Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Körforgalmat szeretne Nagycenk

A nagycenki önkormányzat körforgalmat szeretne a 84. és a 85. számú főút kereszteződéséhez.

Sopron környékén már csak a 84. és a 85. számú főút kereszteződésében található közterületen szovjet emlékmű. A nagycenki önkormányzat körforgalmat szeretne építtetni a kereszteződésben.

Magyarországon közel 3000 településen találhatók katonasírok és katonai temetkezési helyek. Közülük az egyik a nagycenki, amely két főút forgalmas kereszteződésében hívja fel magára a figyelmet. (Kisalföld, 2005. november 4., Hadisírokat kutatnak fel.) A vasbeton szerkezet azonban elöregedett, balesetveszélyessé vált. Elvben a nagycenki önkormányzat feladata lenne helyreállítása, de erre nincs pénze. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírgondozó irodájában azonban megtudtuk, az orosz nagykövetség állja a költségeket.

Az már egy másik kérdés, hogy az emlékmű és a sírok ma már rossz helyen vannak, mert a két főút kereszteződésében nagy a forgalom és sok a baleset is. Nagycenk önkormányzata ezért szeretné elérni, hogy körforgalmi csomópontot alakítsanak ki. Abban az esetben, ha ez megvalósul, akkor a sírokat és az emlékművet máshová kell helyezni.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy csak alapos indok alapján lehet még a legkisebb változtatást is végrehajtani, arról nem beszélve, hogy mennyibe kerülne, ráadásul kell találni egy befogadó temetőt is – mondotta Udvardi Imréné, Nagycenk polgármestere. – Nem arról van szó, hogy az önkormányzat mindenáron szeretné máshová tenni az emlékművet és a sírokat. Mi elsősorban a balesetek nagy száma miatt szeretnénk körforgalmat építtetni, ugyanakkor úgy látjuk, hogy a síroknak megfelelőbb és méltóbb helyet is lehetne találni, például Bánfalván, a hősi temetőben.

Nemzetközi egyezmény vigyázza a sírokat

Az 1949-ben megkötött Genfi Egyezmények hazánknak is előírják, hogy a más nemzetiségű katonák sírjait rendszeresen ápolják, ezt különmegállapodások is szabályozzák. Németországgal, Oroszországgal, Ukrajnával, Moldáviával és Olaszországgal kötött ilyen egyezményt Magyarország. A sírok fenntartásának és ápolásának költségeit az önkormányzatok biztosítják, a kegyeleti munkát pedig vagy saját maguk végzik, vagy gazdálkodó szervezetet bíznak meg. Abban az esetben, ha a katonák méltóbb helyen kerülnek eltemetésre, a partnerországok általában nem emelnek kifogást.
– A katonasíroknak nem a forgalmas főutak mellett van a helyük – összegezte véleményét Nagy László. – A nagycenkiek többsége egyetértene, ha az elesettek földi maradványait máshol temetnék el. Sopronban is sikerült ezt a problémát úgy megoldani, hogy nem sérültek mások érzései.

Nagycenken tehát a körforgalom megépítése csökkentené a balesetveszélyt és egyben pontot tehetne a katonasírok ügyére is.
– Lesz-e, és ha igen, mikor körforgalom e kereszteződésben? – kérdeztük Wimmer Józsefet, a megyei közútkezelő kht. főmérnökét.
– Nagy valószínűséggel sohasem – hangzott a tömör válasz. – A kereszteződés elbírja a jelenlegi forgalmat, mire megváltozna a helyzet, addigra pedig elkészül az M9-es gyorsforgalmi út. Másrészt technikailag is nehézzé válna az oda települt cégek korrekt kiszolgálása.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adományt kapott a gyermekotthon

Szeretetnapot rendezett a soproni Önzetlen Segítő Szolgálat, a bevételt a a gyermekotthonnak… Tovább olvasom