Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Lopnak a temetői sírokról

Sopronban a sírhelyekről rendszeresen tűnnek el a vágott virágok, de volt, hogy tövestül húzták ki a frissen elültetetteket is.
Van egyáltalán szíve annak, aki ilyet csinál, kérdezi könnyeivel küszködve a régi temető egy gyönyörűen gondozott sírjánál a soproni édesanya. A sírhelyekről rendszeresen tűnnek el a vágott virágok, de volt, hogy tövestül húzták ki a frissen elültetetteket is.

Évek óta nincs olyan nap, hogy a középkorú házaspár ne látogatna ki a temetőbe. Fiatalon elhunyt lányuk sírján vörös fuksziák ragyognak, de a vázában is van mindig friss virág. Feltéve, ha nem lopja le róla senki. – Az egész csokor nem szokott eltűnni, csak egy-egy szál belőle. Legtöbbször még aznap, amikor kivisszük a temetőbe – mondják a szülők összetörten. – A napokban a négy szál krizantémból is eltűnt egy, de nem csak a régi temetőben van ez így, az újban is sokan panaszkodnak.
A család egyik legfájóbb emléke, amikor néhány hónapja a házaspár unokájának ajándéka is eltűnt a sírról.

Kicsike dobozkát hozott a kisfiú édesanyja sírjára, de másnap már nem volt a fejfa mellett az ajándék. Mérgükben, elkeseredésünkben a család kiragasztott egy üzenetet, melynek hatására néhány nappal később vissza került a dobozka. Bár nem a lányuk sírjára, csak egy közeli parcellára. – Higgyék el, megszakad az ember szíve mások lelketlensége miatt. Nem elég a nagy bánat, még a sír mellett sincs nyugalmunk – mondják tanácstalanul a szülők.

Rosenstingel Antal temetőbizottsági elnök nem először találkozik a panaszokkal, és abban is megerősít, hogy nem egyedi esetről van szó.

– Időszakosan, leginkább az ünnepek idején küzdünk a problémával, de sajnos nem sok eszköz van a kezünkben. A visszatérő tolvajok többnyire kijátsszák a temetőőröket, de ha elkapják őket, akkor sem tudnak igazán mit tenni velük, hiszen a rendőrség kis értékű lopásokkal nem tud foglalkozni.

A rendszabályok szerint a temetőből semmit nem szabad kivinni, még a tönkrement koszorúk keretét sem. A rendelkezés a lopások megakadályozására irányul. A temetőbe járók azonban úgy érzik, a rendőrök és polgárőrök időszakos járőrözése – nem csak az ünnepek idején – riaszthatná el a visszajáró tolvajokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenmilliót fizet vissza Petőháza

Petőházán az eddiginél is feszítettebb gazdálkodást kíván, hogy a tavaly befolyt 80 millió forint iparűzési adóból ettől az évtől kezdődően mintegy ötvenmillió forintot vissza kell fizetniük a Magyar Cukor Rt.-nek. A könyvvizsgálás során ugyanis kiderült, az rt. olyan termék után is fizetett iparűzési adót, amelynél már nincs adókötelezettség. A településen a fejlesztésekre így 3 évig kevesebb jut. Tovább olvasom