Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Közmunka a romáknak

A soproni régió cigány kisebbségi önkormányzatai örömmel fogadták a hírt, hogy a települési önkormányzatok pályázhatnak a tartósan munkanélküli – elsősorban cigány – személyek megélhetésének, életkörülményeinek javítását célzó minisztériumi közmunkaprogramra.
A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium által meghirdetett közmunkaprogram pályázatára március 10-ig jelentkezhetnek az érintett önkormányzatok, önkormányzati társulások. A támogatások odaítéléséről a minisztérium március 31-ig határoz. Az igényelt támogatási összeg nem haladhatja meg – pályázatonként – a személyenként és havonként számított 85 ezer forintot, amelynek 80 százaléka munkabérre és annak járulékaira fordítandó, a többi egyéb költségekre – munkaruhára, képzésre, munkával kapcsolatos utazásra – használható fel. Kötelezően előírt önrész nincs.

15–20 romát érint Sopronban

A közmunkaprogram április elsejével kezdődik. A támogatott foglalkoztatás időtartama legkevesebb négy, maximálisan nyolc hónap lehet. A tevékenységi körbe a lakóterületek csapadékvíz-csatornahálózatának, illetve belterületi utaknak a kialakítása, helyreállítása, karbantartása, háztartási és egyéb hulladékok elszállítása, parkosítás, illetve más infrastrukturális előkészítő munka is beleértendő.
Sopronban ilyen szempontból kedvezőbb a helyzet az ország keleti vidékén tapasztaltakhoz képest, azonban itt is legkevesebb tizenöt–húsz roma származásúnak gondot okoz a munkába állás – tudtuk meg Tölgyesi Gézától, a soproni cigány önkormányzat elnökétől. Nekik és a többieknek bizonnyal jól jönne az időszakos közmunka.

Sopron humánpolitikai alpolgármestere, Kalmár István kifejtette: a városvezetés a szociális és a városüzemeltetési irodával, illetve az érintett kisebbségi önkormányzattal közösen tárgyalja meg a sikeres pályázat lehetőségét, ezt követően döntenek annak benyújtásáról.
Az iváni cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, Vass Tibor szerint a falu munkaképes cigány férfi lakosságának többsége munkanélküli, ez körülbelül harminc embernek és családjának okoz megélhetési problémát. Nagyon szeretnék, ha mielőbb beindulhatna a közmunkaprogram, s a roma családok anyagilag kissé föllélegezhetnének. Iván polgármestere, Linter Tibor kijelentette: minden olyan lehetőségnek örül a faluvezetés, amely elősegíti a cigány kisebbség elhelyezkedésének megoldását.

Inkább munka, mint segély

A Fertőrákoson élő romák közül is többen hiába keresnek munkát. A helyi roma önkormányzat üdvözli a közmunkaprogramot, és nagyon remélik, a fertőrákosi önkormányzat partnerük lesz ennek sikerében. Pfeifferék is azt mondták, szívesen vállalnának munkát, akár közmunkát is, ha ezáltal tisztes bért kapnának. Az sem lenne baj, ha éppen a település útjainak rendben tartását bíznák rájuk. Palkovits János polgármester elmondta: szándékukban áll pályázni, hiszen mindnyájuk érdeke, hogy a kisebbség is hasznos elfoglaltsághoz, megfelelő jövedelemhez jusson. Nekik is nagyobb önbecsülést adna, ha megélhetésüket nem segélyekből, hanem becsületes munkából biztosítanák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hotelban gyógyított a táltosok utóda

A táltos jött, látott (legalább 200 embert) és sikert aratott. Kovács András, az Psmagyar Táltos… Tovább olvasom