Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Kopjafát Simonyinak!

Egyházasfalu - A magyar műszaki értelmiség napja alkalmából 2009. május másodikán Egyházasfaluban Dicsőség-kopjafát állítanának Charles Simonyi űrutazását megörökítendő. Az emlékmű az iskola kertjében kapna helyet. Erről a Magyar Nemzetőrség megyei szövetsége döntött, hogy méltó emléket állítsanak az egyházasfalui származású amerikai tudós tavaly áprilisi űrutazásának elismeréséül.
Élő hagyományt teremtenek a magyar műszaki értelmiség napjával

A Magyar Nemzetőrség első lépésként élő hagyományként hozza létre a magyar műszaki értelmiség napját, amelyet mindig május elején tartanak meg.

– A Dicsőség-kopjafát Egyházasfaluban, a Simonyi család szülőfalujában állítjuk fel – mondta el a Kisalföldnek dr. Czapáry-Martincsevics András, a szervezet megyei elnöke. – Az emlékmű az atomfizikus édesapa, Simonyi Károly mellszobra mellett, az iskola kertjében kap majd helyet. Az avatóünnepséget terveink szerint 2009. május 2-án tartanánk. A kopjafa elkészítéséhez várjuk a társadalmi szervezetek, vállalkozók, magánszemélyek támogatását is. A pénzadományokat külön bizottság felügyeli.

Charles Simonyi
Charles Simonyi


Eső János, Charles Simonyi unokatestvére – aki Egyházasfalu polgármestere is – örül a kezdeményezésnek és mint mondta, a település a lehetőségeihez mérten támogatja a szervezőket.

– Az önkormányzat mindemellett folytatja a már megkezdett programjait is – tette hozzá a faluvezető. – A kiadott bélyegek elfogytak, újak kibocsátást nem tervezzük, mert kis példányszám esetén van nagy értékük. A kétszáz képeslap is elkészült, amit Charles Simonyi egyenként ír alá. Amennyiben ez megtörténik, az interneten elindítjuk az árverést.

A licitálók közül a kétszáz legmagasabb ajánlatot tevő kapja meg a lapokat. A befolyt pénz pedig az iskola alapítványához kerül.

– A büszkeségünket azonban kissé megtörte, hogy az Alföldön jogalap nélkül visszaéltek Charles Simonyi nevével – tette hozzá Eső János. – Az egyik internetes árverési oldalon ugyanis már megjelentek az űrturista kézjegyével ellátott, de hamisított képeslapok.

Olvasóink írták

 • 5. András 2008. május 09. 07:41
  „Ez "dicsőség kopjafa" lesz, ahogyan ezt a Felhívás tartalmazza. Legyünk büszkék honfitársunk teljesítményére.
  Ráadásul a Dr. Benkó Sándor által megálmodott és megvalósított Magyar Műszaki Értelmiség Napja előtt is tisztelegnek a kopjafa állítók. A helyszín pedig, az iskola előtt Dr. Simonyi Károly professzor, Charles kiváló édesapja mellszobra közelében valóban egy megfelelő hely.”
 • 4. csabazs 2008. május 08. 00:00
  „Kopjafát nem halottaknak szoktak állítani???”
 • 3. sony 2008. május 07. 19:17
  „Nem gáz, kicsit ez a kopjafás dolog? Biztos, hogy ez kell?”
 • 2. Nagy József 2008. május 07. 17:19
  „Nagyon bodog nagyok a "szuper-man" sikerei ismeretében.

  Őt Farkas Bertalan elé helyeztem rangsorban.

  jack.”
 • 1. bbéla 2008. május 07. 08:12
  „Aztán tudják -e a" dicső "nemzetőrök,hogy mit képviseltek az elődök?Nincs más dolgotok?Természetesen a falu apraja-nagyja ma nemzetőr. Élén az faluvezetővel.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ipari park: Újabb gyártó- és szolgáltatócégek telepednek le

Sopron - Az idén tovább bővül a délkeleti ipari park. Jelenleg két új – összesen 12 ezer… Tovább olvasom