Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

M85-ös gyorsforgalmi Sopronig: négy szakaszon már építik

Egyre több helyen bukkannak fel az építőmunkások, a teherautók a tervezett M85-ös soproni szakaszain. Az autósok megkönnyebbülten sóhajtanak láttukra: már készül! De gyorsforgalmit építeni azért nem megy olyan gyorsan, a NIF Zrt. tájékoztatásából ez is kitűnik.
Havonta bombázzuk a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t a kérdéseinkkel: hogy halad a munka, mi történik éppen, mit találtak a régészek? Szeretnénk olvasóinkat folyamatosan tájékoztatni az M85-ös szakaszainak építéséről.

Az úgynevezett Csorna II.–Sopron-kelet–Fertőrákos csomópont közötti 57,45 kilométeres szakasz kivitelezése négy építési résszel van folyamatban. Az első a Csorna II.–Fertőd–Endrédmajor, a második a Fertőd–Endrédmajor csomópont–Nagylózs közötti szakasz, a harmadik a Nagylózs–Sopron-kelet közötti szakasz és a Nagycenki Üzemmérnökség kivitelezése, a negyedik pedig a Sopron-kelet–Fertőrákos csomópont közötti szakasz. A kivitelező konzorciumok feladata a projekt megvalósításához szükséges kiviteli tervek elkészítése is, a NIF tájékoztatása szerint ez is folyamatban van.

A nyomvonalon jelenleg a régészeti megelőző feltárások folynak. Mind a négy építési részen a geodéziai alapponthálózat létesítését, a munkaterület tűzszerészeti átvizsgálását és robbanószerkezet-mentesítését, bozót-, cserjeirtási és fakivágási feladatokat, valamint előkészítő földmunkákat és a szállítóutak kiépítését végzik. A műtárgyak tekintetében a próbacölöpözési munkák vannak folyamatban.
A nyomvonalon helyenként már van sürgés-forgás, de ez még mindig az előkészítési fázis. Fotó: Magasi

Elindultak a nyomvonallal az érintett közművek kiváltási munkái is (mint tudjuk, ezért volt a kétnapos gázszünet a Soproni járásban). A III. építési részen, Peresztegnél, a GYSEV vonalán létesítendő vasúti műtárgy miatt szükséges kerülő vágány építése is folyamatban van"

– tudatta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Ennyi a hivatalos közlés, de ennél sokkal többet lát a vidéki ember. Például kíváncsian belekukkant az árokba, amit a régészek ott hagytak a szántóföldön. A Budavári Kft. megbízásából a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum szakemberei végzik a gyorsforgalmi út Csorna és Sopron közötti beruházásához kapcsolódó, megelőző régészeti feltárásokat. Az eredményeikről később tájékoztatják a régiót, ennek pedig elsősorban az az oka, hogy védik a lelőhelyeket az illegális kincskeresőktől. A fellelt tárgyak természetesen múzeumba kerülnek és restaurálásukat követően a nagyközönség is megismerheti majd őket. A próbaárkokban ugyanakkor ott maradnak a feltárt, akár a római korból származó falak, épületmaradványok. Ezeket precízen dokumentálják, fényképezik, lerajzolják – aztán visszatemetik, hogy amikor több száz év múlva egy másik régészgeneráció a múltat kutatja, ismét rátalálhasson.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét segít a Szent Márton Ház

Szeptember közepétől újra gyűjtést szervez a Szent Márton Ház és megkezdődnek a Soproni járásban élő… Tovább olvasom