Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Lackner Kristóf nagyszerű életpéldája ma is követendő

Lackner Kristóf születésének 440. évfordulóján Sopron városa és a Lackner szobrát örökbefogadó, Pulzus Televízió közös emlékünnepséget rendezett Lackner Kristóf szobránál.

Egy évvel ezelőtt újult meg a Lackner-szobor és környezete, akkor határozta el a város, hogy hagyományt teremt abból, hogy évente, Lackner Kristóf születésnapján, ünnepséggel, babérkoszorúk és pálmaág elhelyezésével ünneplik - fiatalokal közösen – Sopron egyik legillusztrisabb személyiségét.

Lackner Kristófban a kora újkori Sopron egyik legismertebb, és legtevékenyebb polgárát tisztelhetjük, akit hatszor választottak polgármesterré - olvasható a sopron.hu-n.

Pályafutása jól illusztrálja rátermettségét, szakértelemét és azt, hogy ezek az értékek sokat számítottak a soproni polgárok körében. 1599-ben választották tanácstaggá, és ebben a tisztségében Pozsonyban, Prágában, Pécsben járt el, hogy Sopron városa kiváltságokban részesüljön. Számos kiváltságot eszközölt ki a soproniaknak a vallásszabadság és a borkereskedelem ügyében számos kiváltságot tudott kieszközölni. Irodalmi munkássága is elismert, jelentős, ma már felbecsülhetetlen értékű dokumentum a korabeli gondolkodásra, viszonyokra vonatkozóan.

A soproni várostörténet egyik legillusztrisabb személyiségét a róla elnevezett utcában található szobornál ünnepelték pénteken. Sopron városa és a szobrot örökbefogadó, Pulzus Televízió Lackner Kristóf születésének 440, évfordulóján közös emlékünnepséget rendezett.

A teljes cikk >>

Olvasóink írták

 • 3. Kuvasz 2011. november 21. 11:59
  „Nyugodtan felajánlhatnák a t. képviselő urak és hölgyek a tiszteletdíjukat és a bizottsági díjaikat jótékonysági célokra.
  Vagy ha nem, úgy látszik csak a pénzért nyomják - minden körültekintés nélkül, vezényszóra - a gombot.”
 • 2. Kukac40 2011. november 19. 22:55
  „Hát igen, ez a külömbség a régi tenniakaró, és tevő, és a mai, hataloméhes, pénzhajhászok közt. Akkoriban más volt az emberek értékrendje.”
 • 1. Karcsika 2011. november 19. 20:00
  „Erről pl. 1 darab kép sem került be a Kisalföld részéről, csak a linken található pár kép.
  De majd a mai bulikról lesz egy raklappal.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komornoki: A nehéz helyzetben is kitartok a holding mellett

A tervek szerint fél éven belül elköltözik jelenlegi helyéről a Sopron Holding Zrt. Dr. Komornoki László vezérigazgatót a várható változásokról is kérdeztük. Tovább olvasom