Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Látványmajorság a nemzeti parkban

Szürke marha, racka és fodros lúd egy helyen – látványmajorságot hoz létre a Fertő–Hanság Nemzeti Park. Az őshonos állatok mellett a térségre régen jellemző növényzetet, valamint a mesterségeket is bemutatják.

Sarród-Lászlómajorban megkezdődtek annak a természetvédelmi bemutató majorságnak a munkálatai, melyet a Fertő–Hanság Nemzeti Park hoz létre. A beruházás egy komplex ökoturisztikai fejlesztés része, mely a Nyugat-dunántúli Operatív Program segítségével valósul meg.

Természetvédelmi bemutató majorság – A főépület felújítási munkálatai már javában tartanak Sarród-Lászlómajorban.
Természetvédelmi bemutató majorság – A főépület felújítási munkálatai már javában tartanak Sarród-Lászlómajorban.

– Ez egy régi Esterházy-majorság, mely később a téesz kezelésében volt. Az épületeket felújítjuk, ezeket közönségcsalogató kiállításokra használjuk. A majorsághoz tartozó nagy területen pedig bemutató karámokat állítunk fel, ezekben az összes régi hazai állatfajta – mint például a szürke marha, a rackajuh, a mangalica, a fodros lúd vagy az erdélyi kopasznyakú tyúk – helyet kap – tudta meg a Kisalföld Fersch Attilától, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatóhelyettesétől. – Emellett a régi magyar gyümölcsfajtákat, valamint a növénytermesztéshez és állattartáshoz kapcsolódó mesterségeket is bemutatjuk. Állandó interaktív kiállítással várjuk a látogatókat a Fertő-táj gazdálkodásának történetéről. Létrehozunk egy díszkertet és egy játszóteret is, igazi családi kikapcsolódást szeretnénk kínálni.


A beruházáson két ütemben dolgoznak, az első már elkezdődött és várhatóan májusra el is készül. A második ütem 2011 végén vagy 2012 tavaszán zárulhat. A nemzeti parkkal az első ütemben kilenc, míg a másodikban tizenhárom település önkormányzata működik együtt.

– Önfenntartóan, piaci alapon tervezzük a majorság működtetését, a fenntartást és a fejlesztést a jegybevételekből finanszírozzuk. Úgy gondoljuk, évi húsz-harmincezer látogató esetén már pénzügyileg fenntartható lehet a projekt, és számítunk is ennyi érdeklődőre – tette hozzá Fersch Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízvezetéket cserélnek és utat javítanak Hegykőn

A Fertő-parti településen több közműberuházás valósult meg, illetve van folyamatban. Tovább olvasom