Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Kutatólabor épül 1,6 milliárdból a soproni egyetemen

Központi kutatólaboratórium és tudományos bemutatóközpont épül európai uniós támogatással a Nyugat-magyarországi Egyetemen Sopronban.

A soproni campus területén 6600 négyzetméteres épületet emelnek 1,6 milliárd forintos beruházással, ehhez a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében nyerték el az EU és a magyar állam támogatását - mondta Bartal Gábor projektmenedzser az MTI-nek.

A központi laboratóriumot alkalmassá teszik környezetvédelmi és energetikai kutatásokat végzésére.

A Sopronban működő erdőmérnöki és faipari mérnöki karhoz kapcsolódva alakítják ki a különféle profilú laborokat. Így lesz egyebek között genetikai, talajbiológiai, meteorológiai és geofizikai laboratórium. Emellett berendeznek energetikai, légtechnikai, továbbá épületdiagnosztikai, faanyagvédelmi és felületvizsgáló laboratóriumot is.
A beruházás hozzájárul a gyakorlati képzés körülményeinek javításához, és megteremti az együttműködés feltételeit a gazdálkodó szervezetekkel is. A laborokat a kor követelményeinek megfelelő eszközökkel szerelik fel, hogy az intézmény képes legyen az ipar megbízásainak teljesítésére - közölte a projektmenedzser.

A tudományos bemutatóközpont egyfajta "csodák palotája" lesz, amely multimédiás eszközök segítségével ismerteti a tudományágak érdekességeit. Ezen túl az érdeklődők elé tárják a botanikus kert különlegességeit, továbbá a karok védett gyűjteményeit.
A létesítményt a tervek szerint jövő tavasszal adják át.

Olvasóink írták

  • 1. FREDDY/S 2010. november 13. 06:32
    „A "csodák palotája" lehetőséget biztosít majd a minimálbér tíz százalékáért való kutatáaea is, nemde...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A jogi bizottság a politikamentes kontroll˝

Szakmai grémiumnak, politikamentes kontrollnak tartja elsősorban a jogi és ügyrendi bizottságot az elnök, Pongrácz Attila. Tovább olvasom