Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Madárgyűrűzés a nemzeti parkban

Elkezdődött az őszi vonuláshoz igazodó madárgyűrűzés a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban. A több hónapos munka célja a beazonosított madarak nyomonkövetése, információgyűjtés az egyes fajok életmódjáról, vonulási útvonalairól.
A Mekszikópusztai Partimadár-gyűrűző Program keretében közel tíz éve folyik komoly szakmai munka a Fertő tó dél-keleti partján. A program indulása előtt a fertőrákosi öböl adott otthont éveken át olyan természetvédelmi táboroknak, melyeken a gyerekek is megismerkedhettek az egyes madárfajokkal. Ezeket az ismeretterjesztő, nevelő táborokat egyre inkább a szakmai munkára koncentráló, ornitológusok számára szervezett munka váltotta fel. Jelenleg professzionális madárvonulás-kutatás folyik a nemzeti parkban, igaz, az egész országból érkező, engedéllyel rendelkező madárgyűrűző szakembereket a Fertő tóval ismerkedő, gyakorlatukat töltő hazai és külföldi diákok is segítik a munkában.

Speciális hely

A megpróbáltatásokat minden egyes madárnak el kell viselnie.
A gyűrűzés augusztustól szeptember végéig, október elejéig tart, a vonulás intenzitásától függően. Sok, északon költő madárfaj egyedei számára a Fertő tó jelenti az egyik pihenőállomást útban Afrika, a mediterráneum vagy a Fekete-tenger felé. Ilyenkor nyáron egyelőre a gyakoribb fajok, mint például a réti cankó vagy a sárszalonka befogott egyedei kapnak gyűrűt, később a ritkábbnak számítók, mint a sarkvidéken költő havasi vagy az apró partfutó.
A mekszikópusztaihoz hasonló gyűrűzőállomás az országban több helyen is található, ez azonban mégis speciális, hiszen itt csak limikólákat, azaz partimadarakat gyűrűznek.

Napi többszöri ellenőrzés

Az állatok befogásához speciális varsákat használnak. A befogást követően a jól szellőző zsákokba kerülő madarakat egymás után megvizsgálják a szakemberek. A kondíció mellett a legfontosabb adatokat a szárny-, illetve a csőrméretek jelentik, az ezzel kapcsolatos „megpróbáltatásokat" minden egyes madárnak el kell viselnie. A gyűrűzés után azonnal szabadon engedett állatok visszatérnek a vízpartra, ahol ha szerencséjük van, nem sétálnak be újra egy varsába. A napi többszöri ellenőrzés során előfordul visszafogás is, izgalmat azonban a madarászok számára csak az okoz, ha nem a saját maguk által ugyanabban az évben gyűrűzött madár, hanem például egy dél-svédországi vagy a Balti-tenger mellett megjelölt partfutó kerül a kezükbe. Az eddigi években erre is volt példa, így az ornitológusok nagy várakozással tekintenek az elkövetkezendő hetek elé.

Korábban:

Csodák a mocsárban, a földön, a levegőben (2002-08-06) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosok álmatlan éjszakái

Sopron nem írt ki pályázatot az orvosi ügyelet ellátásra. A betegek éjszakai és hétvégi ellátását a… Tovább olvasom