Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Lojalitás és némi alávetettség

Salgó László vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány volt a vendége szerdán este a Rotary Club Sopron összejövetelének. A jó hangulatú, kötetlen beszélgetésen a rendőrség vezetője válaszolt a rotarysok kérdéseire és interjút adott a Kisalföldnek is.
Salgó László barátjával, a szállodavezető Sándor Péterrel és a megyei rendőrfőkapitánnyal, dr. Szabadfi Árpáddal érkezett a rotarysok esti összejövetelére.

– Minek köszönhetik a klub tagjai, hogy elfogadta a meghívásukat?
– kérdeztük a vezérőrnagyot.

– Több okot is mondhatok. Először is: nagyon szeretem Sopront. Ismerem és tisztelem a történelmét. Gyermekeimmel sok nyári vakációt töltöttünk itt. A másik indok az, hogy a rendőrség vezetőjének nem az elefántcsonttoronyból kell irányítania a testületet, hanem le kell onnan szállnia, hogy, Adyval szólva, „látva lássanak". Van speciális okom is: egy nagy darab, szőrös szállodaigazgató, Sándor Péter, aki kedves barátom. Szóval, Sopron nekem fontos város.

– Megjelenésével gondolom, a Rotary céljait is támogatja.
– Természetesen. Szegeden az elsők között alakult meg a klub, s bár nem voltam alapító, de 1996-ig aktív tagja voltam a csoportnak. Olyan trófeákat szereztem nekik, amilyen máshol nincs is.
– Beszéljünk a munkájáról.

Laikusként úgy tűnik, a rendőrségen megkezdődött egy átalakulás, melynek során igyekeznek az európai szervezetekben általános felépítést itthon is kialakítani. Azaz törekednek arra, hogy legyen kevesebb tiszt, de több rendőr az utcákon.

– Ha mindez az állampolgárok véleményét is tükrözi, akkor másfél éves országos főkapitányi munkám nem volt hiábavaló. Igen, ez a cél: közelíteni az európai morálhoz és a szervezeti struktúrához. Jól látja, szervezetében más lesz a rendőrség. A kapitányságok belső megerősítése folyamatban van és az a cél, hogy az állampolgárok minél nagyobb biztonságban érezzék magukat. Sajnos a költségvetési megszorítások miatt a fejlődés mértéke nem olyan ívű, mint szeretném, de nem hátrálok egy lépést sem.

– Jó hír, hogy a Gallup felmérése szerint az elmúlt időszakban javult a szervezet megítélése az állampolgárok körében, rossz hír viszont, hogy a megkérdezettek állítják: a korrupció nem csökkent, ráadásul nőtt a politikai befolyás a rendőrségen.

– Ismerem a felmérés adatait, hiszen én rendeltem meg, hogy félévente szondázzuk a közvéleményt. Igen, az emberek érzékelik a rendőrségi attitűd változásait, de ítéleteikben nem mentesek a politikai feszültségektől, a média minősítéseitől. A korrupció súlyos veszély, ami ellen küzdünk, és eredményeket érünk el.

– És a politika? Hat a rendőrségre?
– Ha úgy kérdezi, hogy a kormány befolyásolja, utasítja-e a szervezetet, a válaszom határozottan nem. De a magyar rendőrség lojális a mindenkori, hangsúlyozom, a mindenkori kormányhoz és törvénykövető. A lojalitás pedig magában hordoz némi alávetettséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kegyeletvirágok a körforgalomban

A soproni, Csengery úti körforgalomban pénteken tragikus baleset történt: féktávolságon belül… Tovább olvasom