Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Kuslits Tibor állami főépítész - Nem szakadtam el Soprontól

Kuslits Tibor 13 éven át volt Sopron főépítésze, dolgozott a regionális örökségvédelmi hivatal vezetőjeként, most pedig már állami főépítész. Három megyét felügyel, de Soprontól nem szakadt el.

Tizenhárom év után 2011 októberében intett búcsút Kuslits Tibor főépítész a soproni városházának; de akkor nem költözött messzire, a Fő tér után a regionális örökségvédelmi hivatal Kolostor utcai bázisa lett a munkahelye.
Hivatalvezetőként ugyan sokat utazott, hiszen Győr-Moson-Sopron mellett Veszprém megye is hozzá tartozott.

Kuslits Tibor a fejlődés kereteinek biztosítása mellett a természeti és művi értékek védelmét tartja a legfontosabbnak.
Kuslits Tibor a fejlődés kereteinek biztosítása mellett a természeti és művi értékek védelmét tartja a legfontosabbnak.


– Engedélyek, állásfoglalások, településrendezésben véleményezés és persze ellenőrzés; ezek voltak a fő feladataink. Túlnyomó részben hivatali munka, kevéssé operatív, bár én ezen próbáltam változtatni. Segítő közreműködést, következetes, de empatikus, együttműködő örökségvédelmet szerettem volna megvalósítani.

Nem túl sok sikerrel. Egyrészt kevesen voltunk, akik ezt így gondoltuk, másrészt a közigazgatás átalakításával 2012-ben meg is szűnt az örökségvédelmi hivatal – emlékszik vissza Kuslits Tibor.

A régészet és műemlékvédelem ügye a kormányhivatalokhoz került a megyeszékhelyeken, korábbi regionális vezetője szintén.

Egy osztályvezetői kitérő után tavaly augusztusban nevezték ki Kuslits Tibort a megyei kormányhivatal állami főépítészévé. Vas és Zala megye is hozzá tartozik, úgyhogy állandó utasa lett a vasúttársaságoknak. Győrben van a központ, három megye területét felügyeli, miközben továbbra is Sopronba jön haza...

– Sopron számomra az otthon, az emberi léptékű, élhető város, ahol minden fontos tényező adott, s ahonnan bármikor elérhető a víz, a természet vagy éppen a nyüzsgő osztrák főváros is – mondja erre Kuslits Tibor.

Munkájában továbbra is az értékmentő, a fejlődés kereteinek biztosítása mellett a természeti és művi értékek védelmét tartja a legfontosabbnak. A településfejlesztés és -rendezés ügyét is „örökségvédelmi" szemüvegen át felügyeli. Ez az elv vezérli a Területi Tervtanács elnökeként is, s ezt a szemléletet igyekszik átadni a Széchenyi István Egyetem oktatójaként, ahol a hallgatóknak várostörténetet, kortárs építészetet tanít.

Névjegy: Kuslits Tibor a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végzett 1983-ban, dolgozott több budapesti tervezővállalatnál, másfél éven át pedig egy szingapúri irodánál volt építész-designer.

1998-ban lett Sopron főépítésze, 2003 óta tanít a Széchenyi István Egyetemen. Tavaly megkapta a Győr-Moson-Sopron megye szolgálatáért díj területfejlesztési tagozatát. Három gyermeke van.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Térségi hulladék: az állam viszi a kétmilliárdos hitelt

Azzal, hogy a kormány átvállalta a Sopron térségi hulladékgazdálkodási társulás 2 milliárd forint… Tovább olvasom