Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Közösségi szolgáltató központot alakítanak ki

Und - Hamarosan üzembe áll a pályázati támogatásból vásárolt falugondnoki busz. A kistelepülésen egy szolgáltató központot is kialakítanak.
A napokban kezdődött el Undon a kultúrotthon felújítása. A munkálatokat a Nemzetiségi és Etnikai Kisebbségi Hivatal egymillió forinttal támogatja. A kistelepülésen az általános iskola és az óvoda tavaly szeptemberben megszűnt, az üresen maradt épületeket saját céljaira szeretné hasznosítani az önkormányzat.

– A terveink szerint itt alakítjuk ki az Integrált Szolgáltató Központot – tudatta Guzmits Ferenc polgármester. – Ide költözik a könyvtár és az e-Magyarország pont. Az átalakítás után a központban tarthatjuk meg a tanfolyamokat és a civil egyesületeknek is biztosított lesz a helyük.
A település évek óta jó kapcsolatot ápol az ausztriai Fülessel (Nikitsch). Az elképzelések szerint a két községet egy kerékpárút kötné össze. Mindehhez érvényes építési tervekkel rendelkeznek. Ám a kivitelezést saját erőből nem tudják megoldani, így most a megfelelő pályázati kiírást várják. Az azonban bizonyos, nyáron a partnerközség Kroatische Minihof településsel közösen kerékpáros-találkozót rendeznek. A következő évben pedig az undiak kerekeznek át az ausztriai faluba.

– Több mint hatmillió forintos pályázati támogatásból vásároltunk egy falugondnoki buszt – folytatta a polgármester. – A gondnokot falugyűlésen választották meg. A feladata lesz az idősek és a rászorultak gyógyszer- és élelmiszer-beszerzéseinek intézése, valamint például az orvoshoz szállítás, ezzel is segítve őket.

Guzmits Ferenc megjegyezte, igény szerint építési telkeket tudnak kialakítani, a mostani válságos időszakban ugyanis nagy szükség van a fiatalok segítésére. A megszorítások a kistelepüléseket különösen érzékenyen érintik. Ezekben a falvakban egyébként is alacsony a gyermeklétszám, a tervezett szigorítások pedig nem erősítik a gyermekvállalási kedvet. Azaz jelen pillanatban nincs esély arra, hogy a kisközségben újra legyen általános iskola. Nyolc-tíz kisgyermek esetén viszont családi gondozásos formában már meg lehetne oldani az óvodai ellátást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttest a patakban: boncolás jövő héten

Sopron - Egy holttestet találtak járókelők szerda délelőtt Sopronban az Erzsébet kertben, egy… Tovább olvasom