Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Közmeghallgatás Sopron - bombázták a vezetést a résztvevők

Csütörtökön közmeghallgatást tartottak a városházán. Ez az a hely és alkalom, amikor bárki felteheti közérdeklődésre számot tartó kérdéseit, javasolhat és választ is kap a politikusoktól.

Bár a Fő tér fényei már az ünnepet idézik, a közmeghallgatáson részt vevő mintegy 30–35 városlakó korántsem volt adventi hangulatban, s nem bántak kesztyűs kézzel a soproni városvezetéssel.

Németh Imre felvetésére azt az ígéretet kapta: felülvizsgálják a rendeletet, hogy valóban ne lakások után, hanem az elszállított szemét mennyisége alapján kelljen fizetniük a lakóknak. Mások mellett Zákányi Lászlóné is felhívta a figyelmet az Ady E. út siralmas állapotára. Fodor Tamás polgármester elmondta, tavasszal megkezdődik a forgalmas út felújítása. Kerekes Attila főmérnök hozzátette: a kátyúzást addig is elvégzik és a rekonstrukció félpályás útlezárás mellett valósul majd meg.

Passoni Judit azt sérelmezte, a Színház u. 13–15. lakói tehermentes ingatlant vásároltak valamikor, ennek ellenére a lakásaikhoz tartozó udvart átjáróként használja a város. Fodor Tamás válaszában kifejezte, bízik abban, hogy konszenzus születik a tulajdonosok és a város között, és bár a magántulajdon valóban szent, de fontos a közérdek is. Jó lenne tehát, ha az ominózus területet, a Várfal sétányt nem zárnák el a turisták elől. A Rákosi út veszélyeire is felhívták az illetékesek figyelmét.

Mint kiderült, szörnyű állapotban van az ott álló zajvédő fal, félő, hogy tragédiát okoz, ha kidől. Féltik a gyerekeket is, hiszen itt az elkerülőúton nagy sebességgel közlekednek az autók, az iskolába siető gyerekek percekig állnak a zebránál átkelésre várva. Rendőri jelenlétet kérnek az ott élők, hogy megszűnjön a veszély és ne legyen tragédia. A városvezetés továbbítja a rendőrkapitánynak a kérést. A lakókat megnyugtatták, hogy hamarosan további lépések lesznek a zajvédő fal ügyében.

A közmeghallgatáson többen is kritizálták lakóhelyük útjainak minőségét, a felújított szakaszokon is rossznak ítélik az elvégzett munkát. Egy hölgy azt kérte, az ország egyik legszebb Szentháromság-szobrának felújításáért is tegyenek lépéseket.

Olvasóink írták

 • 18. valaki13 2008. december 08. 07:29
  „II. Erzsébet királynő - annak tudatában, hogy a brit gazdaság a háború utáni időszak legsúlyosabb recesszióját éli - 50 fontban (nem egészen 16 ezer forintban) szabta meg a családtagok által egymásnak vásárolható ajándékok felső értékét.
  A News of the World brit vasárnapi bulvárlap értesülése szerint a 82 éves uralkodó emellett utasításba adta az udvari személyzetnek a karácsonyi ajándékok csomagolóanyagának újrahasznosítását. A sandringhami kastély séfjei pedig parancsba kapták, hogy a királyi család által a kelet-angliai téli rezidencián elköltendő hagyományos karácsonyi vacsora maradékát se dobják ki, hanem másnap szolgálják fel újra.
  A lapnak egy udvari bennfentes azt mondta: a királynő tudatában van annak, hogy a jelenlegi helyzetben semmiféle szertelen tékozlás nem lenne népszerű az alattvalók körében.

  II. Erzsébet felszólította Vilmos és Harry herceget - Károly trónörökös két fiát - is arra, hogy téli vakációjukat "a lehető legszerényebb" módon töltsék.
  MTI”
 • 17. valaki13 2008. december 08. 07:16
  „Isten hozott a kenőpénzek országában

  Nem igazán izgat senkit sem a december 9-i Korrupcióellenes Világnap, a korrupciót az élet éppen olyan természetes részének tekintjük, mint a csapból folyó vizet. A látványos megvesztegetések mellett létezik a megélhetési korrupció hálója, amely átszövi az egész országot, a gazdaság integráns része lett.

  ,,Legszívesebben rájuk robbantanám a parlamentet"
  - dohog a szelídszavú virágárus az egyik bevásárlóközpontban, miközben elrendezi a broméliákat.
  Épp felizgatta magát, miután aláírta azt az ívet, amelyen egy magánszemély népszavazást kezdeményez, hogy az országgyűlési képviselőknek is csak a számlával alátámasztott kiadásai után járhasson költségtérítés.
  A parlamentben fogadták el nemrégiben azt a javaslatot, amely szerint a képviselőknek továbbra is jár az adó- és tb köteles alapilletményükön túl, az azt néha többszörösen is meghaladó és eddig teljesen adómentes költségtérítés.

  A politikusok ,,nagy" gesztusa a társadalom felé az, hogy ezután 15 százalékos adót fizetnek a költségtérítés után, miközben ez a rezsim - az eva-t is beleértve - minden létező hazai rendszer közül a legkedvezőbb, ráadásul a költségeiket továbbra sem kell számlával igazolniuk.
  ,,Nekem vajon milyen költségeimről nem kell számlát kérnem,
  és
  mit kapok az APEH-től ha nem adok számlát?"
  - dühöng a virágárus, a cserepek pedig csörögnek-zörögnek az apró helyiségben.
  Halkan megjegyzem ugyan az eva-t, mint a kisvállalkozások számára - igaz a magasabb kulccsal - lényegében hasonló lehetőséget biztosító törvényes megoldást, de a szúrós szemek elől jobbnak látom gyorsan elhagyni a terepet.
  A Transparency International (TI) nemzetközi szervezet évről-évre december 9-én tartja a korrupció-ellenes világnapot. Miközben a Magyar Kártya Napjától (december 29.) a Rejtvényfejtők Világnapjáig (február 3.) minden létező világnapot minden évben megülünk idehaza is, valahogyan senkinek sem tűnt föl, hogy ez eddig kimaradt.

  A feledékenység nem véletlen.

  A korrupciót természetesnek, sőt amolyan természeti adottságnak tekintjük, ami ellen felesleges küzdeni, mert volt, van és lesz, mint télen a hideg.

  A TI felmérései ezzel szemben azt bizonyítják, hogy a messziről büdös nagy ügyleteken túl - ideértve a közbeszerzéseket, állami megrendeléseket, a Gripen megaüzletétől a Király utcai házak százmilliós elcsalásáig - a hazai korrupciós mechanizmusok nagy része a mindennapi kis ,,megalkuvások" óriáshálójából áll.
  Ennek a hálózatnak az egyik része az, amit megélhetési korrupciónak hívunk, a magánszemélyek és vállalkozások - vagy akár a cikk elején idézett képviselők - kisebb nagyobb döntései, amiket annak érdekében hoznak, hogy meg tudjanak élni.
  A kis- és középvállalkozások közül sokan feketén foglalkoztatnak embereket, fiktív számlákkal tüntetnek el költségeket, vagy egyszerűen adót csalnak, mert különben lehúzhatnák a rolót.
  A politikusok nem mernek a választóik szemébe nézni, nem mondják azt, hogy a jó döntésekhez képzett és jól fizetett szakemberek kellenek, tehát legyen magasabb és persze adóköteles a fizetésük, ami valamivel többe kerül mindannyiunknak, hanem álszemérmes és csalárd megoldásokat keresnek.
  Az ilyen megalkuvások és hazugságok rendszere miatt kapnak (és várnak el) csúszópénzt a parkoló őrök, hálapénzt az orvosok és ,,ösztönzőt" a gyors ügyintézésért az önkormányzai építési osztályvezetők.
  A virágárus felháborodása érthető, a politikusok felelőssége óriási, de december 9-én érdemes lenne egy napra neki is és mindannyiunknak elgondolkodni a mindennapi kis döntéseinken. A TI azt szeretné, ha erre az egy napra korrupciómentesek lennénk, nem adnánk és nem fogadnánk el hálapénzt, csúszópénzt, nem törekednénk jogtalan előnyökre, kérnénk és adnánk is számlát mindenért.
  És nem utolsósorban elmélkednénk egy kicsit azon, hogy mielőtt mindig másokban (korrupt hivatalnokokban, szemérmetlen politikusokban, offshore-ba menekülő vállalatvezetőkben) keresnénk a problémák gyökerét, mi magunk mit teszünk, és mit nem teszünk - és nem csak a korrupciómentes világnapon.

  Forrás. HVG Online”
 • 16. Kuvasz 2008. december 06. 19:06
  „Gyerekek!
  Nem csak az útépítéssel kellene a hozzászólásokban foglalkozni. Közlekedési gondok is vannak. A körforgamak egy része a minimális feltételeknek sem felel meg (Kossuth Lajos utca Vörösmarty u. sarok, Balfi u. stb.). Megkeverte még az előző vezetés a Ferenczi J. utca egyirányúsítást, ezzel keresztezi egymást a két forgalom a borozó előtt. Korábban símán elmentek egymás mellett. Ugyanakkor az iskolába vitt gyerekek miatt megállnak a gk-k és ez visszafogja a forgalmat egészen a Csatkai utcáig.

  A Winkler ut és Lejtő u. sarkán nincs kitéve behajtani tlos tábla, pedig egyirányú itt a Winkler út. Úgy hajtanak lefelé az egyirányú utcában a kocsik, hogy öröm (azaz szomorú) nézni.

  Az utca táblákat kihelyezték, de nem ellenőrizte őket senki. Pl.: a Fényi Gy. krt.on egymás alatt van a krt és az utca tábla, a Winkler út is utcának van kiírva. Nem sorolom, mert nincs annyi hely.

  Mindezeket jó lenne felülvizsgálni.
  Üdv.: Kuvasz”
 • 15. kertész 2008. december 06. 14:59
  „Régimotoros!
  Nagyon" humoros "vagy.Sajnos az előzőekben leírtaknak nagyon is igazuk van.Ez egy pontja a látványos szemfényvesztésnek." Mi tartunk lakossági fórumot,meghallgatjuk az embereket,majd amikor kimegyünk a teremből nagy ivben teszünk arra, hogy mit ígértünk".Ezt brancsot nem érdekli a lakosság ígénye,csak a központ által meghatározottak,ezt szajkózza már napok óta minden fidesznyik,még akkor is ha egyébként nagy sületlenség.Lassan versenyt írnak ki ki tudja szebben elmondani a Szíjjártó handa-banda király által leírtakat .Lehet találgatni:Simon,Abdai,Mágel,Rádonyi Firtl,és most már a fideszes nyugdíjas klub is.Indulhat a szavazás.”
 • 14. régimotoros 2008. december 06. 12:34
  „ateista (13. hsz.)-nak

  A "lakossu" helyesírása és a város lakosságszámának ilyen pontoss issmerette iggazolja a hozászolló komojjan vehetősségétt.

  A dolog érdemi részéhez: ha 300-an lettek volna, akkor az a városvezetés komolyságát erősítő tény volna? He?
  Nem inkább páros lábbal ugrottál volna a témára, hogy: láttszikk, hogy mijjen nagy a bajj, hiszen ijjen sokkan jelentekk megg???

  Egyébként emlékezetem szerint közmeghallgatáson kábé mindig ennyien voltak, akármilyen városvezetés működött éppen.

  Bírom az ilyen "nagy gondolkodókat", akik bármiből és bárminek az ellenkezőjéből is mindig azt a következtetést bírják csak levonni, amire be van állítva az agyuk.

  Szép napot!”
 • 13. ateista 2008. december 05. 19:55
  „A majdnem 50000-es lakossu városból 30-35-en
  A jelenlevők száma igazolja a városvezetés komolyságát”
 • 12. valaki13 2008. december 05. 17:23
  „A soproni város vezetés és képviselőtestület tagjainak személyiségét és tevékenységét ismerve, az ilyen rendezvények teljességgel feleslegesek - csak idő és fűtési, valamint világítási energia pazarlás az egész!!!”
 • 11. Jay80 2008. december 05. 16:50
  „Igazán nincs mit barátom!”
 • 10. TancsKaszabell 2008. december 05. 16:48
  „Cimbora! Van egy csomó,Te is! Köszönöm.”
 • 9. Jay80 2008. december 05. 16:33
  „bocs, nem úgy jött le. Amúgy kérdésedre a válasz : Barát, méghozzá nagyon jó. Remélem tudtam segíteni”
 • 8. TancsKaszabell 2008. december 05. 16:19
  „Nem válaszóltál !Komolyan kérdeztem.”
 • 7. Jay80 2008. december 05. 16:03
  „áá nem vagy öreg.”
 • 6. TancsKaszabell 2008. december 05. 15:47
  „Mi az ,hogy cimbi, Jay80 ?
  Ennyire öreg vagyok?”
 • 5. Jay80 2008. december 05. 14:20
  „Intel. Ezekre a kérdésekre úgyis tudod a választ. Itt egy cimbi ott egy cimbi, aztán megy minden mintha misem történt volna”
 • 4. FREDDY/S 2008. december 05. 13:33
  „Ha 1993-as lakóssági fórumon hallgatnak volna rám, és 3-5 km-re északabbra viszik a tehermentesítő utat, akkor nem születik meg ez a hangfogónak nevezett förmedvény, mely nem csak ronda, hanem életveszélyes is. Arról nem is beszélve, hogy akkor fele-harmadába került volna az út kiépítése. Hosszútávon beigazolódik, hogy a hibás döntések kijavítása milyen sokba kerül, nemde...”
 • 3. valaki13 2008. december 05. 11:53
  „A soproni város vezetés és képviselőtestület tagjainak személyiségét és tevékenységét ismerve, az ilyen rendezvények teljességgel feleslegesek - csak idő és fűtési, valamint világítási energia pazarlás az egész!!!”
 • 2. Intel 2008. december 05. 11:44
  „Az utak felújítása országos probléma.
  Sajnos ez nekünk nem nagyon megy.
  Emlékezek azon cikkre, amikor Fodor kritizálta Waltert, hogy milyen minőségű utakat épített.
  Aztán az eredmény, hogy ő sem tudott jobbat építtetni.

  Kérdésem miért veszik át az ilyen jellegű utakat?
  Miért nem hívják vissza a vállalkozókat a garancia jegyében?

  Erre tessék válaszolni!”
 • 1. kumpala 2008. december 05. 10:18
  „Na akkor szerintem: zajvédő fal, majd ha ráborult valakire, hirtelen gyorsan nagy csinnadrattával megcsinálják, addig semmi. Zebra: a város benőtte az elkerülőt, lámpák kellenek meg az új nyomvonal a városon kívül, és akkor városi tempóban közlekedik majd mindenki, a tranzit kiesik. Ady Endre: neverending story, sose lesz megcsinálva. Az új aszfaltozás minősége botrányos a városban, én komolyan mondom ilyen tré munkát sehol nem látok. Lsd. csatornafedelek, hát az egy katasztrófa. És átveszi a város a kivitelezőtől, ez a baj.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban is várják a cipősdobozokat

Sopron - Újra elindították a népszerű Cipősdoboz-kampányt, melyhez Sopronban is lehet csatlakozni. A… Tovább olvasom