Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Lejár a kórházigazgató megbízatása

Sopron - A következő év februárjában lejár dr. Baranyai Tibor főigazgatói megbízatása. Az Erzsébet-kórház magasabb vezetői állására ezért pályázatot ír ki az önkormányzat. A jelenlegi főigazgató főorvos folytatni szeretné azt a munkát, amit elkezdett.
A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény 2007-es módosítása lehetővé teszi, a kiemelt kórházakban pedig kötelezővé, hogy 2008. január elseje utáni pályáztatás esetén a menedzsment – magasabb vezető (főigazgató), orvos igazgató, ápolási igazgató, gazdasági igazgató – feladatait önálló munkakör keretében szervezzék meg.

Sopronban az ápolási és a gazdasági igazgatói teendőket eddig is külön személy látta el, jövőre azonban szétválik a kórház általános és orvosszakmai igazgatása is, miután dr. Baranyai Tibor magasabb vezetői megbízatása február végén lejár.

Az orvos igazgató eddig lehetett például az egyik osztály osztályvezető főorvosa is, a jövőben viszont nem. Erre a változtatásra a szakemberek szerint azért van szükség, hogy az adott intézmény vezetése csak egy-egy feladatra koncentráljon, hiszen egy kiemelt kórház irányítása már nehezebb feladat.

A főigazgató feladata az általános igazgatás, az orvos igazgató pedig a szakmai részért felel majd.

Egy-egy kórház általános igazgatása ugyanis nem elsősorban orvosi kvalitásokat követel, van olyan intézmény, ahol közgazdász vagy jogász az igazgató. Sopronban eddig mindig orvos volt a főigazgató, várhatóan az lesz a jövőben is, de a lehetőségét, hogy nem orvos végzettségű legyen az általános vezető, nem lehet kizárni.

Az önkormányzat a következő közgyűlésen dönt a magasabb vezetői pályázat kiírásáról, amely január elsejét követően jelenik meg az Egészségügyi Közlönyben. A közzétételt követően 15 nap áll rendelkezésre a pályázatok beküldésére, amennyiben ezt a testület elfogadja. Így nagy valószínűséggel a márciusi ülésen dönthetnek a képviselők az új (vagy a régi) főigazgató megbízatásáról.

Addig dr. Baranyai Tibor látja el az igazgatói teendőket. Abban az esetben, ha pályázik és őt választja a testület, nem kell lemondania az orvoslásról sem, mert meghatározott óraszámban gyakorolhatja hivatását is. Ez természetesen az összes olyan igazgatóra vonatkozik, aki orvos végzettségű.

Dr. Baranyai Tibor arra a kérdésre, hogy a megváltozott körülmények ismeretében pályázik-e ismét a főigazgatói posztra, úgy nyilatkozott: igen, az önkormányzattal való előzetes egyeztetés alapján benyújtja pályázatát.

– Úgy gondolom, ebben a nehéz helyzetben is folytatni kell azt a munkát, amit elkezdtem. Amennyiben az én pályázatomat fogadják el, akkor az orvos igazgatói feladatok ellátására pályázatot írok ki, ugyanis ez a főigazgató hatás- és jogköre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazamegy az acélcápa

Sopron - Befejezte munkáját Sopronban az acélcápa névre keresztelt különleges fúrófej, melyet már… Tovább olvasom