Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Leterheltek a magyar rendőrök

„ Leterheltek a rendőrök, de az már nem igaz, hogy rosszul keresnek” – mondta tegnap Sopronban Lamperth Mónika belügyminiszter, aki a jogászkonferenciára érkezett, de látogatást tett a rendőrkapitányságon és találkozott a város vezetőivel is.
Lamperth Mónika Sopronban járt.
– Leterheltek a rendőrök és a fizetésük is kevés. Változik ez a közeljövőben? – kérdeztük a minisztert.
– Leterheltek, ezt elismerem, de az, hogy rosszul keresnek, már nem igaz. A közalkalmazottak bérének rendezésével az egyenruhások is jelentős fizetésemeléshez jutottak. Július elsejétől a helyi szerveknél dolgozók új pótlékot kapnak. Ez a tisztek esetében nyolc százalékkal, 10–15 ezer forinttal növeli keresetüket, a tiszthelyetteseknél mindez hat százalékot jelent. Ez annak a megállapodásnak a része, amit a kilenc szakszervezetből hattal meg tudott kötni a BM. A fegyveresekre is kiterjed az az állami garanciavállalás, aminek segítségével kedvezményesen vásárolhatnak vagy építhetnek lakást. Ezzel a lehetőséggel hatvanezer BM-dolgozó élhet, s érezni is lehet pozitív hatását.

– A vidéki rendőrségek technikai felszereltsége elmarad a fővárositól. E téren várható javulás?
– Valóban vannak elhasználódott, cserére szoruló eszközök, ahogy vannak elhanyagolt épületek is, ahol a rendőrök méltatlan körülmények között dolgoznak. Azért azt hadd tegyem hozzá, hogy az újak európai színvonalúak. Komoly lépéseket teszünk a felszereltség javítása érdekében, nemrég adtam át például 228 járőrautót és ötven helyszínelőkocsit a rendőrségnek. De tudom, több kellene.

– Ha már a rendőrségnél tartunk: miért nem volt a fővárosi tűzpárbajban megölt rendőrön golyóálló mellény?
– Ez olyan szakmai kérdés, amire én nem válaszolok. Az országos rendőrkapitány és a rendőrség felelősei foglalkoznak ezzel.

– Megértettem. Akkor más: uniós összehasonlításban hol tartanak a magyar BM-szervek?
– Időarányosan nézve csatlakozásunkat, jól állunk. A határőrség jár az élen, ők a legjobbak a csatlakozásra váró országok összehasonlításában. Megfelelő a rendőrség színvonala is, a személyi felkészültségben, a technikaiban és a katasztrófavédelem terén sincs okunk panaszra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertődi nagymama utazhat a Bahamákra

A Fertődön élő Zalavári Katalint fia nevezte be az egyik kereskedelmi rádióadó játékára, amelynek… Tovább olvasom