Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

M85-ös útépítés Sopronig - Látványosan alakul a nyomvonal

M85-ös útépítés Sopronig - Látványosan alakul a nyomvonal
Látványosan alakul az M85-ös gyorsforgalmi út Sopronba vezető szakasza is, Nagycenk határában jól látni az útról is a leendő útvonalat. A régészek itt bukkantak egy őskori telepre is.
Az M85-ös gyorsforgalmi út építését megelőző feltárások eredményeként Nagycenk határában egy őskori telepre és két temetőrészletre bukkantak a régészek – adta tudtul a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyomvonalba eső területen feltárt közel harminc régebbi sír a középső bronzkor, míg másik hét temetkezés a kora vaskor időszakára datálható. A halottak mellé edényeket, ékszereket temettek, két sírban pedig egy bronzból készült tőr és egy valószínűleg jogarként értelmezhető bronztárgy jelezte, hogy a halottak az ide temetkező közösség kiemelkedő személyei lehettek. A leleteket a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum szakemberei dolgozzák fel. 

De nemcsak a régészek dolgoznak; az útépítő erőgépek látványos munkát végeznek több helyen is. Ezekről részletesen is kérdeztük a NIF-et.

– A kivitelezés négy építési szakaszon folyik Farádtól a Sopron–Fertőrákos csomópontig. A nyomvonalon jelenleg a régészeti megelőző feltárások vannak folyamatban, illetve zajlik a munkaterület tűzszerészeti átvizsgálása és robbanószerkezet-mentesítése, a Nagylózs és a Sopron-kelet csomópont közötti harmadik építési szakaszon pedig már elindultak a bozótirtási, fakivágási és a humuszolási munkák is – tudatta a cég kommunikációs munkatársa. 

A 171 milliárd forintos beruházás egyike azon fejlesztéseknek, amelyek teljes egészében hazai forrásból valósulnak meg. Az 57,45 kilométer hosszú szakaszon hét külön szintű csomópont, 45 úgynevezett hídmű- tárgy,két, az autóutat és a vasutat egyszerre keresztező vadátjáró épül, valamint egy pár komplex és két pár egyszerű pihenő létesül Babótnál, Fertőszentmiklósnál és Kópházánál. Nagycenken új üzemmérnökségi telep is épül. A beruházás során 16,89 kilométer országos közúti korrekció és új nyomvonalon vezetett út, illetve 134,5 kilométer hosszú vadvédő kerítés létesül. A környéken élők komfortérzetének javítása érdekében három kilométeren zajvédő falat is építenek. 

A kétszer kétsávos út a Farádig elkészült M85-ös gyorsforgalmi utat meghosszabbítva biztosítja a régió és Sopron elérhetőségét. Régóta vágyunk rá, hogy 110 km/h sebességgel haladhassanak az országnak ebben a szegletében is az autók. Ennél is fontosabb talán, hogy az M85-ös megvalósulásával tizenhét település tehermentesül az átmenő forgalom alól.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliárd forintból újul meg kívül és belül is a Lenck-villa Sopronban

Kétmilliárd forintból újul meg kívül és belül is a Lenck-villa Sopronban
A Modern Városok Program keretében kapja vissza Sopron múltjának egy darabját a jövő év végére. Tovább olvasom