Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Közgyűlés: fizetős lesz a mélygarázs!

Fizetős lesz január elejétől a mélygarázs, továbbá 13 százalékkal emelkedik jövőre a helyi közlekedés ára, s 5 százalékkal a kéményseprés, de drágulnak a temetkezési díjak is. Sopronnak megvan a jövő évi költségvetése.


Közgyűlés Sopronban - december 17. (csütörtök)

17.35.:
Az utolsó előterjesztés szerint jövőre februárban és májusban lesz rendes közgyűlés. Fodor Tamás polgármester szerint ennek oka az országgyűlési választások. Az ellenzék viszont tart attól, hogy csorbul a nyilvánosság, és csökken a vita lehetősége, hiszen két közgyűlésre kerül sor a jövő év első felében.

17.27.: Biczi László módosító indítványai mintegy 500 millió forint átcsoportosításáról szóltak. Ám ezeket a képviselők leszavazták. A költségvetést viszont elfogadta a közgyűlés.

15.57.: A tervek szerint az önkormányzat jövőre mintegy 25 milliárd forint bevételre számíthat. Ez mintegy tíz százalékkal kevesebb az ideinél. A csökkenés fő oka, hogy 2010-ben jelentősen kevesebb állami juttatást kap Sopron. Csak példaként: a fejlesztésre szánt összeg 600 millió, ez a 2009-es keret 35 százaléka. Az önkormányzat 1,5 milliárd forintos tartalékalapot is elkülönít.

15.54.: Akkor jöjjön az idei költségvetés!

15.45.: Az önkormányzat idei költségvetésének módosítása a téma. Az előterjesztésben mintegy 560 millió forint átcsoportosításáról van szó. Oktatási intézmények, valamint a kórház is kap plusz forrást, továbbá egyes városi fejlesztésekre jut több pénzt.

15.38.:
Folytatódik a közgyűlés.

13.49.: A víz és csatornadíjak is emelkednek január elejétől. Ennek mértéke: 4 százalék, a fizetendő közműfejlesztési hozzájárulás pedig 4,1 százalékkal lesz több. Most ebédszünet következik, a közgyűlés fél négytől folytatódik.

13.40.: A hulladékelszállításáért 4,5 százalékkal kell többet fizetnünk.

12.40.: A mélygarázs 2010. január 4-től fizetős lesz, 8-18 óra között személygépkocsival 150 forintba kerül majd az egy órás parkolás ára. Éjszaka 70 forint lesz a díj. Az éves nappali bérlet ára 60 ezer forint lesz, a 30 naposé pedig 7 ezer forint. Pár héten belül a lift is üzemképes lesz. A fényképezőgépet azonban ne vegyük elő, mert biztonsági okokból tilos a fotózás mélygarázsban.

A felszínen, a régi parkoló automatákat lecserélik, és összesen 40 újat állítanak üzembe, ezek kihelyezése már elkezdődött. A parkolóba való beállást követően hét perc alatt kell megvennünk a jegyet, különben már büntethetnek.

A napirend tárgyalásánál személyeskedéstől sem mentes vita alakult ki. Hruby József több megjegyzést tett Fodor Tamásra. A polgármester viszont hazugnak nevezte az MSZP-s képviselőt, aki ezt a leghatározottabban visszautasította.

12.35.:
Öt, illetve hat százalékkal drágulnak a temetkezési díjak.

12.30.:
Jövőre öt százalékkal emelkednek Sopronban a kéménysperő szolgáltatások díjai. Ez azt jelenti, hogy legfeljebb 100 forinttal kell többet fizetünk.

12.20.: A rövid zárt ülést követően az önkormányzati lakások, illetve helyiségek bérelte a téma. A jogcím nélküli lakáshasználókkal szemben is fellépnek majd a jövőben. Nekik is ki kell majd fizetni a lakás használta után járó díjat. Ennek mértéke azonban kisebb, mintha jogos bérlő lenne. Azaz ők nem piaci, hanem nyomott értékű díjakat fizetnek.

12.10.:
A törvényben meghatározott ügyeket ezentúl elektronikusan is elintézhetjük a városházán. Ehhez előbb a www.magyarorszag.hu oldalon kell regisztrálni.

12.04.:
Az Állami Számvevőszék jelentésről vitáznak a képviselők.

11.59.:
A polgármesteri hivatalban, a köztisztviselők részére bevezetik a cafetéria rendszert. Így járhat majd az itt dolgozóknak egyebek mellett üdülési csekk, melegétkezési utalvány, ingyenes, vagy kedvezményes internet használat, helyi tömegközlekedési bérlet.

11.35.: Átlagosan 13 százalékkal drágulnak majd a buszközlekedés tarifái január elsejétől. Így a teljes árú menetjegy elővételben 240, a autóbuszvezetőnél megvásárolva 280 forint lesz. Az összvonalas havi bérlet ára 5480, a tanuló 490 forint, a nyugdíjas pedig 1740 forint lesz. A város a Kisalföld Volán Zrt. működéséhez 2010-ben 80 millió forinttal járul hozzá.

11.30.:
 A helyi tömeg közlekedés díja van terítéken.

11.20.: Az első két napirendi pont a NapSzak Integrált Intézmény, valamint a Szociális Szolgáltató Intézmény vezetői posztjára kiírt pályázat elbírálása. A képviselők döntése értelmében a NapSzak igazgatója Farkas Mária Mariann, a szolgáltató intézmény vezetője pedig Haász Sándor lett.

10.20.: A közgyűlés megkezdése előtt polgármesteri elismerésben részesült Tamás János, a soproni polgári védelmi kirendeltség vezetője. Az alezredes az év végétől nyugállományba vonul.

Korábban
A napirenden előzetesen huszonöt pont szerepel. Az első előterjesztésben az szerepel, hogy a Kőszegi úti aluljáró-építéshez szükség van az egyik önkormányzati tulajdonú ingatlan forgalomképességének megváltoztatásához. A képviselők zárt ülésen döntenek a NapSzak Integrált Intézmény, valamint a Szociális Szolgáltató Intézmény magasabb vezetői posztjairól, továbbá az alapítványok támogatásáról is.

A képviselők beszámolót hallgathatnak majd meg az Állami Számvevőszék Sopron gazdálkodását, a városháza működését vizsgáló jelentéséről. Téma lesz még a parkolás, továbbá a közüzemi díjak emelése is. A legnagyobb vita mindenesetre a jövő évi költségvetés tárgyalásakor várható.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. KáTi 2009. december 23. 18:24
  „Hol van a problémafeltáró-oknyomozó, hivatástudatos újságírás? A mélygarázs 7. szintjén.”
 • 61. mindigatutit 2009. december 21. 14:56
  „ez az ingyenes parkolás a városban nagyon nagy "ajándék" volt,ugyanis azóta nem tudok megállni sehol sem.bravó”
 • 60. egysoproni_ 2009. december 21. 13:51
  „55. boy1970!
  Az az emelt sszeg még az idei emelés a plusz 20 milliós kiadás miatt. A 4.5% meg januártól lesz majd.
  Hajrá FIDESZ! Elmondjaték, hogy Igen, Igen, ezt mi is megcsináltuk..”
 • 59. Pistike 2009. december 21. 10:46
  „Ma voltam a mélygarázsban. Se sorompó, se automata. Le vannak szerelve a sorompók és az automaták. Most akkor mi van? Nem mintha nekem hiányoznának...”
 • 58. KáTi 2009. december 21. 10:00
  „A belvárosban lakóknak ingyenesen kellene (kötelezően) parkolni. A döntés mutatja, hogy a testület mennyire elkötelezett az autómentes belvárosért. Még egy ilyen város nincs Európában, ahol a középkori, történelmi belvárosban nem lehet nyugodtan sétálni, mert a járdán parkolnak, az úttesten robognak, büdös, füstös, zajos, veszélyes, gyalázatos.”
 • 57. gjozsi88 2009. december 20. 14:59
  „még annyit!
  Annak a 100 000-nek nagyon jelentős része a magánnyugdijpénztár számlájára kerül, amivel az állam nem rendelkezik!”
 • 56. gjozsi88 2009. december 20. 09:59
  „52!
  Vonnak járulékot a minimálbérből, de adót nem, ugyanis az adójóváirás azt kompenzálja!!!!!
  A járulék, az évi 100 000 ezernél alig több, az viszont édes kevés ahhoz, hogy dözsöljön az állam! Ingyen diploma, utazási kedvezmények, gázártámogatás, minden faluba 5 gyereknek is iskola, ekkora közalkalmazotti létszám, intézmény...stb!
  Ha mindenki csak annyival járulna hozzá a közöshöz...!
  A munkahelyeket, a fizetéseket a piac szabályozza a versenyszférában!!!!Nem utasításra jönnek létre!(Az a szocializmus volt, most piacgazdaság van!)”
 • 55. boy1970 2009. december 19. 11:44
  „Szemétszállítást nekünk is megemelték 1500 ft-al!!! MIlyen 4%-rólpofáznak!!!!”
 • 54. levi-levi 2009. december 18. 21:56
  „Ma kaptam meg a szemétszállitás utolsó negyedéves csekkét, talán tévedés történt, mi ez a csöndben ,DRASZTIKUSAN MEGEMELT SZEMÉTSZÁLLITÁSI DÍJ???????
  semmi magyarázat a helyitémában , semmi a helyi híradókban, vagy ezzel nem dicsekszünk ?
  mert csak azok kerülnek a híradásokban a jó hírek -nagyon csalódott vagyok a város vezetésével, és szomorú ,hogy ehhez én is adtam a szavazatomat!”
 • 53. látó 2009. december 18. 19:23
  „Hát igen itt van ez a Soproni 2010-es költségvetés..Nincs kétségem afelől ,hogy akik megalkották jó szándékkal jártak el, a tudásuk legjava szerint ..de vajon elég-e ez egy költségvetés megalkotásához? Én személy szerint nem hiszem, hogy így van...nézzük miért is!
  Az ország költségvetését soha nem látott időpontban fogadták el, melyet nagyjából és egészében véve IMF diktátumnak tekinthetünk, közgazdaságilag rövidtávon értékelhető, a fenntartható fejlődés szempontból, és humán szempontból tragikus, nyilvánvalóan az előirányzatok nagy résztét lekötik a választásokig, ezzel behatárolva a bármilyen összetételű kormány sorsát!
  Az államigazgatás és a Magyar Államkincstár képtelen volt a jelenlegi mechanizmusokon mindezt keresztül vezetni, ez pedig vakká tette az Önkormányzatokat is, elsősorban a bevételi normatívák tekintetében!
  Ha összevetjük az Önkormányzat 2009 évi 3. negyedéves költségvetési főösszeget a 2010. évi elfogadott költségvetési főösszeggel láthatjuk ,hogy közel harmadával csökken a főösszeg, nyilván mindezt nem indokolhatja az állami normatívák 500 milliós csökkenése, ez nyilvánvaló!
  Mi következi ebből ,valószínűleg a működési előirányzatok lettek jelentős mértékben alultervezve, ill. a fejlesztések nagy része finanszírozhatatlanná válik, a jelenleg is jelentős likvid nyomás alatt álló önkormányzatnál! Ebből pedig az következik ,hogy az évközi kiadási előirányzat módosítások várhatóan 15-20%-os szükségszerűsége, nem látom bevételi oldalon mi tudná mindezt finanszírozni, csak bízhatom be ,hogy a döntéshozók tisztában vannak ezzel....
  Ezen túl végigtanulmányozva a költségvetést, nem találtam sehol a Petőfi téri mélygarázs potenciális várható hatását (vállalkozók kiegyenlítése, ill. tér felújítása), a panel program kapcsán is kétségeim vannak, hiszen ennek ellenoldali bevétele a lakások és helyiségek értékesítése, mely a jelen körülmények között szerintem nehezen számszerűsíthető.
  A súlyponti kórház is egy potenciális veszélyforrás finanszírozási oldalról, ami azt gondolom szintén nem jelent meg ebben a költségvetésben..
  Feltűnő továbbá, hogy szinte minden terület komoly veszteségeket szenved, gondolok elsősorban az intézményekre, különös tekintettel a Polgármesteri Hivatalra, szerintem ez nem lesz tartható szerkezeti átalakítások nélkül, melyre az Állami Számvevőszék is felhívta figyelmet!
  Két kivételt találtam a Vagyonkezelőt mely gyakorlatilag hasonló potenciállal rendelkezik, mint 2009-ben (bár szerintem számára ez is büntetés), ill a sportcentrumot működtető Raabersport Kft. mely ugyan 20 milló Ft-al kevesebb támogatási kap a csapathoz, de 50 millió Ft-ot kap a létesítmény üzemeltetéshez, ami eddig egyetlen költségvetést sem terhelt!
  Célom nem volt más a fent leírtakkal mint egy szakmai értékelése a város honlapján is elérhető költségvetésnek!”
 • 52. coolzsu 2009. december 18. 18:06
  „nem értem... mi az, hogy a minimálbéres nem ad a közösbe semmit? ... nagyon nagy tévedés! ugyanúgy vonnak abból is szja-t, eü járulékot, nyugdíjat stb, mint bármi másból.... gondolom az összes minimálbéres nagyon de nagyon szívesen keresne többet, de ma már örülhet annak, ha egyáltalán van munkája”
 • 51. dina22 2009. december 18. 16:13
  „Kedves Specrasoul!
  Elárulnám Neked, hogy a nyugdíjasok csak 65 év felett ingyen utaznak ingyen, amivel szintén nem értek egyet, de ez lényegtelen. Ami igaz az igaz folyton azon sopánkodnak az emberek, hogy mennyi a túlsúlyos gyerek. Tessék, lehet tenni ellene, járjanak gyalog iskolába, vagy vegye meg a szülő a bérletet.
  Az Én időmben olyasmi szóba sem került, hogy a diák ingyen utazott a buszon, mégis bejártunk az iskolába és délután haza. Sok diák egész délután mást sem csinál, mint egyik buszról le a másikra fel, mert Nekik a bérlet INGYÉ VAN ahogy hallom tőlük.”
 • 50. gjozsi88 2009. december 18. 16:08
  „Az átlag fizetésről beszélünk!
  Az átlagban benn van a pár tiz ezer milliós jövedelem és a több, mint 2,5 milliós ennél jóval kevesebb jövedelem!(vagy ezek az arányok nem helytállóak? )
  Az átlag számítás alapján , nehéz véleményezni, hogy a kisjövedelmüek emelkedés elmaradását képes lenne kompenzálni a milliós fizetések emelkedése!!!!!!!
  (De ha figyelmesen olvasod amit irtam, akkor láthatod, hogy az infláció nem csak a bérektől növekedhet!!!!)”
 • 49. FREDDY/S 2009. december 18. 15:56
  „46-47-re!
  Az inflációt akkor nem a kiemelkedő fizetések mögötti teljesítés gerjeszti, nemde...”
 • 48. Je.Ta. 2009. december 18. 15:41
  „45.
  Nezd meg aztan majd meglatod azt a mocsok oldalt!!!
  Te meg a Kurucz infobol merited a tudomanyod!”
 • 47. gjozsi88 2009. december 18. 15:13
  „még annyit!
  Attól, hogy valamit nem értesz vagy nem akarsz észrevenni, az még nem jelenti azt , hogy nincs!
  Az meg egyenesen agyrém, hogy semmit ne fizessünk be ,de járjon ingyen minden!”
 • 46. gjozsi88 2009. december 18. 15:09
  „44-re!
  A versenyszféra béreit nem a kormány határozza meg! Ha kevés a béred menj oda a fönöködhöz és mond meg, hogy ennyiért nem dolgozol!
  Az elmúlt 7 évben 35%-os reálbér növekedés volt az országban!
  A minimálbér emelése háromoldalú tárgyalások eredménye!Azt meg már le se merem írni, hogy a minimálbéres nem fizet semmit a közösbe, közbe meg elvárja, hogy minden jár neki, közbe nem kevesen vannak, akik a töbletet feketén teszik zsebre!
  Az infláció nem kis részét az emelkedő bérek , fogyasztói árba építését is tartalmazza!
  Az is érdekelne, hogy szerinted az államadósság 38%, amely lakossági hitel, milyen jövedelmekre lett felvéve????
  Amikor a Viktor egyoldalúan belenyúlt és megemelte 50 000-re tönkre ment a könnyűipar! A munkát keletre vitték tovább!!!!”
 • 45. zooberon 2009. december 18. 14:29
  „Persze hogy lesz, Je.Ta! Elfogulatlan, pártatlan beszámolóra számíthatsz! Csupa igaz dolgot fogsz ott majd olvasni. Egyébként kicsit átlátszó a szóban forgó mocsok oldal állandó reklámozása a részedről. Csak némi közöd van hozzá?”
 • 44. Spectrasoul 2009. december 18. 13:47
  „fcsoproni: "vegyük el a diákoktól az ingyenes bérletet"? ezt te sem gondolod komolyan. akkor vegyük el a nyugdijjasoktól is meg minden támogatást szüntessünk meg és akkor mindenki boldog... gratulálok.
  gzsózsi88: "Az emberek fizetése folyamatosan emelkedik"na ezen jót nevettem. persze, a minimalbér főleg mi?
  68000ft most ha jól tudom a minimálbér (csak megjegyzem ez mire elég ha csak a távhő 30-40000ft, na mind1) és ez a 68000ftot akarják emelni 72000-re... vicc. ebből ki az aki megtud élni normálisan? elképzelni nem tudom.
  nem azt mondoom hogy egyszerre duplázzuk meg a fizetéseket, mert az meg nonszensz, de könyörgöm ...”
 • 43. FREDDY/S 2009. december 18. 12:39
  „A drágulásnak megfelelő százalékban kellene az érintett vezetőknek a jövedelmét CSÖKKENTENI, mert csak akkor lesz demokrácia, és nem lesz alaptalan áremelés, nemde...”
62 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büntetnek a csip nélküli ebek miatt

Az országban tucatnyi önkormányzat, közöttük Sopron tette eddig kötelezővé a kutyák csippel való… Tovább olvasom