Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Közmeghallgatás Sopronban: a zebrák és a városlakók, illetve autóik száma volt a slágertéma

A zsúfoltság megoldhatatlan probléma, de a festékes vödrök leadásának lehetőségét és a Csengery utca jobb megvilágítását megígérte a város a hétfő esti közmeghallgatáson.
A Petőfi tér növénytartó konténerei beleolvadnak a környezetbe, panaszolta egy írásban kérdező, miután dr. Sárvári Szabolcs jegyző a tavalyi kérdésekre megküldött írásbeli válaszokat felolvasta a tfő esti közmeghallgatáson. A jegyző elmondta, hogy télre beviszik a ládákat, meg ki is nőtték már a növények.

A Fő tér sötét – volt a következő levélben, de kiderült, már kicserélték a rossz izzókat.

A papréti építkezés miatt a gyalogosoknak az úttesten kell menniük évek óta, nem biztonságos. A város felvette a kapcsolatot a kivitelezővel, intézkedik – ígérték.

A városi könyvtárat tizenhét éve ideiglenesen költöztették a Pócsi utcába, azóta festés sem volt. A Jerevánon nincs fiókkönyvtár – vetette fel egy újabb levélíró. Az önkormányzat a homlokzatot teljesen felújította, ablakokat kicserélte, idén már a földszinti vizesblokk tervei is elkészültek. A fiókkönyvtárat támogatják, keresik a helyét – volt a válasz.

A harkai lerakóhoz vezető út kritikán aluli, a festékes vödröket Szombathelyre kellene vinni, ez életszerűtlen. Sopron 62 ezres város egy turisztikai kiadványban. Ez komoly? – kérdezte egy újabb, kérdéseit előre, írásban benyújtott soproni, megállapítva, hogy sok fejlesztés, valóban, de a külső utakon utcákon ez nem látszik. A válaszból kiderült, hogy az útról tud az önkormányzat, a festékes vödrök veszélyes hulladékok, s az STKH-nak nincs engedélye az átvételére. De meg fogják kérni ezt az engedélyt, ezt a problémát meg kell oldani – mondta Fodor Tamás polgármester.
A belügyminisztérium tájékoztatása szerint egyébként 63 ezren élnek Sopronban. Ez a hivatalos. (Hitetlenkedő kacaj a hátsó sorban.)

Még mindig írásban kérdező állapította meg, hogy az elkerülő út zebrái életveszélyesek. Fényekkel, táblákkal kellene figyelmeztetni és fix traffipax is elkelne. A válasz: az út állami, de a város a Közúttal egyeztet.

A Somfalvi úti lakók segítséget kértek. Elfeledkeztek rólunk… - írták. Merthogy a szomszédos Vándor Sándor utcában hatalmas a forgalom, a sörgyár logisztikai központjába itt mennek a kamionok. Ettől a vázák táncolnak a polcokon. Légszennyezés, zaj van. A közeli erőmű is dübörög, hiába ígérték, nem történt változás. Most a város segítségében bíznak. Az önkormányzat meg is kérte a sörgyárat, hogy éjjel csak a lehető legkevesebbet mozogjanak a járművek. Megígérték. A közterület-felügyelet is figyel. A polgármester szerint egyébként az elkerülő út majd csökkenti a forgalmat, de addig is kikérik szakember tanácsát.

- Aranyhegy utca: parkoló is kellene, meg egyirányúsítás is. Megnézik. Rákosi utcában szintén parkoló kell. Persze, mert családonként két-három autó van. A Nemeskúti út életveszélyes. Ha már a Fertőre komoly beruházás vár, ezt is rendbe kellene tenni. Csökkentsék a sebességet a Bánfalvi úton, a benzinkútnál lámpával kellene segíteni. A Patak utcában feleség a terelés a körforgalomig. Egyirányú utcában szembe bicikliznek. Nagyon hamar lekapcsolják a lámpákat reggel, egyébként is rosszul adnak fényt. A zebrákat külön meg kellene világítani, még több zebrára lenne szükség, a Petőfi-iskolánál jó lenne a fekvő rendőr - mindezt már a közmeghallgatásra eljöttek személyesen vetették fel. Ahogy még jó párat:

A brennbergbányai Vasúti sor felében hiányzik a közvilágítás, csapadékelvezetés nincs, az út rossz. Alig van már rajta festék. A József Attila úti volt nevelőotthon épülete rettenetes állapotban van. Zötyögős városnak hívják Sopront a sok megsüllyedt csatornafedél miatt. „Migránsváros" - mondta egy Aranyhegy utcai férfi. Szerinte gombamód szaporodnak a környéken a házak, élhetetlenné vált a környék. Sok az autó, túlzsúfolt minden, még a bolt is drága…

Szó volt a csatornahálózat terhelhetőségéről is, az utcák takarításáról, és számtalan közlekedési problémáról. Néhány olyan kérdés is becsúszott persze, aminek megválaszolása nem az önkormányzat hatásköre. Például a „drága a bolt az Aranyhegyen", vagy a szembe jött az autó az egyirányú utcában.

Az önkormányzat, az iroda- és intézményvezetők, amit tudtak, meg is válaszoltak a kérdezőknek. A Nemeskúti út felújítása sorra fog kerülni. A közlekedési problémákat, javaslatokat szakemberekkel is megvitatják. A közvilágítás viszont központi irányítású, helyben ezen változtatni nem nagyon lehet. A Halász utcában lesz még zebra, a nevelőotthon fenntartójának már írtak, állagmegóvást kértek és a kert lezárását. Segítenek a Cukorbetegek Egyesületének klubhelyiséget találni, a Csengery világítást megcsinálják a Közút nélkül is! A festékes vödrök problémáját is meg fogják oldani – ígérte Fodor Tamás polgármester.

Korábban írtuk:

Közmeghallgatást tart az önkormányzat hétfőn 17 órától a városháza (Fő tér 1.) nagy üléstermében.

A helyi lakosság és a helyben érdekelt szervezetek képviselői a helyi közügyeket érintő kérdéseket és javaslatokat tehetnek.

Először a tavalyi közmeghallgatáson elhangzott javaslatok megvalósítása érdekében tett intézkedésekről lesz beszámoló, majd az előzetesen írásban feltett kérdésekre kerül sor, illetve a jelenlévők szólalhatnak fel a jelentkezés sorrendjében.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a fertődi Esterházy-kastély adventi koncert-sorozata

Zséda után Király Viktor ad koncertet. Tovább olvasom