Kisalföld logö

2019. 06. 21. péntek - Alajos, Leila 19°C | 27°C Még több cikk.

Közgyűlés – egymilliárd forintot helyeznek banki letétbe

A képviselők döntöttek arról, hogy változik a közlekedési rend a Belvárosban, s a város egymilliárd forintot tesz banki letétbe. Az utolsó közgyűlés percről percre.


Fodor Tamás zárszóként, mivel ez volt az utolsó rendes közgyűlés ebben a ciklusban, mindenki munkáját megköszönte. A képviselő jelölteknek pedig eredményes szereplést kíván.

15. 58. Kóczán Zoltán az egyebekben az kérdezi, hogy hol tart a hulladék konzorciumi ügy?

Varga Gyula is kérdéseket tesz fel. Azt kérdezi, hogy miként áll az optikai kábeles internet bevezetése a brennbergbányai településrészen?
A másik kérdése arra vonatkozik, hogy miként áll helyi temető ügye. Mint ismeretes, a tavaly decemberi közgyűlésen döntöttek arról, hogy Fodor Tamás polgármester kezdeményezzen tárgyalást az átadás-átvételről a vagyonkezelővel. Idén áprilisban is feletette ezt a kérdést a képviselő, de eddig nem kapott rá választ.

Nagy Tamás is kérdez. Tarható-e a mélygarázs felszíni javítási munkálatainak a szeptember végi befejezése. A képviselő úgy tudja, hogy az állatvédők hat hete küldtek egy levelet az önkormányzatnak, de erre még nem érkezett válasz.

Ismét Varga Gyula kérdez, a Pázmány Péter utca, Rákóczi Ferenc utca sarkán lévő épületben valóban könyvtárat alakítanak ki. Esetleg más célra hasznosítanák?

15. 57. A város korábban pályázatot adott be Trefort Téri Óvoda felújítására és a belterületi utak karbantartására. Idő közben mindkét esetben megemelkedett az önrész. Az óvoda esetében a növekmény mintegy 470 ezer forint, az utaknál pedig 14,5 millió forint.

A szükséges pénzeket a jövő évi költségvetés terhére biztosítják. A sürgősség oka az, hogy a két pályázat esetében a sikeres elbírálásáról szóló értesítést  augusztus 16-án kapta meg az önkormányzat. S 15 napon belül dönteni kell arról, hogy ezen feltételek mellett is vállalják-e részvételt.

Vállalják.

15. 40. Ahhoz, hogy mielőbb elkezdődhessen a Barlangszínház felújítása és korszerűsítése rendezni kell a tulajdonviszonyokat. Ennek lényege, hogy a soproni önkormányzathoz kerül néhány, a fertőrákosi önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan. A közgyűlés elfogadta a javaslatot. Mármint azt, hogy részükről aláírható a szerződés.

Nagy Tamás Kóczán Zoltán ügyrendi kérés vet fel, amely szerint hallgassák meg a fertőrákosi önkormányzat egyik képviselőjét, Horváth Ákost. A képviselők ehhez nem járultak hozzá.

Varga Gyula szerint Horváth Ákos, van annyira felnőtt ember, hogy eldöntse, kíván-e hozzászólni. A képviselő mindezt Rádonyi László szavaira reagálva mondta el mindezt. Rádonyi elmondta, már az ülés elején kellett volna jelezni, hogy hozzá akar szólni a témához.

Kóczán Zoltán elmondja csalódott a társaiban, mert a fertőrákosi önkormányzati képviselő nem kapott szót.

15. 31. Módosították a város idei, második félévi költségvetését.

15. 28. A város első félévi gazdálkodásáról szóló tájékoztatót tudomásul vették a képviselők.

15. 27. Folytatódik a közgyűlés.

Most ebédszünet, a közgyűlés délután három órakor folytatódik.

12.08.
Szeptember 15-től változik a közlekedési rend a soproni Belvárosban.

11. 25 A város Petőfi téri mélygarázzsal kapcsolatban egymilliárd forintot helyez banki letétbe.
Az összeg már rendelkezésre áll, ugyanis májusi közgyűlésen döntöttek arról, hogy 3 milliárd forint értékben kötvényt bocsátanak ki.

Fodor Tamás kifejti, az önkormányzat vállalta, hogy annak a félnek, akit az megillet megtéríti a gazdagodás mértékét. Jogi procedúra van az SPT Mélygarázs Kft., a felszámoló és a Sopron Bank Burgenland között. A meggazdagodás mértéke sem egyértelmű. Olyan műszaki problémák vannak a létesítménnyel kapcsolatban, hogy az összeget a bíróságnak kell kimondania.

Emellett az SPT Mélygarázs kft. az alvállalkozók közül többeket nem fizetett ki. Mivel az önkormányzat velük nem áll jogviszonyban, így ezt a város nem teheti meg.

 Ezt az ügyet egy külső ügyvédi iroda viszi végig. Levelükben leírják a bírósági letét a legjobb megoldás, hiszen a feltételek fennállnak. Továbbá a város számára ez nem jelent többletkiadást.

Varga Gyula (MSZP) kérdezi: működik-e a lift, kijavították-e a mozgást akadályozó hibákat? Emellett a brennbergbányai részönkormányzat elfogadta a javaslatot.

Kóczán Zoltán szól ismét. Elmondja, májusban három milliárd forint kötvényt bocsátották ki, mekkora ennek a kamata? A bíró letét mennyi kiadással jár?

Boros László (MSZP) azt kérdezi, hogy ki követel és mekkora összeget. Ki állapította meg és minek alapján az egymilliárd forintot?

Dobos József válaszol, elsőként kifejti, májusban a kamat terheket is elfogadták. A bíró letét plusz költséget nem jelen.

Fodor Tamás elmondja, önok készítették a költségvetést, így tudhatóak a számok, azaz 1,1 milliárd forintos összegről volt szó eredetileg. Lényeg, hogy megépült a létesítmény, és kijavítják a hibákat. A meggazdagodás mértékét a bíróság mondja ki. Ez lehet több, vagy kevesebb, mint egymilliárd forint. A szakértői vélemények az értéket ekörül állapították meg.

Kóczán Zoltán azt mondja, hogy a kamatterher éves szinten 100 millió forintos nagyságrendet jelent. S, ha évekig elhúzódik a per, akkor tovább nő a város kiadása. Kérdezi, ezt a pénzt, miért nem egy bankszámlán helyezik el, ahol kamatozna?

Dobos József, elmondja, lehet, hogy igaza van Kóczán Zoltánnak, ugyanakkor a bírói letét mentesíti a várost a késedelmi kamat alól.
Boros László szól ismét: két egyszerű kérdést tett fel, de nem kapott rá választ – mondja. Ki állapította meg az egymilliárd forintot – tesz fel ismét. Mit jelent az, hogy önök készítették?

Fodor Tamás válaszol: Boros László nagyon jól tudja, hogy, amit kérdez, az a költségbecslés a beruházást megelőző számítások eredménye volt. A kérdést akkor kellett volna feltenni, amikor felvetődött a konstrukció ötlete. Úgy nem kellett volna mélygarázst építeni, hogy több mint négy milliárd forintos kiadást jelent.

Varga Gyula emlékei szerint az 1.1 milliárd forint más műszaki tartalomra vonatkozott.

Boros László szerint laza választ kapott. Kifejti, az ellenérdekű fél követelése 3 milliárd forint – ez hangzott el a jogi bizottság ülésén. Itt hangzott el az is, hogy az egymilliárd forintot a városvezetés állapította meg.

Havas András (Fidesz), elmondja helyén való, hogy működik a mélygarázs és a város tárgyal a gazdagodás mértékéről. Hamarost lejár a közgyűlés mandátuma. Egyetért azzal, hogy tegyenek egy egyértelmű lépést. Nem a városon múlik az, hogy eddig nem tudtak megállapodni. Szerinte az összegszerűség a valóságot tükrözi.

Nagy Tamás kérdezi, várhatóan mikor fejezik be a mélygarázs felszínén a munkálatokat? Fodor Tamás hozzáfűzi, most a hozzászólásoknál tartanak és nem a kérdéseknél.

Rádonyi László (Fidesz), szerint nincsenek nagyságrendi eltérések. Mindezt Varga Gyula felvetésére mondta el.

Máges Ágost (Fidesz) tisztesség! Négy évvel ezelőtt ez volt a szlogenjük. Szerinte a banki letét a mélygarázs ügyből való tisztességes kiszállást jelent. Az elmúlt ciklusban a bank által kifizetett 2,5 milliárdot a város nem tudja magára vállalni. A bűnösök bűnhődjenek és szurkoljunk együtt!

Boros László, nem szeretne együtt szurkolni Mágel Ágosttal.

Kalmár István (MSZP), nem biztos abban, nem érné meg a pénzt bankszámlára tenni. Nem világos számára, hogy miért a bírósági letét a legjobb megoldás. Mi lesz akkor, ha kétmilliárd forintot állapítanak meg a gazdagodás mértékéről? Akkor is fizetni kell a késedelmi kamatot a különbözet után? Kevés az információ, s mivel nem jogász, szeretné az ügyben eljáró jogi iroda véleményét szakemberrel áttanulmányoztatni.
Hozzáfűzte, az elképzelés jó irány.

Havas András elmondja, a város egyértelműen szeretné nyilvánvalóvá tenni, hogy lezárná a mélygarázs ügyet.

Kóczán Zoltán szerint slendrián készült el az előterjesztés. A vita során derült ki, a banki letétbe helyezéssel a város megspórolja a késedelmi kamatot, s ez kevesebb, mint a kötvény után fizetendő hiteltörlesztés.

Fodor Tamás visszautasítja Kóczán Zoltán szavait, s szerinte ezzel a hivatal dolgozóit is megsértette.

11. 22. A képviselők elfogadták a 2010/2011. tanévi feladatváltozásokról szóló előterjesztést is.  

11. 20. Jóváhagyták a közoktatási intézmények pedagógiai programjait.

11. 15. A Virtuális Archívum alapítványt is támogatják. Mindez 450 ezer forintot jelent. A pénzt dr. Házi Jenő Sopron szabad királyi város története című 13 kötetes műve 5-7-ik kötetének digitalizálására fordítják.

11. 10. A város idén is részt vesz a felsőoktatásban tanulókat segítő Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázaton.

10. 50. Létrehozták a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjat. Ennek célja a tehetséges soproni diákok tanulmányainak támogatása. Két szemeszteren keresztül 4.51-es tanulmányi átlagot kell elérniük a magyar egyetemen tanuló hallgatóknak.

S nem árt, ha tudnak idegen nyelveket és országos tanulmányi versenyeken is részt vesznek.

Nagy Tamás az Utódainkért Alapítvány nevében bejelenti: csatlakoznak az ösztöndíjhoz. 1,5 millió forintot ajánlanak fel és ezáltal egy negyedik hallgatót is támogatni tudnak.

Fodor Tamás köszönettel elfogadja a felajánlást, de részéleteket tisztázni kell, és a pályázati feltételeken sem kívánnak könnyíteni.

10. 36. Az önkormányzat is belép a Bormarketing Nonprofit Kft-be, 600 ezer forint értékű pénzbetétet visznek be. Ez pedig 60 szavazatot jelent.

Kóczán Zoltán (SZDSZ), egyetért az előterjesztéssel, de azt kérdezi, hogy a szóban lévő hatvan szavazat mekkora arányt jelent?
A választ Simon István alpolgármester adja meg: a város kisebbségi tulajdonos lenne. Úgy emlékszik, hogy 16 százalék körüli szavazati arányt jelent. Megtudjuk azt is, hogy nem szerencsés, ha nagyobb arányt szerez a város, mert az egyes pályázatok esetében már kizáró ok lehet.

Kóczán Zoltán kér szót ismét, kifejti, hogy miért csupán ekkora összeget költ a bormarketingre a város? Miért nem mennek el a felső határig?

Dobos József elmondja, ezzel a pénzzel már szinte elérték a felső határt. Azaz ennél nagyobb részesedést nem szerezhetne a város.

Nagy Tamás (MDF), üdvözli az együttműködést, megtudjuk tőle, hogy Sopront már az első három borvidék közé sorolják.

Boros László a szándékkal egyetért, erre nem is vesztegeti a szót. Két felvetése van, apróság, de az előterjesztésben két helyütt a számokat a szövegben - betűkkel - rosszul írták ki. Kifejezi aggályát, hogy Havas András vezeti le a pénzügyi bizottságot. (Hruby József elnök, és helyettese Biczi László nincsenek itt ugyanis).

Dobos József pontosít, Havas Andrást, a pénzügyi bizottság tagjai választották meg az ülés levezetésre.

10.29. Boros László (MSZP), azt kéri, hogy az egyik sürgősségi napirendi pontot most ne tárgyalják. Elmondja, a fertőrákosi Barlangszínházzal kapcsolatos tulajdoni jogokat rendező előterjesztés jogi aggályokat vet el.
Úgy értesült, hogy a település önkormányzata nem biztos, hogy elfogadja a felkínált szerződés tervezetet. Fodor Tamás polgármester nem támogatja a felvetést.

A testület végül napirendre vette az előterjesztést.
 
10.14.
A közgyűlés megkezdése előtt kitüntetéseket adtak át. Elismerést kapott Almási Jánosné, nyugalmazott gimnáziumi igazgató, Hadfi József, nyugalmazott iskolaigazgató, Varga Istvánné óvodavezető.

Előzmény:
Előzetesen 13 napirendi pont szerepel a soproni képviselő testület csütörtöki rendes ülésén. Sürgősségi előterjesztésként szerepel a Fertőrákosi Barlangszínházzal kapcsolatos tulajdonviszonyok rendezése.

A város korábban pályázatot adott be Trefort Téri Óvoda felújítására és a belterületi utak karbantartására. Idő közben mindkét esetben megemelkedett az önrész, ezért a képviselőknek dönteniük kell, hogy így is részt vesznek-e a kiíráson.

A tervek szerint létrehozzák a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjat, valamint a város idén is részt vesz a felsőoktatásban tanulókat segítő Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázaton. Várhatóan a Virtuális Archívum alapítványt is támogatják.

A képviselőknek szavazniuk kell a közoktatási intézmények pedagógiai programjairól, és a 2010-2011. tanévi feladatváltozásokról is.

Mint ismeretes, a város Petőfi téri mélygarázzsal kapcsolatban egymilliárd forintot helyezne banki letétbe - erről is döntést kell hozni.

Egy másik előterjesztés szerint szeptember 15-től megváltozik a belvárosi közlekedési rend.

Tájékoztató hangzik majd el a város idei, első félévi költségvetési gazdálkodásáról, ezt követően pedig várhatóan módosítják a 2010. évi költségvetési rendeletet.

Olvasóink írták

 • 15. igazságpillanata 2010. augusztus 27. 19:51
  „Gyakorlatilag egy lépésre került a csődtől Kiskunfélegyháza, miután a város csaknem egymilliárd forint adósságot halmozott fel. Az önkormányzat példátlan megszorítással próbálja csökkenteni a hiányt. 250 embert kirúgnak, a kórházi ellátás nagy részét pedig októbertől megszüntetik. A testület arról is döntött, hogy 120 milliós gyorskölcsönt kér az OTP-től, hogy a tanévkezdésre a lejárt áram-, és gázszámlákat ki tudja fizetni.”
 • 14. Kuvasz 2010. augusztus 27. 16:21
  „Kedves okostojas007

  Miért fdáj neked a Sopron Bank. Végre lett Magyarországon és elsőnek Sopronban egy olyan bank, amelynek a központja nem Budapesten van, amelynek nem egy multinacionális nyugati bank a tulajdonosa, hanem egy szomszéd országbeli regionális bank, az üzleti területeik kiegészítik egymást.
  Ne bántsátok, nem a bank étében van a hiba.”
 • 13. Kuvasz 2010. augusztus 27. 13:15
  „A város aludt 4 évig. Ébresztő! Váltani kell!”
 • 12. SzImike 2010. augusztus 27. 12:28
  „1,5 milliós felajánlás az Utódainkért Alapítványtól a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíj részére. Szép! Kíváncsi vagyok még ki fog hozzájárulni.”
 • 11. ssmd 2010. augusztus 26. 18:36
  „Elég sajátos, hogy a közgyűlés két legfontosabb napirendi pontjáról: költségvetési féléves beszámoló és költségvetési módosítás - két mondat van a cikkben összesen.
  Miközben a féléves önkormányzati költségvetési deficit több mint 800 millió forint és a költségvetési rendelet módosítása is milliárdos nagyságrendű módosítást tartalmaz.”
 • 10. coolzsu 2010. augusztus 26. 18:15
  „1. talán ha az emberkék dolgoznának is néha a Petőfi téren, lenne belőle valami.... teljesen mindegy, mely nap, mely részén járunk arra, csak üldögélő, beszélgető melósokat látunk... dolgozni még egyet sem! ma háromszor is jártunk arra, csak üldögéltek egész nap... így nehéz lesz tartani a határidőt....

  2. nem tudja valaki, hogy miért csak az egyetemistákat támogatják? egy gyerek lehet már középiskolában is kiemelkedően tehetséges, zseniális kölyök, ha nincs háttere, sose lesz egyetemista... - őket nem lehetne valamilyen ösztöndíjjal segíteni? nem csak a fokozottan hátrányos helyzetűeket kéne, és a betelepülőket...”
 • 9. Odenburg 2010. augusztus 26. 17:29
  „KI TUDJA?
  MIÉRT NEM ENGEDIK MEGNYITNI A LIDL ÁRUHÁZAT SOPRONBAN?
  Tudom hogy nem a témához kapcsolódik, de szeretném tudni még a választások előtt , valaha megengedik-e nyitni az áruházat?
  Egyetlen áruház amit gépjárművel nem rendelkezőknek is elérhető lenne,!
  (az ALDI megnyílhatót úgy, hogy nincs kiépítve gyalogosoknak, kerékpárosoknak biztonságos út, nincs helyi járat közlekedés, a LIDL -nél minden adott volt, mégsem nyithat, sok a szóbeszéd a városban....-”
 • 8. mindigatutit 2010. augusztus 26. 16:02
  „hatoska
  neked valami komplexusod van a sopronbankkal?kirúgtak,vagy megaláztak ott?”
 • 7. ssmd 2010. augusztus 26. 14:27
  „1. >> A város rendelkezik 2010-15-re vonatkozó környezetvédelmi koncepcióval, innen letölthető:

  http://portal.sopron.hu/Sopron/portal/autonomy_show?contentId=12696”
 • 6. okostojas007 2010. augusztus 26. 13:13
  „vegye meg a város a kivitelezők követeléseit ( fizesse ki őket )
  az spt - vel szemben pedig ugyanezen összeggel beszámítással élne ...
  a sopron bank meg mehet vissza burgenlandba szőlőt kapálni.....”
 • 5. petry 2010. augusztus 26. 11:55
  „Közben utána olvastam az ösztöndíjnak: nincs benne életkori határ, azaz akár 40-50 éves egyetemista "fiatalok" is pályázhatnak. Valamint a nappali képzés sincs benne, azaz az esti vagy levelezős hallgatók is megkaphatják. Az sem világos, melyik 2 korábbi tanulmányi félév eredményeit kell figyelembe venni az előírt kreditpontok megszerzéséhez.”
 • 4. petry 2010. augusztus 26. 11:44
  „Az ösztöndíjnál sima tanulmányi átlagot értenek, netán kredit szerint súlyozott átlagot, vagy esetleg az ajánlott tanterv alapján súlyozott átlagot. Mert extrém esetben meg lehet tenni, hogy valaki csak 1 könnyű tárgyat vesz fel a félévben, márpedig annak az átlaga könnyen lehet 4.51 felett.”
 • 3. hehe08 2010. augusztus 25. 23:19
  „hááát komám.... látom írhatnékod volt.... :)))
  tudod az a baj vele, hogy tudnál még mit írni........
  de a legnagyobb baj, hogy abszolút igazad van!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. modernsopron 2010. augusztus 25. 15:49
  „Utak, kikötők, idegenforgalom-fejlesztés Győrben
  Több mint négyszázmillió forintból fejleszthetik Győr térségének idegenforgalmát a következő időszakban.

  A projekt támogatási szerződését kedden írták alá a megyeszékhelyen, a munkák a következő turistaszezon előtt fejeződhetnek be. A Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségtől márciusban nyert 354 millió forinthoz a projektben résztvevő tíz település 68 milliónyi önrészt adott.

  A fejlesztés keretében utakat építenek, újítanak fel, játszótereket létesítenek, kikötőket fejlesztenek, valamint idegenforgalmi látogatóközpontot alakítanak ki Győr belvárosában. Borkai Zsolt győri polgármester, a térségi többcélú önkormányzati társulás elnöke az eseményen arról beszélt: a turizmus jelenti az egyik kiugrási pontot a térség számára. Megjegyezte: a válság ellenére a környéken tíz, a megyeszékhelyen harminc százalékkal emelkedett az év első felében az eltöltött vendégéjszakák száma.

  Horváth Jácint, a regionális fejlesztési ügynökség ügyvezető igazgatója az eseményen megemlítette: újszerű a program annyiban, hogy nem egy-egy település speciális projektjét támogatják, hanem egy komplex projektet, amely egymást kiegészítő funkciók fejlesztését teszi lehetővé. (MTI)”
 • 1. modernsopron 2010. augusztus 25. 15:40
  „hmm...érdekes. más probléma nincs a városban?
  itt egy pár javaslat:
  - Co2 elbocsátása a belvárosban - egyre rosszabb a levegö - mit tervezik az önkormányzat, mit fog hozzátenni, hogy csökentssen a jövöben?!
  - kerékpárútak a belvárosban és a löverek felé - hallóóó ?!?!?
  - autó-forgalom csökkentése a városban - mik a tervek e kapcsán?
  - új belvárosi gyalog-környékek alakítása - vagy mindenki menjen autóval a györi útra bevásárolni, és haljon ki a várkerületet ??
  - sopron a zöld város: még mindig nincs koncepció erre ? 2010-ben élünk és nem 1970-ben....
  - a városi turizmus: nagy bajok vannak. nincsen igényes fesztiválok amelyek idevonzzák bel- és külföldi vendégek! csinálni kell valamit, de gyorsan!
  stb....
  még lehet felsorolni...

  szerintem nagy baj van.
  októberben vannak választások, és úgy tünik mint ha aludnának a város-vezetök.....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: Építő, de értékőrző polgármestert támogatnának

Mint korábban megírtuk, a Lehet Más a Politika (LMP) nem indít polgármester-jelöltet Sopronban,… Tovább olvasom