkezdődött a fiókák kiköltése. Az elkövetkezendő időszakban a búvóhelyeken fészkel majd még a rétisas, a holló, a gyurgyalag, valamint a sarlósfecske is.

Fotó: Kisalföld-archívum
Fotó: Kisalföld-archívum

A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő madárgyűrűzés és -megfigyelés érdekes eredményeket hozott. A Fertő-tájon is találkoztak olyan kormoránokkal, amelyek Litvániában keltek ki. Az is megfigyelhető, hogy a kipusztulás szélén álló lilik is ritka „vendég" a nemzeti parkban. A Fertő tó mostani magas vízállása kedvez a bukórécéknek, ezen madarak ugyanis a kagylókat szeretik. Míg az úszóréce a sekélyebb vízben, a dús növényvilágban érzi otthon magát.

Összességében elmondható, a madarak az alacsonyabb vizeket szeretik, hiszen így a nádasban könnyebben találnak maguknak költőhelyet.
Már elkezdődött és hetekig is eltart a vándormadarak költözése. A korán érkezők már költenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetés hadtörténeti kutatásokért

Sopron - A honvédelmi miniszter nemzeti ünnepünk alkalmából a Honvédelemért kitüntető címet… Tovább olvasom