Kisalföld logö

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 4°C | 17°C Még több cikk.

Közkinccsé teszik Dér Zoltán írásait

Hűen őrzik tanítványai Dér Zoltán egykori Széchenyi-gimnáziumi tanár szellemi hagyatékát. Tervezik, hogy a Sopron Anno Alapítvány segítségével könyv alakban is megjelentetik az egykori polihisztor önéletrajzi írásait.
A spirálfüzetekben fellelt újdonságokkal kiegészítve láthat a kötet napvilágot.

– Egykori legendás tanárunk, Dér Zoltán (1897–1994) 1929-től 1958-ig tanított matematikát és fizikát. Ma már a fizikaterem az ő nevét viseli. Tudós elme, nagyszerű pedagógus volt, aki hegedült a Liszt-szimfonikusoknál, énekelt a Pedagógus Kórusban.

Önéletrajzi írásai pedig – amelyek a háborús évekről, temesvári és budapesti emlékeiről éppúgy szólnak, mint a soproni szakérettségik történetéről, vagy épp a londoni lexikonba bekerült tudományos munkáiról – kortörténeti dokumentumnak számítanak. Ezek egy része megjárta az Egyesült Államokat is – mondta dr. Czuczor Huba egykori széchenyista.
Jakatics Árpád, dr. Czuczor Huba: Dér Zoltán érdekes és izgalmas életútja kortörténeti dokumentum.
Jakatics Árpád, dr. Czuczor Huba: Dér Zoltán érdekes és izgalmas életútja kortörténeti dokumentum.

– Az 55 éves érettségi találkozónkon többen elhatároztuk, hogy közkinccsé tesszük e szellemi örökséget – vette át a szót Jakatics Árpád. – Ebből már részleteket közölt a Soproni Szemle, a Sopron anno helytörténeti honlap és a Fizikai Szemle. Baranyai Lenke tanárnőtől pedig megtudtuk, ő látott más önéletrajzi írást is Dér Zoltántól. Így kerültünk kapcsolatba Pluzsik Tamással. Tőle tizenegy olyan spirálfüzetet kaptunk, amelyekben Dér Zoltán további írásaira lelhettünk.

Az egykori növendékek úgy gondolják, ezekben is felfedeztek megjelenésre érdemes részeket. Amikor hírül vették a Sopron Anno Alapítvány elnökétől, dr. Halmai Vilmostól, hogy az általuk szerkesztett írásokat az alapítvány könyv alakban szándékozik megjelentetni, ugyancsak megörültek. Így a spirálfüzetekben fellelt újdonságokkal kiegészítve láthat a kötet napvilágot a volt széchenyisek és minden soproni örömére.
 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrségi akció a polgárőrökkel Sopronban

Rendőrségi akció a polgárőrökkel Sopronban
A közös akció során négy ittas járművezetőt szűrtek ki, hat esetben vezetés közbeni… Tovább olvasom