Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Kósa Lajos a modern Sopronról Sopronban - fotó

Döntően hazai forrásból, összesen 3500 milliárd forintból fejlesztik a megyei jogú városokat, 760 milliárdot már át is utaltak. Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter szerdán Sopronban egyeztetett a beruházásokról.
Áprilisig járja a megyei jogú városokat Kósa Lajos tárca nélküli miniszter, hogy a Modern Városok Program keretén belül megvalósuló programok teljesítéseit áttekintse a városvezetőkkel. Szerdán Sopron volt az úti cél, s a megbeszélést követően sajtótájékoztatón ismertették újra az itteni program főbb elemeit. A Kisalföld már többször beszámolt ezekről, most az újdonságokra figyeltünk a tájékoztatón.

Nem újdonság, viszont nagyon fontos az M85-ös soproni szakaszainak építése. Kósa Lajos is tudja, hogy ez a régió jövője szempontjából elengedhetetlenül szükséges fejlesztés. Meg is jegyezte, hogy a 85-ösön Sopronba utazni meglehetősen kalandos vállalkozás. A gyorsforgalmi terveik szerint 2022-ig már a határig ér. „Persze, ha közben kiderül, hogy épp itt van Attila sírja, az késleltetheti az építést" – tette hozzá. Kitért arra is, hogy mire a magyar gyorsforgalmi az osztrák határig ér, addig jó volna az ausztriai csatlakozását is megépíteni.
Barcza Attila, Kósa Lajos és Fodor Tamás szerint a program folytatásához meg kell nyerniük a választásokat.

– Választások után tárgyalni fogunk erről az osztrák kormánnyal és igyekszünk ennek nyomatékot adni – jelentette ki.

Fodor Tamás polgármester ezúttal is arra helyezte a hangsúlyt, hogy a gyorsforgalmi megépültével nem csak Győr és Budapest „jön" közelebb, a négy helyen kiépülő le- és felhajtók, valamint az elkerülő a belső utak zsúfoltságán is enyhítenek. Ugyancsak a városvezető jelentette be, hogy az uszodára kiírták a közbeszerzést, a Lőverekben épülő nemzeti konferencia-központ ügyeit a Magyar Turisztikai Ügynökség, az új ipari park területszerzési munkáit pedig a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. intézi.

Barcza Attila fejlesztési tanácsnok a Fertő-parti fejlesztés magas színvonalát hangsúlyozta, megemlítve, hogy az új komplexumhoz megfelelő út is épül, sőt, Fertőrákoson is meg- erősítik az utat. A képviselő új feladatot is kapott a minisztertől. A belvárosi homlokzatok felújítása kapcsán ugyanis kiderült, nem lenne jó, ha az állami, önkormányzati és egyházi épületek felújítása után kopott foghíjakként ott maradnának a magántulajdonban lévő társasházak. Barcza Attiláé lesz a feladat, hogy egyeztetve a lakókkal, kidolgozzák a felújítás finanszírozásának részleteit.
Modern város milliárdokban
Összességében Sopron 325 milliárdos fejlesztési csomagot tudhat magáénak, amiből 75 milliárdot már kifizettek.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetejére borult egy személyautó a 85-ösön Nagycenknél - teljes útzár

Tetejére borult egy személyautó a 85-ösön Nagycenknél - teljes útzár
Lezárták az érintett útszakaszt. Tovább olvasom