Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Közel ötkilós agancsú dámbikát lőttek

Sopron - Alig kezdődött el a dámszarvasvadászat szezonja, 4,6 kilós agancsú, aranyérem-várományos dámbikát lőttek a soproni Hubertusz Vadásztársaság területén.

Október elsejével indult a dámszarvasbika vadászatának idénye, igazodva a dámszarvas barcogásához, párzási időszakához, s a napokban máris kapitális trófea került puskavégre.

– A Dudlesz-erdőben osztrák vendégvadász volt a szerencsés, aki ritkán látott, gyönyörű csipkézetű, 4,6 kilós aganccsal rendelkező dámszarvasbikát ejtett el – közölte Unger Alfréd, a Hubertusz Vadásztársaság elnöke. – Vadásztársaságunk a nyolcvanas évek közepén telepítette a dámszarvasokat, de ez idő alatt ilyen méretes dámbikatrófeát még nem lőttek Sopron környékén. Az agancs lefőzése, kikészítése befejeződött, ezt követően kerül sor az egyetemen a bírálatra, vadászati felügyelők közreműködésével. Elöljáróban is elmondhatjuk, a trófea aranyérem-várományos.

Az elejtett kapitális trófea mellett Pócza Sándor vadőr, az osztrák vadász kísérője. A felvételt Unger Alfréd bocsátotta rendelkezésünkre.
Az elejtett kapitális trófea mellett Pócza Sándor vadőr, az osztrák vadász kísérője. A felvételt Unger Alfréd bocsátotta rendelkezésünkre.

Unger Alfréd elmondta még, egy ilyen nagyságú bika kilövési díja megközelíti az egymillió forintot. Az osztrák vadász e díj kifizetését követően viheti haza gyűjteményébe a trófeát. Idén a vadásztársaságnak – mint tavaly is – négy dámszarvasbika elejtésére van engedélye.

Területükön – becslések szerint – mintegy húsz-huszonöt lehet a dámbikák száma.

Olvasóink írták

72 hozzászólás
 • 72. Bond21 2009. október 26. 14:16
  „Patriot, Shaki....végre "jól látó" emberek véleményét olvashatom!!
  És remélem Szent Hubertusz ezután is óvni fog minket :) :)”
 • 71. Shaki 2009. október 25. 21:50
  „Ahogy olvasgattam a hozzászólásokat, számomra kiderült a zöldségevési kultúra. Hisz azok, akik "olyanokat" írtak, biztos csak bogyókat meg leveleket esznek. " Tárkonyos szarvas vadraguleves erdei gombával,
  A világ egyik legfenségesebb étke, ha kapok vadhúst, megcsinálom és 1 hétig csak ezt esszük! És vállalom, hogy nem is szégyenlem! De ha ennyire el lehet ítélni a vadászokat, a böllérek sokkal nagyobb elítélendőséget érdemelnének, főleg ahogy kedves barátom mesélte, hogy a vágóhídakon miként bánnak a leölésre szánt állatokkal! Hentes volt a szakmája, de nem bírta azt a fajta kiképzést!”
 • 70. Patriot 2009. október 25. 07:34
  „Sopronban hol található olyan erdei csárda ahol eme nemes vad húsából egy jót lehet lakmározni?

  " Tárkonyos szarvas vadraguleves erdei gombával,
  Szarvas szelet áfonya lekvárral,tócsnival,
  Őzhús erdei gyümölcsmártással hozzá burgonya hercegnő módra"

  ..ezt kóstoljátok meg Ti müzli zabáló állatbuzerálók!

  Szent Hubertusz óvja azokat az embereket akinek íly fenséges étkek alapanyagát köszönhetjük!”
 • 69. Patriot 2009. október 25. 07:19
  „no de Tancs elvtársat megsérteni! Irgum-burgum!
  ..ez nagy hiba volt. :))”
 • 68. moose 2009. október 24. 15:54
  „Egy halott állat feje a falon jóérzést kelt emberekben. Beteg világ”
 • 67. Bond21 2009. október 23. 22:57
  „Msr
  Felesleges itt olyan embereknek magyarázni, akik az orrukon túl nem látnak!!!! Hagyja a fenébe őket, csak az idejét pazarolja, megérteni úgysem fogják soha!!!
  Amúgy eddig csak azért nem írtam be semmit a versen kívül, mert felesleges lett volna megismételni azokat a hozzászólásokat, amiket Ön írt! Abszolút osztom a véleményét!!!!
  Vadászüdvözlettel: egy hölgy :)”
 • 66. jánosi 2009. október 23. 21:28
  „Én nem merném összehasonlítani az előttem szólókéval ( különösen vadászokéval )”
 • 65. MSR 2009. október 23. 20:04
  „64
  A felfogása biztosan jobb, mint az öné.”
 • 64. jánosi 2009. október 23. 17:27
  „De kár, hogy a dámbika nem tud hozzászólni, kiváncsi lennék a véleményére ?”
 • 63. Bond21 2009. október 22. 20:51
  „"A vadászat szemlélődés,
  a vadászat merengés,
  a vadászat pihenés,
  a vadászat a beteljesülés varázsa,
  a vadászat hálálkodás,
  a vadászat elkövetkezés,
  a vadászat ünnepi előest,
  a vadászat felkészülés és reménykedés.
  A vadászat nem a puskázás mulatsága,
  nem sport,nekem mesterség,tanulmány,
  feladatok megoldása,elmerülés,
  ezen felül pedig egész életemben vigasz,
  gyógyír,kárpótlás és erőforrás volt
  átsegített bánatos,fájdalmas időkön,
  megerősített a közélet sanyarúságait
  elviselni."”
 • 62. Eprecske 2009. október 22. 17:50
  „Gróf Széchenyi Zsigmond szerint:

  ,,Ha a vadászatról beszélek, nem a vadállások belövöldözésének felületes mulatságára gondolok. Akinek a vadászat mindössze ennyit jelent, az csak azt árulja el milyen személytelenül messze esik mindattól, amit minekünk vadászembernek jelent! Hogy nekem mit jelent?

  Mit jelenthet?"”
 • 61. Eprecske 2009. október 21. 20:32
  „Még egy gondolat a "szegény Bambinak esélye sincs védekezni" c. hozzászólóknak. Próbálj becserkelni egy dámot! Azt hiszem sírva futnál haza, miután a földön kúszva a csipkebokor, szeder és kökényes között próbálsz a közelébe férkőzni. Itt nem csak a lövésre gondolok, például én egy gyönyörű fehér dámbikát próbálok lefényképezni, már napok óta - sikertelenül. A vad nagyon okos, nem kell félteni. Van egy jó mondás is, így szól: "Ha egy vadásznak leesik egy hajszála, azt a szarvas meghallja, a vaddisznó kiszagolja, a dám pedig meglátja." Nem egyszerű - még lesről sem - lelőni a vadat. Elég egy apró nesz, mozdulat és a szarvasbikát körülvevő ünők és tehenek egyből kiszúrnak.
  A másik: van egy bizonyos íratlan szabály az IGAZI VADGAZDÁKNAK: a vadászetika. Ami kimondja többek között azt is, hogy szórón, pihenés, legelés közben NEM LÖVÜNK LE VADAT! A vendégvadászokat pedig mindig a szóró előtti lesre ültetik és az pedig evés közben lövi le a kis csíkos malackát. Az igazi vadász ezt a viselkedést elítéli és SOHA nem tenné ezt! Csak hogy álomvilágban élő barátaim is értsék a különbséget...”
 • 60. Eprecske 2009. október 21. 20:23
  „Egyébként ez egy nagyon szép bika, sajnos - nem sajnos (bár mínusz pontozás már nincs) mindkét lapáton több farkasággal. Gyönyörű a lapát, szép csipkékkel, a terpesztése is oké, bár nem tudom, hogy a kép torzít-e, de a lapátok szélessége nem valami jó.
  Egyébként azt hiszem a Dél-Dunántólon most lőttek egy 5 kg feletti bikát. Az ennél is szebb! :) Mit nem adnék én is egy ilyen gyönyörűségért a falamon! :)”
 • 59. Eprecske 2009. október 21. 20:16
  „Kedves vadászokra köpködők!
  Még mindig nem sikerült eloszlatni a ködöt a fejetekből. A vendégvadász az, aki fizet azért, hogy sportból, ÉLVEZETBŐL öljön. Ezek az undorító, gusztustalan emberek nulla lőtudással lőnek mindenre, ami él és mozog, legyen az róka, borz, nyest (AMI NEM EGY VÉDETT RÁGCSÁLÓ, UGYE KISALFÖLD CIKKÍRÓ?), mókus, őz, szarvas, vaddisznó, vagy a kiírás ellenére sötétben" gombázó" vagy éppen fát lopó turista. Folyamatosan csak sebeznek, nagy kaliberű fegyverrel lövik apró darabokká a nyulat vagy más állatot. Igen, ezeket én is elítélem, de mindenkinek be kell látnia, hogy ezek az emberek nélkülözhetetlenek, mert ők hozzák az országnak a pénzt.
  Valaki írta, hogy kevés a vad. Hol él ön? A Jerevánon? Mert ott tényleg kevés a vad, az erdő pedig tele van velük, csak éppen ön nem látja. De miért is látná, az őzike nem hülye, hogy az ember elé odamenjen. A szarvasnak, disznónak meg teljesen más az életritmusa, mint önnek. Netalántán éjjel sétál az erdőben? Akkor meg ne is csodálkozzon, hogy kap egy-két golyót, sörétet a hátsó felébe! :)
  A vadgazdák - a tévhit ellenére is - NEM LŐHETNEK LE ÉSZ NÉLKÜL MINDENT! Sőt valahol trófeás vadat egyáltalán nem lőhetnek ki, vagy ha igen, akkor az spíszer, beteg vagy gyilkos agancsú bika. Kedves elvakultan állatvédő barátaim! Önök ha megbetegszik a háziállatuk gyógyíthatatlanul, akkor végignézik, ahogy napokon, hónapokon át szenved, mert nincs szívük megölni az állatot, megszabadítani a szenvedéseitől? Ha nem, és elviszik elaltatni, akkor meg egy szót se szóljanak, mert a vadgazdák is ugyanezt teszik. A beteg állatokat lövik ki, mivel nincs természetes ellenségük, ami selejtezhetné őket. Valaki szintén nagyon okosan azt írta, hogy persze, mert kiírtották őket is a vadászok. Akkor mondja meg nekem az illető, hogy az elmúlt években hány medvét, farkast, oroszlánt, jegesmedvét látott Magyarországon, ami selejtezte a vadállományt? Az országban soha (vagy nagyon nagyon régen volt) nem volt természetes ellenségük a nagyvadaknak. Sokan a róka vadászatos cikk után is itt köpködtek, viszont, ha nem lennének vakcinázva a rókák, Sopron összes kutyája veszett lenne és nagyon sok ember vesztette volna életét, főleg gyerekek.
  Kíváncsi lennék rá, hogy a fanatikus, álszent állatvédők közül hányan vegetáriánusok. Mert ugye nem látják, mi folyik egy vágóhídon... De attól, hogy nem saját kezükkel ölik meg az állatot, attól még ugyanúgy részt vesznek az állat halálában, hiszen a húsukon élősködnek! Szolidaritásból kérem minden "ne lődd le az őzikét, mert olyan aranyosan néz" c. NAGY állatbarátot, hogy többet ne egyen húst... Vadhúst meg főleg ne!
  Fogadni mernék - mint ahogy MSR is mondta - az itt okoskodók többsége még mindig abban a hitben él, hogy a szarvas nősténye az őz. :)
  Én is vadász vagyok/leszek, de ettől függetlenül szeretem az állatokat és nekem is van egypár belőlük.
  Ja és hogy tudjatok még jobban irigykedni, még a vadászgörényem is vadhúst eszik! :)”
 • 58. TancsKaszabell 2009. október 21. 19:19
  „Ugyan kérem !
  Ez már több mint, a más véleményeket képviselők tiszteletlen lekezelése,ez már kioktatás,.........de jórészt hibás érveléssel !
  Tessék már megmondani "turistagazda" nincsen ?
  Mert ők ,azok a beste túrázók is, nagy valószínűséggel a kijelölt utakon közlekedtek ,mert hát az a neveletlen vad "vadgazda" is ott közlekedett az autójával,eléggé el nem ítélhető módon,nemde bár ?
  Bejelentés ide- oda ...hát még sem tudtak róla,nemde ?

  Mert azért a veszélyeztetett sávok jól behatárolhatók,ugye ?
  Mert a konkrét esetben kötelező tájékoztatást adni a turistáknak és ez a vad "vadgazda" feladata is lehetett,de azoké akik biztosítják a terepet azoké mindenképpen,mivel,hogy a terep ismeretében a kijelölt hajtott terület és a vadászok felállítási helyének ismeretében ők van.
  Figyelmeztet,kijelöli a biztonságos útirányt és ha van benne némi tisztesség akkor új pihenőhelyet is kijelöl a csoportnak,hiszen nem az erdőség egészét vadásszák illetve hajtják meg...arról nem is szólva ,-mert azt nem tudhatjuk-,
  hányan voltak a vadászok,nemde?

  Vagy tényleg jogosan féltette a túrázókat ,talán azért mert az olasz vadászok mindenre lőnek ami mozog,vagy cserkésző "üzemmódra" váltanak váratlanul .......,hát milyen felkészültségű szervezet rendezhet ilyen vadászatot sűrűn látogatott területen ? Olyan területen,ahol szervezett túrázás,két erdei tornapálya ,lovasturizmus is mozgást jelent a területen.

  Nézzük tovább...
  Hát akkor mi is a probléma akár egy 20-30 fős túrázó csoporttal ,ugyan milyen módon kerülhetnének bele a hajtásba,vagy éppen a felállított vadászok elé,-ha az tisztességesen kialakított és biztosított-,az ilyen egyébként köztudottan turisták által gyakorta látogatott erdőrészben mint a soproni erdők?

  Hát mit mondjak, velem nem úszta volna meg ilyen könnyen ez a vad "vadgazda" és még csak néhány pofont sem adtam volna neki,mert ugyan minek,nem vagyok vad. Aztán sokáig nem is vadászott volna,mert jogait alaposan, tanukkal bizonyíthatóan túllépte,és fellépésével a fizikai fenyegetéssel félelmet keltett békés túristákban.
  Bizony !
  Bár beszélgethetünk arról is ,hogy kinek a jogai elsődlegesek a városkörnyéki erdőkben. A vadászati jogok szerintem nem előzik meg a köz jogait egy turista jelzésekkel ellátott pihenő és tűzgyújtásra is alkalmas tisztességesen karbantartott helyek használatában pláne nem. A tűzgyújtási tilalom,viszont hatósági kötelezettséget jelent !Ennek betartására jogosan szólította fel a túrázókat.
  Erdőtörvény ?
  Nem hiszem,hogy olvasmányos lenne egy átlagember számára ez a törvény, a szövege,az indoklásai több helyen ma is vitatottak...de nincs definiálva abban a törvényben a turistautak és egyéb létesítmények használatának korlátozása,sőt inkább ezek használatára való felszólítást tartalmaz !...,illetve,-mert elbizonytalanított a törvényeink iránti mai keletű bizalmatlanságom-,ha van akkor az a hivatkozott erdőtörvény alapjaiban sérti a köz jogait ! Megkockáztatom úgy általánosan az emberi jogokat is !

  Az erdőtulajdonos jogainak nyilvánvaló sérelméről azért még nem ártana beszélgetni...”
 • 57. MSR 2009. október 21. 15:46
  „20-30 fős társaság... tűzgyújtás az erdőben???? Az eszem megáll!! Ugye így kell vigyázni az erdőre, mint lokálpatrióta? Az a vadászat már hetek óta be volt jelentve mindenféle hivatalba, a rendőrségre is. Előtte Önöknek kellett volna tájékozódni. Képzelje el, ha nem állítják meg önöket, történik egy baleset. Akkor persze megint a vadászok a hibásak, megint lehet gyártani a téziseket. Kérem keressen rá az Erdőtörvényre a neten. Az általam, leírt dolgok nem kifelé történő fényezés, hanem szakmai dolgok, tények.”
 • 56. soproni 2009. október 21. 12:57
  „TancsKaszabell! Tökéletesen egyetértek! Így is lehet,ahogy Ön tette,de lehet lekezelően,nagyképűen,flegmán és agresszíven. Van erre is példa néhány hozzászólásban.”
 • 55. Csodabimbó 2009. október 21. 09:59
  „TK, ez szép volt :)

  Jellemző, h kifelé megy a fényezés, seggnyalás, mert onnan jön a piszkos pénz... világhírnévnek örvend a magyar vadgazdálkodás? Talán mert profin nyaljátok fényesre mondjuk az olaszok hátsóját, a soproni erdőjárókra meg szartok. Bocs, h így beszélek veletek "tiszteletreméltó" vadászok, de ti is így beszéltetek velünk. 20-30 fős baráti társasággal túráztunk az erdőben, készültünk egy születésnapot megünnepelni, amikor egy szép nagy terepjáróból kiugrott egy suttyóként viselkedő, max 40es agresszív, qrvarégenénirányítokittmindent vadgazda és nem engedte, h tovább menjünk és tűzet rakjuk... felvetettem még neki 3 kompromisszumos javaslatot, de egyik sem volt jó, mert olasz vadászokat vártak és a fél soproni erdőn hajtották nekik a vadakat. Részemről ez még ha szájhúzással is, de érthető, viszont a viselkedése az nem... két lánynak majdnem nekiment, mert saját véleményüket hallatták. Hogy lehet ilyen embernek fegyvert adni a kezébe hivatalosan, aki még a saját önuralmát sem tudja kellőképpen kontrollálni?

  Viccesnek tartom, h pár olasz vadász miatt lezárják a fél erdőt (olyan 5 km mélységben), az itteni lokálpatriótákat meg addig kitiltják, azokat akiknek nagyszülei már 100 éve is itt szedték az áfonyát. Előre hirdessék ki az időpontot, mikor lesz hajtás és adják ki nekik arra az időre bérbe az erdőt piaci áron, pár 10 millióért, amit aztán fordítsanak a mondjuk a források rehabilitációjára és tanuljanak meg kommunikálni.
  Van pár vadász akiket más okból tisztelek, remélem ők ezt az írást nem veszik magukra...”
 • 54. TancsKaszabell 2009. október 21. 07:57
  „Ezért az igazán boldog emberek többnyire a társas kapcsolataik középpontjában állnak,és sok ugyancsak boldog barátjuk, ismerősük van,persze csak akkor ,ha nem öntelt szakbarbárok és lekezelőek.

  Ön az imént , fosztotta meg magát egytől !”
 • 53. MSR 2009. október 20. 21:49
  „47. hozzászólás TancsKaszabell 2009.10.20. 11:13
  Az itt olvasható véleményeket nem lehet és nem is szabad alapul venni. Bárki bármit írhat, ezek felett nincs kontroll. Sokan több névvel vannak jelen, beregisztrálni csak 1 perc.
  Az énekes madarak esete sem tiszta Ön előtt. A sajtó ott is megtévesztett sok hiszékeny embert. Tudja hol ejtették el azokat a madarakat? Valóban a Magyar határon akadtak fenn. A sajtó utólag helyretette a tévedést, de azt már nem nagy hírveréssel. Ön sem olvasta, vagy nem érdekelte a valóság.
  Hazánkban csődben van az autógyártás, az oktatás, az egészségügy, szinte minden. A vadgazdálkodás világszerte jó hírnévvel bír. Valamit mégis csak jól csinálunk! Addig lesz így, míg a politika és az ilyen egysíkú szakértők bele nem avatkoznak.”
72 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A harmadik műemlék épület szépült meg

Sopron - Szemerédi László tulajdonos önerőből és bankkölcsönből több tízmillió forintért állíttatta… Tovább olvasom