Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Lövő múltját kutatja a baráti kör

Néhány éve alakult meg a Lövőről Elszármazottak Baráti Köre. Az alapítói olyan személyek, akik jelenleg nem a faluban élnek, de sok mindent tesznek szülőfalujukért.

Tagjaik száma ma már megközelíti a száz főt. Az egyesület célja Lövő hagyományainak, múltjának feldolgozása és leírása az 1930-as évektől kezdve, mivel eddig az időszakig néhai Mohl Adolf apátkanonok, aki szintén lövői származású volt, megírta.

A cél megvalósításához dr. Unger András, a mosonmagyaróvári Tejipari Kutatóintézet igazgatója és Balázsné Varga Teréz egymillió forintból gazdálkodóalapítványt hoztak létre. Jelenleg is folyik kutatómunka a levéltárakban, valamint a lakosok visszaemlékezései alapján. A már feldolgozott anyagot – a baráti kör szervezésében – a Lövői Kulturális Központban egy-egy előadás keretében mutatják be.

Legutóbb dr. Galavics Géza akadémikus tartott színvonalas előadást a település műemlékeiről és Csámpai Norbert lövői plébános mutatta be a templomi műemlék kelyheket, valamint a régi, latin nyelvű anyakönyveket. A legközelebbi előadást – a lövői vasút és posta történetéről – a Budapesten élő Bausz Sándor tartja május 30-án, akinek édesapja egykor Lövő polgármestere volt. Szintén Bausz Sándor gondozásában jelent meg önkormányzati támogatással Lövő története 2009-ben.

Alapítók

A Lövőről Elszármazottak Baráti Köre alapítói: dr. Horváth Dénes, dr. Székely-Gayer Éva, dr. Hollósy János, Németh Kálmán, Balázsné Varga Teréz és Steinerné Varga Mária. A lelkes csapat munkáját sok lövői lakos támogatja, segíti.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A hosszú élet titka a boldogságban rejlik˝

Száz esztendővel ezelőtt, április 14-én született Gerzanits Istvánné, aki szerint a hosszú élet… Tovább olvasom