Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Könyvajánló: A Soproni-hegység erdőállományainak története

A könyv hasznos és tanulságos adatokkal szolgál mindazoknak, akik az erdővel hivatásuk vagy érdeklődésük okán foglalkoznak, de a nem szakmabeli is talál érdekes adatokat a kiadványban.

A Soproni-hegység erőállományainak története címmel jelent meg az Erdők Nemzetközi Évében a Tanulmányi Erdőgazdaság 60. évfordulója alkalmából Mollayné Madas Gabriella, Molnár Ákos és Tamás József könyve.

A könyvet olvasónak tudnia kell azt, hogy míg a mezőgazdász a teljes termelési ciklusról személyes ismeretekkel rendelkezik, addig az erdész esetében ennek az esélye legfeljebb néhány gyorsan növő fafaj estében van meg.

A mezőgazdásznak személyes tapasztalata van a tenyészidőszak időjárásáról, az elvégzett munkák minőségéről, tehát a legtöbb tényezőről, amely a termés minőségét és mennyiségét befolyásolja. Akkor, amikor a termesztés eredményeit értékeli, ezek az ismeretek jelentős segítséget nyújtanak a tanulságok levonásához.

Az erdők esetében jellemző inkább az, hogy egy állomány növekedése több emberöltőt átölelő, így egy-egy idősebb állomány múltjáról általában nagyon keveset tudunk.

Mindezek ismeretében kell értékelni annak jelentőségét, hogy azt a munkát, amit a Soproni-hegység erdőállományainak történetéről Tamás József 1956-ban elkezdett, dr. Mollay Jánosné és Molnár Ákos folytatott. A két anyag - már a lassan növő lombos állományokhoz viszonyítva is - egy nagyon jelentős időszakot dolgoz fel. Hasznos és tanulságos adatokkal szolgál mindazoknak, akik az erdővel hivatásuk vagy érdeklődésük okán foglalkoznak, de a nem szakmabeli is talál érdekes adatokat a könyvben.

A Tanulmányi Erdőgazdaság vezérigazgatója, dr. Jámbor László, a könyvet elsősorban azoknak a munkatársainak ajánlja, akik a soproni erdőkben szolgálnak, hiszen annak az erdőnek a múltját ismerhetik meg belőle, melyekben napjainkban is dolgoznak.
Másodsorban a szakma oktatói és kutatói számára a könyvben összegyűjtött adatok pótolhatatlan segítséget nyújthatnak az egyes erdőállományok, valamint az azok kezelésében alkalmazott erdőgazdálkodási eljárások alapos elemzéséhez, értékeléséhez. A természetvédelem területén erdővel foglalkozó hivatásos és társadalmi szervezetek tagjai is hasznos ismereteket szerezhetnek a kiadványból.

Az írás itt folytatódik >>

Olvasóink írták

  • 1. hokiel 2011. november 05. 06:55
    „..... a könyv jó és hatalmas munka van benne. Olyan történelmi áttekintést ad, hogy az 1800-as évekről ír, hogy mikor mit csináltak a különböző erdőrészletekben. A történelem lehellete...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoborparkot avattak Nagycenken

Magánbeszélgetések során felmerült, hogy felújítva, méltó helyen kellene ezeket a szobrokat… Tovább olvasom