Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Lobbi: Két évig kormánybiztos segíti a fertődi kastély felújítását

Orbán Viktor miniszterelnök a fertődi Esterházy-kastély felújításával kapcsolatos állami feladatok koordinálásával dr. Zumbok Ferenc kormánybiztost nevezte ki.
2014 márciusáig dr. Zumbok Ferenc kormánybiztosként látja el a fertődi Esterházy-kastély felújításával, valamint a budai Várbazár rekonstrukciójával és a Várnegyed hosszú távú fejlesztési koncepciójának kidolgozásával kapcsolatos feladatokat. A Magyar Közlönyben az is olvasható, a biztos tevékenységét a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban működő 5 fős titkárság segíti. Mindez, indokolt esetben további hat fővel megemelhető. A kormánybiztos és titkársága működéséhez közvetlenül kapcsolódó kiadásokat a központi költségvetés tartalékából kell biztosítani.

- A kormánybiztos sokat segíthet abban, hogy a jövőben további uniós pályázati pénzek érkezzenek Fertődre - mondta el megkeresésünkre dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója, akihez az Esterházy-kastély is tartozik. - A felújítás első ütemét lezártuk, s most már javában tart a második. Nem tétlenkedünk, mert szeretnénk folytatni a rekonstrukciót. Ehhez pedig elengedhetetlen egy olyan szakember, politikus, aki képes lobbizni a kormánynál. A kiemelt projektekről ugyanis a kormány dönt.

Varga Kálmán, aki, mint elmondta örül a kormánybiztosi kinevezésnek további feladatokat is sorolt.

- Hosszú évek óta vitában állunk a városban működő, állami kézben lévő kutatóintézettel a rózsakert, az angoltkert tulajdoni jogát illetően - folytatta a műemléki vezető. - Eddig nem tudtunk megállapodni, miközben ezen részeket is szeretnénk felújítani. A jogi vita gordiuszi csomóját úgy tűnik, már nem tudjuk átvágni, ezért itt politikai döntés szükséges.

Varga Kálmán szerint, ahogy jutnak előre a kastély felújításával, újabb és újabb részeket, termeket, kiállítóhelyeket tudnak bevonni az üzemeltetésbe, de ehhez is további pénzek kellenek.

- Ahhoz, hogy a nemzetközi komolyzenei élet vérkeringésében maradhassunk, megtartsuk a haydni nívót, a korábbi évszázadok színvonalát, szükség van a koncertévad megtartására - tette hozzá. - Ez mintegy negyvenmillió forintba kerül. Ám nem üzleti vállalkozásról van szó, tehát nem tud nyereségesen működni. A kormánybiztos az anyagiak előteremtésében is segíthet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan tovább a felsőoktatásban? - fórum Sopronban

A hallgatói szerződés foglalkoztatta leginkább a résztvevőket a Nyugat-magyarországi Egyetem nyílt… Tovább olvasom