Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Közmeghallgatás Sopronban - Építményadó, galambok, közlekedés is terítéken

Sopron közgyűlése közmeghallgatást tartott csütörtökön a városházán. Sok fontos, érdekes felvetést hallhattunk a lakosság részéről.19.44 - Minden kérdésre írásban is megkapják a választ a levelek írói, természetesen azokra is, amik esetleg tudósításunkból kimaradtak.

A közmeghallgatás véget ért.

19.34 - A Rák-patak mederrekonstrukciója elkezdődött, volt, aki azt kifogásolta, ezügyben nem konzultáltak a lakosokkal. Lehető legkevesebb fakivágással próbálják megoldani a rekonstrukciót - hallhattuk válaszként.

19.23 - Következő napirendi pont a korábban beérkezett kérdések megválaszolása. Mindezeket Dobos József jegyző ismerteti.

Mint hallhattuk, Ravazd utca csapadékvíz elvezetésének tervei elkészültek, pályázni szeretne a város a kivitelezésre.

Balf helyzetével kapcsolatban is kérdés érkezett, például mikor lesz ott végre ˝rendes˝ buszmegálló, a Balf körüli erdők tele vannak szeméttel. Az első pontban hamarosan változás történik, s mint megtudtuk, az erdő magánterület, a tulajdonost felszólítják majd.

A Petőfi téri mélygarázs építése miatt a lakásokban keletkezett hibákat, mikor fogják kijavítani? A kárfelmérés elkezdődött.

19.21 - A nyilvános illemhelyek számát meg kellene növelni városban.
A Várkerületi illemhelyen ˝halálfélelme˝ van az embernek, ha az ajót rácsukódik - szólt az észrevétel.

19.12 - A város egyes szeméttárolói mellett gyakorta áll kupacban a szemét - hallhattuk. ˝Nem látok gyalogos rendőrt a városban.˝ Nincs körzeti rendőr, aki adott esetben intézkedhet. Szemmel látható, hogy városunkban sok a csellengő.

Fodor Tamás elmondta, a városnak tisztának kell lennie, ez nem lehet pénzkérdés.

19.02 - A Petőfi Színház társulata a kórházban tartott a betegek számára előadást, ezt köszönte meg egy jelenlévő, majd a Széchenyi-programirodával kapcsolatban fogalmazta meg észrevételeit.

18.57 - Az adventi vásár helyszíne mindig visszatérő téma, így történt most is. Volt, aki sérelmezte, hogy idén a Várkerületen lesznek a rendezvények. Abdai Géza alpolgármester részletesen válaszolt az észrevételre.

18.45 - Örvendetes, hogy Sopronban kb. háromszorosára nőtt a kerékpárhasználók száma, de a kerékpárutak nem minden esetben biztonságosak - hallhattuk. A belváros kihalt, életet kellene lehelni bele. Utcazenészek, mutatványosok jöhetnének a szép utcákba, ezt meg kellene engedni.

Az idei Betlehem nem méltó Sopronhoz, ez is megfogalmazódott.

Fodor Tamás elmondta, egységes kerékpárúthálózat kialakítását tervezik, a többi észrevélre máskor válaszolnak.

18.41 - Belvárosi probléma a közmeghallgatáson: kb. két éve tömegével etetik a galambokat egyes lakosok. Vagy tiltsák meg rendelettel az etetést, vagy valami más módszert találjon ki a városvezetés.

18.38 - A 30 kilométeres tábla a valóságban is 30 kilométerest jelentsen. A buszsofőrök minimum hatvannal mennek a Magyar utcában - hallhattuk. Ezt ki tudja betartani?

Fodor Tamás elmondta, ez a rendőrség feladata, jelezni fogják a problémát.

18.33 - ˝Mikor éljük meg Sopronban, hogy a saját lakásunkból nem füstölnek ki?˝ - szólt a kérdés egy lakostól, akit az is érdekelt,  a 23-as busznak mekkora a kihasználtsága, valamint a telekhatárral kapcsolatos aggodalmait is megfogalmazta. Írásban kap választ kérdéseire.

18.22 - Személyes ügyről is hallhatott a testület, Fodor Tamás így is megígérte , utánajárnak az ügynek. Egy hölgy a lakóházában élő betegről beszélt, aki szerinte közveszélyes és már többször megtámadta.

18.13 - Legfeljebb 5 perces időtartamban lehet kérdezni közérdekű ügyekben. Fodor Tamás polgármester elmondta, amire most nem tudnak válaszolni, 15 napon belül válaszolnak a kérdezőnek.

Építményadóval kapcsolatban érkezett az első kérdés. Továbbá veszélyes körforgalmak vannak Sopronban, a Lidl lámpa feltartja a forgalmat a Kőszegi úti aluljárónál - hallhattuk.

Dobos József reagálásában elmondta, az építményadóval kapcsolatban azért adott ki tájékoztatót az önkormányzat, mert a 100 négyzetméter feletti ingatlanokra építményadót vezettek be még évekkel ezelőtt, most figyelmeztetik a lakosokat a bevallásra. A körforgalmi szabályokat mindenkinek be kellene tartani. A Lidl előtti lámpákat a Magyar Közút Zrt üzemelteti, nekik továbbították a panaszt.

18.07 - Dobos József jegyző ismertette, milyen intézkedéseket tettek  a 2009-2010. évi közmeghallgatáson elhangzott közérdekű javaslatok megvalósítása érdekében. 

Intézkedtek például a GYIK előtti átjáró balesetveszélyességének megszüntetése érdekében. A zsinagóga felújításának tervezetére kértek engedélyt. A Jereván lakótelepi buszsofőröket figyelmeztetik, hogy feleslegesen ne túráztassák a buszokat, mert hangosak.

A Vándor Sándor utca felújítása elkészült. Zsilip utcában parkolási rend módosítása megvalósult. Az Ágfalvi úti lakótelepről csúcsidőben már felóránként járnak a buszok.

18.02 - A 16 jelenlévő képviselőn túl mintegy harminc érdeklődővel kezdetét vette a közmeghallgatás.

A napirendi pontokat elfogadta a testület.

Előzmények:

Közmeghallgatás 2011. december 1-jén csütörtökön, 18 órától a Városháza (Fő tér 1.) nagy üléstermében

Napirendi pontok:

1. Beszámoló a 2009-2010. évi közmeghallgatáson elhangzott közérdekű javaslatok megvalósítása érdekében tett intézkedésekről

2. A jelenlévők kérdéseinek, javaslatainak megtárgyalása a jelentkezés sorrendjében

3. Az előzetesen írásban feltett kérdések, javaslatok megtárgyalása a benyújtás sorrendjében


A kérdések, javaslatok írásban előzetesen is megfogalmazhatók és elhelyezhetők a Polgármesteri Hivatal Információs Pavilonjánál található gyűjtőládában, továbbíthatók levélben ˝KÖZMEGHALLGATÁS˝ megjelöléssel a Polgármesteri Hivatal postacímére (9400 Sopron, Fő tér 1.), vagy e-mailben a kozmeghallgatas@sopron.hu címre.

Olvasóink írták

 • 9. Kukac40 2011. december 03. 13:10
  „"A Jereván lakótelepi buszsofőröket figyelmeztetik, hogy feleslegesen ne túráztassák a buszokat, mert hangosak."
  Na most meghatódtak. A buszvégállomásokat a város szélére kell kihelyezni!!!”
 • 8. mindigatutit 2011. december 03. 10:02
  „az a baj,hogy ennek a közmeghallgatásnak nem az egyéni piti problémákról kell,hogy szóljon!!”
 • 7. gmentes 2011. december 03. 09:46
  „A vakítás az megy!”
 • 6. soproni 2011. december 02. 16:22
  „A városház utca új kövezetét meglehet nézni ott,ahol az ablakon dobálja ki az egyik lakó az ételmaradékait a galamboknak.Szóltam már közterületesnek is,de semmi változás.”
 • 5. máris 2011. december 02. 08:08
  „A közmeghallgatáson feltett kérdéseimre kapott válasszal nem igazán voltam megelégedve !
  Ilyen jellegű ígéretet kaptam már máskor is !
  Végre intézkedést szeretnénk, és megoldást !
  Az előttem ülő képviselők folyamatosan egymással beszélgettek, --- abszolút nem érdekelte
  őket , hogy miről van szó !!!!!
  A végére, csak unott arcokat láttam !
  ( gondolom .... ezt a kommentet be sem teszik )”
 • 4. apc 2011. december 02. 07:34
  „Az összes fát kivágták a bánfalvi úti rák-patak medernél....
  Lakókat megkérdezték...MIRŐL? A telkekből elvettek 4 métert..a miértre: ez a kivitelezőnek igy könnyebb! Találkozunk a bíróságon!”
 • 3. nága 2011. december 01. 20:45
  „Vegyenek fel egy csomó közmunkást is a város tisztán tartására!”
 • 2. soproni 2011. december 01. 20:27
  „"Fodor Tamás elmondta, a városnak tisztának kell lennie, ez nem lehet pénzkérdés. "
  Ez most komoly? Mindig arra hivatkoznak,hogy nincs pénz újabb szemetes edények kihelyezésére,illetve elszállítására.Hol vannak az utcaseprők?Miért nem büntetik a szemetelőket?Miért csak a városház utcában sepertetnek?”
 • 1. @méhecske@ 2011. december 01. 14:59
  „nyilatkoznak hogy mit csinálnak hivatali visza éléseket
  családokat tesznek tönkre
  ingyenes fára neveket irtak fel de senki nem kap tüzelöt
  inkáb mondjanak le”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázat: Ki üzemeltesse a soproni helyi buszokat?

A Kisalföld Volán adott be pályázatot a helyi buszközlekedésre. A közgyűlés ezt nem fogadta el. Tovább olvasom