Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Közlekedést olcsón, környezettudatosan

A tömegközlekedés fejlesztéséről tanácskoztak csütörtökön a szakemberek Sopronban. A kérdés, miként lehet a városi közösségi közlekedést olcsón és környezettudatosan működtetni.

Sopronban rendezték a GUTS – Green Urban Transport Systems (Fenntartható Városi Közlekedési Rendszerek) című nemzetközi projekt nyitókonferenciáját. A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Fodor Tamás polgármester elmondta, nyolc országgal együtt veszünk részt a pályázatban. A cél, hogy egy olyan tudásbázis jöjjön létre, melynek felhasználásával környezetkímélő és gazdaságos tömegközlekedési rendszer építhető ki.

Dr. Botos Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára hozzátette, a szaktárca feladata az energiahatékonyság minél szélesebb körben való megvalósítása, valamint a közlekedés hosszú távú gazdaságos fejlesztése a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével.

A projekt kidolgozásához mintegy 2 millió euró áll rendelkezésre, a támogatásból a részt vevő nyolc nemzetközi partner együtt vizsgálja a hidrogén-, a bioüzemanyagok, a nap- és szélenergia, valamint az elektromos meghajtás előnyeit és hátrányait, azok technikai és pénzügyi kivitelezhetőségét. A GUTS-program költségvetése a teljes hároméves futamidőre több mint kétmillió euró, ebből Sopron vezető partneri költségvetése mintegy hatszázezer euró.

Olvasóink írták

 • 5. coolzsu 2010. július 04. 12:22
  „vicces, hogy egy ilyen megbeszélés pont Sopronban van, ahol a tömegközlekedés még a katasztrofális szintnél is gyengébb, a közlekedési morál pedig egyenlő a nullával....”
 • 4. Keglovich 2010. július 04. 08:59
  „Igen,én is úgy godolom,hogy a buszpályaudvart el kellene költöztetni a belvárosból.
  Ha már virágos város vagyunk és a Zöld Város a cél a környezettudatos gondolkodást követve új helyet kell biztosítani a jelenlegi helyett.”
 • 3. FREDDY/S 2010. július 04. 06:34
  „Ha átfogó közlekedési rendszer létezne, akkor nem lenne annyi napokig parkoló autó és kihasználatlanul közlekedő busz sem egyes vonalakon, nemde...”
 • 2. Kukac40 2010. július 02. 20:29
  „Nem tudom elhinni, hogy bármi is változnifog. Sem a helyi, sem a vidéki buszpályaudvart nem sikerült még kevésbé lakott, (pl. pláza) területre helyezni. Ameddig ebben nem lesz változás addig másban sem. Mindenesetre szép álom válna valóra, ha megvalósúlna bármelyik változata. Bár szerintem ahhoz a jelenlegi, a város közlekedéséért felelős embereit el kellene küldeni utcátsöpörni, talán azt nem rontanák el. Bár ebben nem vagyok biztos. Az biztos, hogy a közlekedés tervezéséhez, nemértenek.”
 • 1. máris 2010. július 02. 11:20
  „EMBEREK, MOST SZÓLJATOK HOZZÁ!!!! HÁTHA ÉSZRE VESZI VALAKI! A KÖZLEKEDÉS, KATASZTROFÁLIS!! VÉGRE TÖRTÉNJEN MÁR JAVULÁS!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VOLT: sok a rendőr, mégis jó a hangulat

Drága a taxi, de hasznos, sok a rendőr, mégis jó a hangulat a 18. VOLT Fesztiválon. Megdőlhet a… Tovább olvasom