Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Kőszegi úti aluljáró, barlangszínház: fontos kiegészítések a lakosságtól - Látványképek!

Lakossági fórumon mutatták be a Kőszegi úti aluljáró építésének ütemezését, illetve a Fertőrákosi Barlangszínház és Kőfejtő fejlesztési tervei. Fontos kiegészítések, felvetések születtek a megjelentek részéről.


19 óra 46 perc - Nem érkezett több hozzászólás, így Fodor Tamás polgármester a fórumot lezárta, s megköszönte az aktív lakossági részvételt.

19 óra 42 perc - Elhangzott, a régióban egyedülálló értékei vannak a Barlangszínháznak, nagy előnye, hogy beltéri - hallhattuk a következő felszólalót, aki hozzátette: - A projekt nemzetközi színvonalú, fenntartható, kisebb, de minőségi rendezvényekre hosszú távon alkalmazható.

Egy gasztronómiai részletre is felhívta a figyelmet a hozzászóló, étterem létrehozását is javasolta.

19 óra 33 perc - Kérdésként megfogalmazódott, hogy az üvegre, mint elválasztó falra gondoltak-e a tervezetben.

Józsa Dávid elmondta, az üvegszerkezet nagyon drága, s a barlang rusztikusságához sem illeszkedne teljes mértékben.

19 óra 21 perc - Kérdések, hozzászólások következnek.

Az első felszólaló a mennyezet biztonságosságára hívta fel a tervezők figyelmét, kérdezte, erre milyen megoldás született.

Józsa Dávid válaszában elmondta, nincs más választás, a meglévőt át kell vizsgálni, ahol szükséges, ott le kell cserélni, de javarészt a mai állapotok maradnak meg.

Környezetvédelmi problémák is felvetődtek, Józsa Dávid kifejtette, alaposan utánajártak a témának, úgy tervezték az épületeket, hogy a Natura 2000 által védett területeket ne bolygassák.

19 óra 15 perc -  Józsa Dávid elmondta, megfordítanák a látogatás irányát, először a felszínt járnák körbe a turisták, majd ˝időutazás˝ keretében haladnának a barlangbelsőbe a vendégek.

A színházat pedig napközben úgy használnák, mint egy mozit. Filmeket vetítenének, helytörténeti témájúakat elsősorban.

Galériánk újabb képekkel bővűlt:

Barlangszínház - látványképek.


18 óra 47 perc -  Józsa Dávid, soproni építész tervező, a tervező csapat képviseletében a mai problémákról beszélt először. Elmondta, a hely vonzereje fakult, kevesebb az érdeklődő, így kevesebb a bevétel. A színház kisajátítja a barlangot, egymást zavaró, gyengítő körülmények.

A fejlesztés fő célja a fenntartható és érték központú hasznosítás meghatározása. A természeti értékek megőrzése, hangsúlyozása. A helyszín gondolatiságában és szerkezeteiben is időtálló megújítása. Továbbá fontos megteremteni a minőséget és hitelességet. Összefoglalva a cél a széles célközönség megszólítása.

Józsa Dávid ismertette a projekt fejlődésének folyamatát. A tervek szerint a Barlangszínházban elkészül az ide érkező látogatók fogadását biztosító színvonalas látogatóközpont, parkoló és étterem-kávézó.

A fejlesztés új eleme a felszínen és a barlangbelsőben kialakítandó témapark. Itt interaktív kiállítást terveznek, ahol bemutatják a tájegység és a kőfejtő történetét.

Előadásában hallhattuk, hogy a színpadi technika és a nézőtér megújul és korszerűsítik az öltözőket is. Fűthetőek lesznek a székek, továbbá a mostani hideg huzat sem éri majd a nézőközönséget a teljesen megújuló közönségforgalmi terek mellett.


18 óra 26 perc - Következik a második lakossági fórum. A soproni Városházán kevesebben maradnak az érdeklődők. Fodor Tamás elmondta, a Fertőrákosi Kőfejtő turisztikai célú fejlesztése most érkezett abba a szakaszba, hogy a projekt tervezetét megvitassák a lakosokkal. Ez egy két fordulós pályázat, a második fordulóban teljesíteni kell a meghatározott feladatokat, ezek ismertetése következik.

18 óra 10 - További kérdések nem hangzottak el. Fodor Tamás úgy látja, összességében hasznos volt a beszélgetés, ahol olyan praktikus felvetések születtek, amelyek eddig nem szerepeltek a tervezetben, ám mindenképpen fontosak. A polgármester kéri, akinek további felvetései vannak, nyugodtan vegye fel a kapcsolatot e-mailben a városházával.

A Kőszegi úti aluljáró lakossági fóruma lezárult, következnek a Fertőrákosi Barlangszínház és Kőfejtő fejlesztési terveit.

18 óra 03 perc - ˝Terveznek-e védősávot, zajvédő falat a majdan megépülő körforgalom és a Felsőbüki utca között˝ - kérdezte egy felszólaló.

A tervek szerint zajvédő növényzet szerepel a beruházásban - hallhattuk a tervezőt.

˝Az autóbuszok merre közlekednek majd az építkezések alatt? ˝(A 12-es járatra és a Harkai járatra gondolt elsősorban a felszólaló.) Fodor Tamás válaszában kifejtette, egy ideiglenes nyomvonal lesz majd kijelölve a buszoknak a jövőre esedékes időszakban.

˝Gyalogos forgalomról nem került szó az építkezés alatt˝- mondta a következő hozzászóló, kritikaként megfogalmazva.

Fodor Tamás válaszában elmondta, hogy alapkritérium minden építkezési stádiumban a gyalogos forgalom fenntartása. Amennyiben erre a kivitelező nem gondolt, mindenképpen ki kell alakítani egy ideiglenes gyalogos sávot.

17 óra 52 perc  - Galériánk újabb képekkel bővült.

Kőszegi úti aluljáró - látványképek.

17 óra 46 perc - Kérdések, hozzászólások következnek.

Az első felszólaló azt kérdezte, gondolkodtak-e azon a tervezetben, hogy összekötnék a Gyár utcát a Győri úttal, amely szerinte csökkentené a Csengery út körforgalmát.

Fodor Tamás elmondta, hogy a beruházás európai uniós támogatással valósul meg, amelyben nem lehet eltérni, kiegészíteni az eredeti elképzeléseket. A felvetés ebben a stádiumban nem valósítható meg, ám a későbbiekben nem zárható ki.

˝Készítettek-e kilakoltatási tervet, abban az esetben ha éles bombát találnának az építkezés során?˝- kérdezte a következő hozzászóló.
Megnyugtatására elmondták, hogy tűzszerészek, szakemberek figyelik majd a munkálatokat, akik azonnal intézkedni tudnak.

17 óra 32 perc - Bozóki László, a kivitelező konzorcium vezetője előadásában először az organizációs tervekről beszélt. A munkaterülettel leginkább érintett utak a Kőszegi út, Csepel út, Felsőbüki Nagy Pál utca lesznek. A másodlagos szállítás során a Harkai út, a Győri út, Ipar krt. lesz érintett. 2012-ben várható az az  időszak, amikor le kell zárni több hónapra a Kőszegi út forgalmát, ezért tartalék út lesz a Csengeri út, Béke utca, Felsőbüki Nagy Pál utca szakaszán.

Április 18-án kezdik meg a látványosabb munkálatokat. Számítanak arra is, hogy második világháborús bombákat fognak majd találni, s a régészeti próbafeltárásoknak is ekkor adnak majd helyet.

Cél, hogy a folyamatos forgalmat biztosítsák majd a beruházás idején is.

17 óra 12 perc - Pál László, a GySEV Zrt. fejlesztési, és beszerzési vezetője elmondta, hogy nagyon fontos elem a 2,6 milliárd forintba kerülő Kőszegi úti aluljáró beruházása. Az aluljáró megépítése a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal fejlesztésének egyik állomása. Sok munkát elvégeztek eddig, ami nem volt annyira látványos, április közepétől remélik az intenzívebb munkát.

Egy animációs videót láthatnak a megjelentek a Kőszegi úti aluljáró látványképeiből.

17 óra 07 perc - Fodor Tamás polgármester a fórumot megnyitó beszédében elmondta, hogy mindkét téma fontos, komoly szerepet játszik a város életében. A Kőszegi úti aluljáróval kapcsolatban kiemelte, hogy a munkálatok megkezdődtek, látható jele nincs az építkezésnek ugyan, de a közeljövőben ez változni fog. A lakosság számára nem kimondottan a műszaki, hanem a közérdekű információkat szeretnék megosztani.

17 óra 02 perc - A Városháza dísztermében lassan megtelnek a széksorok, hamarosan kezdődik a lakossági fórum.

Előzmények:

Hivatalosan március 23-án, szerdán mutatják be a soproni Kőszegi úti aluljáró látványterveit, majd azt követően a Fertőrákosi Barlangszínház és Kőfejtő fejlesztési terveit is ismertetik a Városháza dísztermében.

Mindezt lakossági fórum keretében, amely 17 órától kezdődik. Portálunk online közvetít.

Rövid ismertető a barlangszínházi tervekről >>


Ilyen lesz a soproni Kőszegi út >>

Olvasóink írták

 • 6. mindigatutit 2011. március 24. 10:46
  „mi lesz már azzal a <moderálva> vándor sándor úttal???????”
 • 5. józanparaszt 2011. március 24. 09:42
  „Zajvédö növényzet??? 2 sor bokor ? az mit tud? masszív fal nélkül az egész csak optikai csalás!”
 • 4. karakter 2011. március 24. 09:25
  „Ja, már értem. Sikerült betájolnom.”
 • 3. 1soproni 2011. március 23. 20:55
  „Miért visszafelé kell olvasni a cikket? Grrrr

  "Az első felszólaló azt kérdezte, gondolkodtak-e azon a tervezetben, hogy összekötnék a Gyár utcát a Győri úttal, amely szerinte csökkentené a Csengery út körforgalmát."
  Hosszú összekötés lenne...
  http://goo.gl/maps/rXTY

  "Készítettek-e kilakoltatási tervet, abban az esetben ha éles bombát találnának az építkezés során?"- kérdezte a következő hozzászóló.
  Megnyugtatására elmondták, hogy tűzszerészek, szakemberek figyelik majd a munkálatokat, akik azonnal intézkedni tudnak.
  Azt hiszem ezt mondják kitérő válasznak.”
 • 2. 1soproni 2011. március 23. 20:04
  „Miért visszafelé kell olvasni a cikket? Grrrr

  "Az első felszólaló azt kérdezte, gondolkodtak-e azon a tervezetben, hogy összekötnék a Gyár utcát a Győri úttal, amely szerinte csökkentené a Csengery út körforgalmát."
  Hosszú összekötés lenne...
  http://goo.gl/maps/rXTY

  "Készítettek-e kilakoltatási tervet, abban az esetben ha éles bombát találnának az építkezés során?"- kérdezte a következő hozzászóló.
  Megnyugtatására elmondták, hogy tűzszerészek, szakemberek figyelik majd a munkálatokat, akik azonnal intézkedni tudnak.
  Azt hiszem ezt mondják kitérő válasznak.”
 • 1. karakter 2011. március 23. 19:04
  „Ezek a képek nem Szombathelyt mutatják?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

400 új laptop négy soproni iskolában

Több mint 400 hordozható számítógépet helyeztek üzembe négy soproni iskolában. Tovább olvasom