Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Lakáspiac Sopronban: gyorsuló mókuskerék

Lakáspiac Sopronban: gyorsuló mókuskerékTetőpontján a soproni lakáspiac? Lassult az eladások üteme, de az árak még mindig magasak. Fotó: Magasi
A megyei jogú városokban 37 százalékkal több lakás épült, mint az előző év hasonló időszakában - áll a KSH kimutatásában. Sopronban is pörög az ingatlanpiac, sorra épülnek a társasházak és nőnek az árak. Utóbbi már nem csak a kereslet miatt.
A KSH közölte a lakásépítések, építési engedélyek idei első félévi adatait. A kiadott építési engedélyek és az új lakóépület építésére vonatkozó bejelentések együttes száma 4765 volt, kétszer annyi, mint az előző év azonos időszakában. A megyei jogú városokban 456 lakás készült el, 37,3 százalékkal több, mint 2015 első negyedévében, a hatóságok által kiadott építési engedélyek száma pedig közel két és félszeresére, 1296-ra emelkedett.

Sopronban is sorra épülnek a társasházak. A tervezőknek legfeljebb nehézséget okozott az egy lakáshoz két autóparkolót előíró új helyi rendelkezés, de a beruházók kedve egyelőre nem csappant.
Supka-Kovács Tamás építész szerint már több az épülő ingatlan, mint amennyit reálisan értékesíteni lehet.
– Mindenki úgy gondolkodik, hogy ha eladni nem tudja, majd kiadja. Ez egy gyorsuló mókuskerék – foglalja össze véleményét a szakember.

– Az áfacsökkentés adta meg az építőiparnak a startjelet, de egy idő után muszáj lesz bekapcsolni a fékeket. Az árak is egyre magasabbak; s már nem csak a kereslet miatt. Drágábbak a szakmunkák. Csak egy ezressel kér többet a burkoló, mint tavaly ilyenkor, ráadásul a többi szakember is a nyugatihoz közelítő árakkal számol – mindez az ingatlanok árában jelentkezik – mondja Supka-Kovács Tamás. Tapasztalata szerint ugyanakkor a csoktól félnek az emberek. A svájci hitellel sokan megégették magukat, mindenki óvatosabb lett...

A Sopronban élők száma jelentősen megnőtt az elmúlt években. Akik megtalálták a nyugati határszélen a számításukat, most már biztos otthont szeretnének, azaz végleg ideköltöznének. Ha azonban az ausztriai munkahelyek száma csökkenne a jövőben, az az ingatlanpiacon is jelentősen éreztetné a hatását.

– Tetőpontján lehet a piac, bár a jövőbe nem látunk – vélekedik Németh Zsolt, az Otthon Centrum értékesítési vezetője is. – A felfokozott kereslet után sokan kezdtek lakásépítésbe, s hirtelen nagy lett a kínálat a piacon. Még mindig el lehet adni, de már lassabb ütemben. Az árak ugyanakkor nagyon magasak Sopronban: négyszázezer forint négyzetméterenként, de a Lőverekben akár 550 ezerig is elmegy. Most már ott tudják gyorsabban eladni a lakásokat, ahol kedvezményekkel kecsegtetik a vásárlót – mondta el a szakember.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincsen gond a sopronkövesdi iskolában

A névtelenül véleményt formáló "aggódó szülő" állítása egyáltalán nem felel meg a valóságnak -… Tovább olvasom