Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Kováts Adél Kossuth-díjas!

Sopron - A Sopronhoz ezer szállal kötődő Kováts Adél színművésznő nemzeti ünnepünk alkalmából Kossuth-díjat vehetett át a Parlamentben. Az egykori széchenyis diák, a Fintor színpad oszlopos tagja a bizalom jelének és a szakma elismerésének értékeli a díjat.
Kováts Adél, a Radnóti Miklós Színház Jászai Mari-díjas színművésze nem számított Kossuth-díjra, nem várta az állami elismerést, ugyanakkor hatalmas elismerésnek érzi.

– A Kossuth-díj az én olvasatomban a bizalom jele. Észrevették és jónak értékelték az eddigi munkámat. Jó úton járok: számomra elsősorban ez az elismerés üzenete – nyilatkozta a művésznő hétfőn a Kisalföldnek. – A Kossuth-díj a legnagyobb elismerés, amit színésznő kaphat, s én nagyon büszke vagyok rá. Szakmai visszaigazolásnak tartom, hiszen egy szakemberekből álló grémium dönt a díjazottakról. Ettől persze nem fogok megváltozni, de biztos hátteret, tartást ad az elismerés. Erőt, motivációt jelent a jövőre nézve is, hiszen – remélem – sok minden van még előttem, sok mindent várnak még tőlem. A Kossuth-díj tehát visszajelzés, azok közül is a legnagyobb. Nagy örömmel vettem át – mondta el a boldog színésznő.

Kováts Adél színművész
Kováts Adél színművész

Kováts Adél soproninak vallja magát, Sopronhoz és Csapodhoz köti gyermekkora.

Itt érettségizett a Széchenyi-gimnáziumban, s oszlopos tagja volt a Liszt-központban működő Fintor színpadnak. Mindig szívesen emlékszik vissza ezekre az évekre. Soproni rajongói – mert természetesen szép számmal vannak – színházi játékát is megcsodálhatták (többek között a Valló Péter rendezte Szegény Lázárban, ahol Kaszás Attila volt a partnere), legutóbb pedig az idei báli szezonban találkozhattak vele a soproniak, amikor a Rotary-bál háziasszonyi szerepét vállalta el jótékonysági céllal.

Kitüntetés a zenésznek is

A nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést adományoztak a soproni származású Friedrich Károly dzsesszmuzsikus-zeneszerzőnek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docensének.


Olvasóink írták

 • 7. Telepathia 2009. március 18. 10:29
  „Egy soproni öregdiák, akinek nagyszülei Bécsi lakoskos voltak, de a soproni Reál Gimnáziumban érettségiztek,szíve mélyéből megkülönböztetett tisztelettel gratulál Kovács Adél művésznőnek, a kiemelkedő és magas művészi kitüntetéshez.a Kossuth dijához.A Jó Isten sokáig éltesse a Kovács Adél szinművésznőt.Kivánunk neki a pályán még nagyon sok szerepet és egészségteljes nagyon hosszú életet.”
 • 6. donmószer 2009. március 18. 10:12
  „Tisztelt Nagy Márta!
  A márc. 15-i tudósításához írott hozzászólások ötvenkilencedikében egy apró kérdést intéztem Önhöz.
  Lehet, már elkerülte a figyelmét, ha "utánamenne" és szánna egy kis időt a válaszadásra, nagyon megtisztelne!
  Drága, szépséges művésznőnek pedig szívből gratulálok!
  Üdvüzlettel:
  Don Mószer”
 • 5. babor 2009. március 18. 01:16
  „Gratulálok! Kossuth dijhoz !további sok sikert
  kivánok A müvésznnek!”
 • 4. 13.István 2009. március 17. 21:34
  „Gratulálok a szülőföldnek is !”
 • 3. adele 2009. március 17. 20:40
  „Szia Adél!

  Nagyon gratula! Megérdemelted! Nem csk szép vagy,de tehetséges is.
  egy régi évfolyamtárs”
 • 2. bunda 2009. március 17. 18:59
  „Gratulálunk !”
 • 1. anca 2009. március 17. 16:50
  „Adélkánknak és Friedrich Karcsinak is szívből gratulálok, mindketten nagyon megérdemelték! Köszönöm szépen a sok-sok szép percet amit művészetükkel szereztek nekem, nekünk eddig és várom a továbbiakat!

  (F.Karcsival úgy 25 évvel ezelőtt egy műsorban szerepelhettünk a rádió 6-os stúdiójában egy vasárnapi hangversenyen. Bontovics Kati énekelt csodálatosan és a fiúk kisérték; már akkor is nagy művész volt. Az Építők Központi Kórusában énekelhettem. Z-s felvétel lett belőle. Nagy élmény volt. Soha nem felejtem el. Szóval: Köszönöm!!!)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem az intézmények gyűjtenek pénzt

Sopron - Csalók gyűjtenek Sopronban? Ismeretlenek azt állítják, beteg gyermeknek juttatják el az… Tovább olvasom