Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Liszt-fesztivál legyen Sopron kulturális emblémája

A Liszt-fesztivált Sopronban közüggyé szeretnénk tenni" – mondta bevezetőjében dr. Szilágyi László.

Nem öncélú program

„ A Liszt Fesztivál és Zongoraakadémia legyen Sopron város kulturális emblémája, amely hírünket viszi a világba. A Liszt-fesztivált Sopronban közüggyé szeretnénk tenni" – mondta bevezetőjében dr. Szilágyi László, a Liszt Ferenc Kulturális Egyesület grémiuma nevében a fesztivál „társadalmasítását" célzó fórum mintegy nyolcvan résztvevője előtt. Hangsúlyozta: a fesztivál nem öncélú program. Az idei rendezvényről összeállított angol és német nyelvű DVD-vel Európa-szerte népszerűsítik a magyarságára mindig is büszke Liszt Ferenc életművét és a Sopronban hagyományosnak tekinthető, az utóbbi években egyre erősödő Liszt-hódolatot. Számot adott arról is, hogy a soproniak fesztiválja egyre ismertebbé válik Európában, s e tekintetben több nemzetközi kapcsolatfelvétel is lezajlott.

Kultúrturisztikai vonzat

A 2006-os Liszt-fesztiválról Erős Péter közel félórás DVD-alkotásának bemutatója után Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész interpretált Liszt-műveket. Hallgatósága előtt kijelentette: gratulál mindazon személyeknek, akik a soproni Liszt Fesztivál és Zongoraakadémia ügyét sikerre vitték, jövőjét megalapozzák, a város Liszt-hagyományát ápolják és kezdeményezéseiket a nemzetközi porondon is sikeressé teszik. „Minden tudásommal azon munkálkodom, hogy Liszt és Sopron neve egy legyen" – hangoztatta a zongoraművész. (A szervezők szándéka szerint ő lesz a soproni Liszt-fesztiválok arca.)
Kóczán Péter, a fesztivál titkára a jövő terveit ismertette, s mint mondta, a jövő évi rendezvénysorozat anyagi alapjai adottak, bár továbbra is számítanak a város és más mecénások támogatására. Taschner Tamás, az önkormányzat kulturális bizottságának a tagja Sopron és Liszt sorsának egykori és mai egybefonódásáról, annak kultúrturisztikai vonzatairól szólt. „A fesztivállal olyan tehetős vendégeket csalogatunk Sopronba, akik szeretik és értik a kultúrát. 2011-ben, a Liszt-évfordulón legalább tízezer olyan új turistát várhatunk, akik csak emiatt jönnének Sopronba" – vélekedett. A fórumon – többek között – a helyi Liszt Társaság nevében Nagy Alpár, majd dr. Gimesi Szabolcs expolgármester, Szokolay Sándor zeneszerző, Krisch Magdolna turisztikai menedzser is szót kért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladják a Hotel Marónit

A Hunguest Hotels Zrt. előrehaladott tárgyalásokat folytat a soproni Hotel Maróni értékesítéséről. A szálloda értékét több százmillió forintra becsülik. Dr. Havasi József, a Hunguest Hotels Zrt. vezető jogtanácsosa érdeklődésünkre annyit közölt, valóban előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, s megállapodás esetén sor kerülhet – akár már az év végén – a tulajdonosváltásra. Tovább olvasom