Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Közlekedési vészhelyzet Sopronban

Kritikussá vált Sopron közlekedése. A főutakra szinte lehetetlen ráhajtani, és a tágabban értelmezett belvárosban gyakran hosszan kígyózó sorok alakulnak ki. A közlekedésszervezést hátráltatja, hogy hiányzik az átfogó közlekedésfejlesztési koncepció.
A város egyik legforgalmasabb szakasza a Ferenczy János, a Kossuth Lajos és a Táncsics utca kereszteződése, ahol folyamatosan hömpölyög a forgalom.
Felmérés ugyan nem készült, hogy melyek azok a csomópontok, ahol időről időre kritikussá válik a helyzet – a balesetveszélyt nem is említve –, de a közlekedésben résztvevő soproniak pontosan tudják, hol, mire számíthatnak a városban.

A nap minden szakában

A főutakra – Csengery, Lackner, tehermentesítő – szinte lehetetlen ráhajtani, de ha valaki bosszankodni akar, elég, ha a Rákóczi utcából próbál kijutni a Széchenyi térre. Míg korábban csak a csúcsidőszakokban és a turistaszezonban alakultak ki kaotikus szituációk, addig napjainkban már óráról órára kell számolni a hosszas, időt rabló várakozásokkal, türelmetlen, sokszor ingerült autósokkal. Persze csak azoknak, akik bejutnak Sopronba, mert a 84-es főúton általában az Agip-kútig ér a sor. Akik a Kurucdombról a Lóki soron át szeretnének kijutni a főútra, azok a Győri úton araszolók jóindulatára vannak bízva: vagy beengedik őket, vagy akár tíz–tizenöt percet is várakozhatnak. Igaz, ők vannak kevesebben, de például a Batsányi utcából ráhajtani a Csengery utcára szinte lehetetlen vállalkozás, és ugyanez a helyzet a Selmeci és a Teleki Pál utca, valamint a Lackner Kristóf utca kereszteződéseinél. A tehermentesítő úton nemcsak lassú az átjutási lehetőség, mondjuk a Rákosi utcába, de életveszélyes is, a nagy sebességgel haladó autók miatt.
A helyi közlekedésszervezésért az önkormányzat városüzemeltetési irodája a felelős.

Körforgalom vagy lámpa

– Sajnos, még nem készült el Sopron átfogó közlekedésfejlesztési koncepciója – mondotta Szóka Sándor főtanácsos –, igaz, a településszerkezeti tervekben már körvonalazódik néhány olyan megoldás, amely könnyíthet a jelenlegi helyzeten. Ez azonban a jövő. Tény, hogy most csak tapasztalati úton ismerjük a veszélyes csomópontokat. Egy-egy helyen megoldást jelenthetne jelzőlámpák felszerelése vagy körforgalom kialakítása. Jelenleg vizsgáljuk a Lackner utca, valamint a Teleki és Selmeci utca kereszteződését. Körforgalmi csomópont megépítése – a helyszíntől függően 15–40, egy-egy jelzőlámpás kereszteződés kialakítása 5–10 millió forintba kerül.
Változások tehát a közeljövőben nem várhatók. Az autósok azonban sokat tehetnek egymásért, akár a lehúzódással, az irányjelzéssel, akár a védett úton haladva – lemondva elsőbbségükről – beengedve az alacsonyabb útról érkezőket. Egy másik lehetőség pedig az útvonal megtervezése, lehetőség szerint kikerülve a kritikus helyszíneket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyverrel fenyegetett

Hidegségen szombaton az éjszakai órákban fegyverrel fenyegetőzött a jugoszláv származású,… Tovább olvasom