Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Kukatúra: Miért kerül döglött kutya a szelektív szigetre?

A hulladékkezelés tekintetében a helyzet folyamatosan javul Sopronban. Kevesebb a rendetlenség, nagyobb az odafigyelés.

Keizler Anikó, a Lippai-szakközépiskola igazgatóhelyettese, Zombori István önkormányzati képviselő, valamint Molnár Tímea a Cédrus Könyvesbolt üzletvezetője is felült egy-egy kukásautóra, hogy fentről nézve vegyék szemügyre, miként működik Sopronban a hulladék begyűjtése. A tapasztalataik jók, ám még bőven van teendő.

Nézzük sorban, mi mindennel találkoztak.

Ezt megelőzően tegyünk kis kitérőt. Az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. hét évvel ezelőtt jött létre. Az igazgató Kosztka László törekvése egyértelmű: szakítani a rossz régi beidegződésekkel. E szerint a munkatársaik például több váltás ruhát kapnak, azért, hogy ne koszosan jelenjenek meg az utcán. A cégnél odafigyelnek arra is, hogy a munkatársaik ne hangoskodjanak, vagy hanyag kezelés miatt ne törjék össze a kukákat.

A szerdai munkareggeli során megtudtuk azt is, hogy a városban vannak utcák - ilyen a Jereván lakótelep - ahol rendezetten, az ürítést megkönnyítve helyezik ki a kukákat. Ezzel szemben Brennbergbányán sok gond van. Az STKH a náluk vásárolt hulladékgyűjtő edényekre öt év garanciát ad. Azaz, ha ezen időn belül törik el az edény, akkor azt ingyenesen kicserélik. Kosztka László szerint kis odafigyeléssel sokat segíthet a lakosság a kukásoknak. Ne tömjék tele törmelékkel, mert már az emeléstől összetörhet az edény, télen ne öntsék bele az levest, mert az belefagy és ekkor jön a kukák döngetése. Mert enélkül a hulladék bennmaradna.

Molnár Tímea egy, a szelektíven válogatott hulladékot begyűjtő autóra ült fel.

A cégvezető megdöbbent azon, hogy mi minden kerül a papír, a műanyag, vagy az üveg közé. Sokan azzal spórolnak, hogy a háztartási hulladékukat a szelektív szigetre hordják ki. Volt rá példa, hogy döglött kutyával és egy halom pelenkával is találkoztak a begyűjtők. Így a felelőtlen emberek spórolnak, ám a többség rosszul jár.

Nem lehet eladni a szennyezett hulladékot, végső soron a többletköltségeket a rendesek fizetik meg. Szerinte is tévhit az, hogy felesleges szétválogatni a hulladékot, mert az úgyis összeöntik. Mint kiderült: a papír és a műanyag együtt is szállítható. Ha nem ezt tennék, akkor jelentősen drágulna a begyűjtés. Egy teherautónyi pille palack három-negyede levegő, hiszen teljesen nem lehet összelapítani a flakonokat. S így az üres helyen jól megfér a papír. A begyűjtött árut aztán válogatják, rendszerezik. A műanyag Sárvárra kerül, a papír pedig Dunaújvárosba.

Molnár Tímea megjegyezte, furcsállja, a brigádok heti váltásban dolgoznak. Azaz több hét elteltével térnek vissza az adott körzetbe. Kosztka László a felvetéssel kapcsolatban kifejtette, hogy fontos a szabadságolások miatt is, hogy minden körzetet jól ismerjenek a dolgozók, de ez a rotáció a figyelmesebb, gondosabb munkavégzéshez is segít, ugyanis nincs rutin, az apró eltérésre is figyelnek a rend érdekében.

Zombori István a Jerevánon járt.

- Utcai ruhában mentem, s kicsit féltem is, hogy milyen koszos leszek - mondta el az önkormányzati képviselő. - Kellemes meglepetésemre példás rend fogadott. A jármű vezetője menet közben folyamatosan jegyzetelt, írta fel a problémákat. Lefotózta a túltömött kukákat. A legtöbb helyen időben és rendesen kitették a kukákat. Ám megtörtént, hogy a kukásautó mögött álló autós megunta a várakozást, és bennünket a járdán, a gyalogosok között került ki.

Keizler Anikó a Lőverekben tett körutat.

- Hihetetlen, hogy mekkora logisztika kell egy-egy út megtervezéshez - említette az igazgató-helyettes. - A sofőrök tapasztalata is bámulatos, hiszen a keskeny utcákban alig fértünk el.

Kosztka László zárásként elmondta, hogy a változás már érzékelhető a lakosság hozzáállásában és ez a cég dolgozóinak munkáját mindenképpen megkönnyíti. Sokan értik már, hogy mit, miért úgy csinálnak a kukások és magatartásukkal segítik a „szemétkérdés megoldását", a mindannyiunknak élhető környezet megtartását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni tolvajbandát fogtak el Ausztriában - nevelőintézeti, fiatalkorú elkövetők -fotók

Soproni tolvajbandát fogtak el Ausztriában a két ország rendőreinek együttműködésével; a többségében nevelőintézeti gondozottak mintegy kétmillió forintnyi kárt okoztak. Tovább olvasom