Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Látássérülten is lehet teljes életet élni

-Életünk leggyötrelmesebb, de leggyönyörűbb időszaka az volt, amikor kislányaink születését vártuk – eleveníti fel a múltat Buczkó András, aki vakon született, de teljes életet él.
Valóban vakon születtem, Nagycenken, de egyéves koromban az egyik szememet sikeresen megoperálták, és azzal láttam egy kicsit, 6–7 méterre, kilencéves koromig – emlékszik Buczkó András (51).
– A másikat viszont már három hónapos koromban kivették. Annyira azonban nem láttam a megmaradt szememmel, hogy látó iskolába járjak. Szüleim egészségesek voltak, valószínű, hogy az édesanyám a terhesség alatt kapott valamilyen betegséget – talán rubeolát. András Budapestre, a vakok in tézetébe került, ahol kijárta a nyolc osztályt, majd leérettségizett, im már látó gyerekek között.
A középiskola elvégzésével pár huzamosan kitanulta a nyomdászatot is a vakok nyomdájában. A szakmájában azonban csak Budapesten tudott volna elhelyezkedni, ezért elvégezte a gyógymasszőri iskolát. A honvágy és a lehetőség aztán – ahogyan ő fogalmazta – hazamozdította. Rövid idő alatt megismerték és számos helyen – szanatóriumokban, sportegyesü leteknél, uszodában – számítottak és számítanak gyógyító kezeire.
– A munkám és a zenélés olyan sikerélményekhez juttat, amelyek pótolhatatlanok az életemben. Lányaimmal és két barátommal rendszeresen játszunk, sőt, egy időben Szombathelyen muzsikáltam. Buczkó András a magánéletében is megtalálta a boldogságot. Feleségét még a vakok intézetében ismerte meg. Azt mondja, egy kis látásmaradványa van, de a gyakorlatban szintén teljesen vak. Két egészséges lányuk született. A 27 éves Andrea zenetanár, a 21 éves Boglárka kozmetikus.

Gyermekvállalás, felelősség
– Szorongó, gyötrelmes, boldogságos időszak volt az életünkben, amikor a gyermekeket vártuk. Azt kérdezgettük egymástól, vajon felelősséggel vállalhatunk-e gyermeket? Több orvos véleményét is kikértük. Szerencsénk volt, mindkettő rendesen lát.
– Én úgy érzékelem, a vaktársadalomnak nem az a legnagyobb problémája, hogy nincs vagy kevés a pénze. Persze ez is fontos, de a mindennapi életünket megkeserítő helyzetek feloldása elsősorban emberség kérdése. A látótársada om a közlekedésben tudna a leg többet segíteni nekünk. A kihajló ágak levágásával – amelyek arcul csapnak bennünket –, a pontosan körbekerített gödrökkel – néhányba már én is beleestem életem során –, a közlekedési táblák feljebb tételével.

Megalázó helyzetek
– Ezzel nemcsak nekünk, ha nem az idősebbeken is segítenének.
A legkeservesebb dolog azonban az én életemben az a rettegés, különösen, ha buszmegálló felé megyek, hogy kutyapiszokba lépek. Még látó embernek is kellemetlen ilyenkor letisztítania a cipőjét, hát még egy vaknak. Megalázó helyzetek sokaságát éltem már át emiatt. Persze nem minden fekete. A soproni buszsofőrök például figyelmesek, segítőkészek.
Csak jókat tudok mondani róluk.


 Ma van a fehér bot napja
Írásunkkal szeretnénk ráirányítani az emberek figyelmét a vakok és gyengénlátók mindennapi problémáira, gondjaira, hogy egész évben segítsük őket, hiszen sajnos sokan vannak. A Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének a megyében 650 tagja van – ebből Sopronban 125-en élnek –, de 1000–1500-ra tehető a látáskárosult emberek száma. A szövetség elsősorban érdekvédelmi szervezet, amely tagjainak szociális és lakáshelyzetén igyekszik javítani, támogatva őket segédeszközeik beszerzésében is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Startra kész a választás Sopronban

Gyakorlatilag startra kész a választási bizottság – jelentette be Koltai Miklósné dr., Sopron… Tovább olvasom