Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Kivinnék a pénzüket: sok a magyar a kismartoni bankban

Az egyik kismartoni/eisenstadti bankfiók alkalmazottja szerint az elmúlt időszakban egymásnak adták a kilincset a magyarok.

˝A fordulat valamikor 2011 tavaszán következett be, azóta érezhetően megnőtt azon magyarok száma, akik nálunk szeretnék elhelyezni a pénzüket. Voltak, akik Budapestről érkeztek.˝

˝Bár a fióknak már december közepén is meg kellett küzdenie egy nagyobb ˝magyar hullámmal˝, a helyzet e hét elejére éleződött ki igazán - írja a burgenland.orf.at.

˝Hétfő óta valóságos áradattal kell szembenéznünk Magyarországról. Nagyon sokan telefonon érdeklődnek, az e-mailek megválaszolását pedig nem bírjuk erővel˝ - magyarázta a fiók munkatársa, hozzátéve, hogy a következő ülésük témája éppen az lesz, hogyan kezeljék a számukra is váratlan helyzetet.


Az elmúlt hetekben a magyar gazdaság bizonytalan helyzete és a gyengülő forint miatti aggodalmak fokozódásával több hír jelent meg arról, hogy sokan Ausztriába - és Szlovákiába - menekítik pénzüket.

Giró-Szász András kormányszóvivő pénteken riogatásnak minősítette a bankbetétek esetleges befagyasztásáról szóló híreket, Orbán Viktor kormányfő is azt nyilatkozta, hogy bár az ellenzék szerint az állam rá akarja tenni a kezét a magánbetétekre, "a kormánynak nincs köze a betétesek pénzéhez", a jegybank pedig azt közölte, hogy "a magyar bankrendszer kellően stabil".

Forrás: origo.hu

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. mindigatutit 2012. január 10. 16:30
  „nem értem,hogy aki kinn dolgozik az eurót hoz haza?miért?szerintem van kinn számlája amire kapja a fizetést és mindig csak annyit vált le amennyi kell!”
 • 60. háté 2012. január 09. 19:16
  „47. matuskaszilveszter -de jó, hogy nem vesztél oda, de jó! - és te még nem hallattál új pénzről? -lengyelek. románok, stb. meglépték, és a valuta olcsóbb lett!”
 • 59. brie 2012. január 09. 08:04
  „40 ezer magyar dolgozik Ausztriában. Ha mindegyik csak 500 Eurot hoz haza, mert a többit elkölti kinn, akkor 20 millió Euro-t hoznak haza havonta, ami évente 240 millió Euro. Ez 75 milliárdnyi Forint nagyon óvatosan számolva évente.”
 • 58. himbi 2012. január 08. 21:19
  „Ha jól olvastam valahol akkor 160 milliárd Ft vándorolt már mi Osztrák bankokba. Viszont van 32 miulliárd Ftnyi hitel amit osztrák bankok adtak a magyaroknak...”
 • 57. pancser 2012. január 08. 21:05
  „Londoni elemzők: nincs messze a 350 forintos euró!”
 • 56. SZILAJ 2012. január 08. 19:53
  „Pfff. Már látom is magam előtt. Az osztrákok giga méretű bankokat építenek a magyarok kivitt pénzének! Arra senki sem gondol, hogy mennyi pénzt hoznak haza a kint dolgozó ingázók ??? Nem , mert az nem hangzik olyan ilyesztőnek. Ez kell nekünk a rémhírek meg a suttogó propaganda.”
 • 55. iux 2012. január 08. 19:45
  „Ha szépen megkérjük,majd dicső vezérünk jól megvédi az ausztriában spájzolt pénzünket,aztán már nem is kell töprengeni a hozamon!
  (Gondolom mennyi álmatlan éjszakát okoz neki,hogy ezt nem tudja megtenni!!:-))))”
 • 54. Odenburg 2012. január 08. 19:24
  „Rémhírterjesztést köszönhetjük az ellenzéknek élen LMP (nagyot csalódtam bennük) A külföldi támadásokat is ők gerjesztették..
  Ja és az újságírók, akik bolhából elefántot kreálnak.
  Aki kiviszi, a pénzét vigye, megérdemli,
  Majd az első negyedév után haza hozza, mert a ,magas adó , alacsonykamat miatt nem érdemes ott hagyni .annál jobb ha szalmazsákba teszi..”
 • 53. himbi 2012. január 08. 18:49
  „48. Orfeusz!
  A gondolatok leírása nem rémhírkeltés. Én pl nem konkrétan azt írtam, hogy becsődöl hanem azt, hogy úgy gondolom ha becsődöl... Vagyis ez nem tény volt hanem gondolat. Javaslom mindenkinek, hogy gondolatként irja amit ír, abból nem lehet baj!”
 • 52. pancser 2012. január 08. 18:35
  „Mindenki maga dönt el mit csinál, ha hisz Orbánnak tartsa itthon a pénzét, ha nem pucoljon. A euró soha nem lesz 260, inkább 360, de lehet 500 is. Csak azért nem állt még fejre a forint, mert sok nálunk a külföldi befektetés érdekeltség.”
 • 51. intar 2012. január 08. 17:57
  „És amikor az osztrák bankok a magyar leánybankok veszteségeire hivatkozva foglalják le a magyar betétesek pénzeit?”
 • 50. öröksoproni 2012. január 08. 15:20
  „És akkor mi van, ha kiviszik a megtakarítást? Az EU pézügyi határnélküliséget is jelent. Itthon sincs állami tulajdonú bank. Hova tegye a pénzt, aki megtakarít? Befőttes üvegbe?”
 • 49. Pikulics 2012. január 08. 14:50
  „Az MSZP riogat és rémhireket terjeszt, akármi jó az Orbán ellen. Sokan bedölnek nekik, még Gyurcsány után is.
  Vágyálmom: Magyarország csödöt jelent, az adósságállományt letörlesztettnek tekinti.
  Más sem halt bele.”
 • 48. Orfeusz 2012. január 08. 14:31
  „Ökörség riogatni, mert nagyon messze vagyunk az államcsődtől. Az biztos, hogy a kormánynak, az országnak össze kell szednie magát, de a riogatás egyenlőre a BTK-ba ütköző cselekmény. Miért jó az ördögöt a falra festeni egyeseknek? Minek lázítani, izgatni a lakosságot? Bőven vannak még tartalékok 1.) az országban 2.) az önkormányzatokban 3.) főleg a lakosság nem törvényes úton meggazdagodott rétegeiben. Végig kell menni a főváros és a városok, falvak gazdag vállalkozóinak, "bodzásainak" utcáin és meg kell kérdezni hol az adóbevallásban a.) a luxusvilla, a luxuslakás b.) a tízmilliós gépkocsi? c.) miből a milliós luxusutazás? A szlovák stb. remdszámú magyar tulajdonú gk-ik is vígan járják az utakat!? Hol itt a törvény szigora?! Bocsánat, de pl. a 2011-es adóbevallásban szerepelhetett volna egy-egy rublika: a.) megtakarításai Mo-on b.) megtakarításai külföldön.... Adhatott volna a kormányzat egy utolsó lehetőséget a fekete pénzek 10-20 %-os utolsó
  "kifésülésére", utána pedig jöhettek volna a szigorú következmények.”
 • 47. matuskaszilveszter 2012. január 08. 14:24
  „46. háté 2012.01.08. 13:44 ! te olyan naív vagy !"lemenjen/ simán van rá esély/ az euró árfolyama akár 260Ft-" te biztos az EZO TV- től kérsz pénzenergiát , betegségeidet is virtuálissan gyógyíttatod Gyurcsók úrral:-))))arra az esély hogy az euró árfolyama rövid időn belül 250-260 legyen még a legderűlátóbb közgazdászok sem reménykednek.”
 • 46. háté 2012. január 08. 13:44
  „Aki kiviszi a pénzét, akár kint is maradhat!
  - kívánom, a rendeződést követően lemenjen/ simán van rá esély/ az euró árfolyama akár 260Ft-ra és így buknak 50-70Ft-ot eurónként! - nehogy sírjatok, akkor is!”
 • 45. himbi 2012. január 08. 13:32
  „Még valami!Úgx gondolom az egészet, hogy ha becsődöl Magyarország az az Osztrák bankokra is veszélyes lesz és nem tartom kizártnak, hogy esetlegesen ott is nem korlátozzák az esetleges pénzfelvételeket mind a magánembereknél mint pedig a vállalkoózóknál. Miért is? A magyar embereknek nyújtott Euro hitel jelenleg (Ausztriából) 32 milliárd Euro!!! Ha a magyar embernek nincs pénze akkor nem tudja fizetni az Osztrák hiteleket (mint ahogy már most sem tudnak sokan fizetni határidőre és sokan el is vannak már maradva hónapokkal) ami az Osztrák bankrendszert fogja meggenyegíteni. Mivel akkor Ők sem tudnak majd hiteleket kihelyezni tehát szigorításra lesz szükség ami a benkbetétek rovására is mehet. Én azt modnom és gondolom, hogy jól gondolja meg mindenki a külföldi bankban való pénzfialtatást!”
 • 44. himbi 2012. január 08. 13:22
  „Gyönyörű fejtegetéseket lehet írni kamatkülönbségről, átváltási és számlavezetési költségekről, de most az ok nem a bankcsődtől való félelem. Most nem az a helyzet, mint a Postabank esetében volt. Kb. egy éve terjednek ezek a rémhírek, de még terjesztő sem kell hozzá, bárki magától is kitalálhatja.
  A magyánnyugdíjvagyon államosítására volt némi magyarázat, de annak utolsó részlete is hamarosan elfogy. Hova tud az állam nyúlni, hogy a fékezhetetlen pénzéhségét csillapitsa?
  Ingatlanadó? A többség nem is tudná miből fizetni, a lakásra terhelt adótartozásból nem lehet méregdrága állami és önkormányzati apparátust fizetni, és főleg nem juthat belőle adósságtörlesztésre.
  Az egyetlen reménnyel is kecsegtető célpont a betétállomány. Mekkora részét lehet elvonni? Felét? Esetleg valami könnyebben kommunikálható progresszív kulcs szerint?
  Itt már nem pár százalékos kamatkülönbségről van szó, a félelem megtízszereződik, és indítja a betéteket osztrák és szlovák bankokba.
  Az ok kétszeres:
  Egy év után, nagyon megkésve valami kis erőtlen cáfolat jött a kormány részéről, egy könnyen leváltható arc tett egy halk megjegyzést. Magasszintű jogszabályban, jól érthetően és hangsúlyosan felhatalmazást kapott a kormány külső, előre nem tervezhető gazdasági szükséghelyzetben külön hozzájárulás (nyilvánvalóan adó) beszedéséhez.
  Szerintem amig nem késő:
  sürgősen magas (legmagasabb) szintű cáfolat a bankbetétek elvonásának szándékáról. Olyantól akinek van tartanivalója a hiteltelenné válástól.
  Legmagasabb szintű jogszabályba (Alkotmányba) foglalni a bankbetétek kamatadón felüli terhelhetőségének tilalmát.
  -Államkötvények és kincstárjegyek direkt értékesítését megszervezni a MÁK-on keresztül, az elsődleges forgalmazók árán vagy alig alatta, ezzel nagy tömegű külső forrást lehet kiváltani.”
 • 43. matuskaszilveszter 2012. január 08. 13:16
  „37. Cortez74! hogy miért ? Mert inkább bukok 20ft-ot eurónként mint ha egészet forintban lopja el a kormány”
 • 42. Csodabimbó 2012. január 08. 13:01
  „forrás: Nyilasi Attila

  A Fidesz ámokfutásának semmilyen hatása nem volt a tőzsdére, forintra, államkötvénypiacra

  A csapból is a Fidesz kormányzat ostorozása folyik. A tőkepiaci szereplők, befektetők, külföldi és belföldi elemzők, közgazdászok, szaksajtó, politikusok, az EU, USA, IMF, ECB és mindenki, mindenki, mindenki szidja a Fidesz kormányt a diktatórikus és dilettáns politikai és gazdasági lépéseiért. Szidni persze lehet - addig van szabadság, amíg lehet őket szidni - jómagam ezen a témán különösebben nem lovagoltam, a választások előtt és után borítékoltam itt a blogban, hogy ez lesz.

  Tőkepiaci szempontból viszont a Fidesznek az ég világon semmilyen hatása nem volt a magyar tőzsdére, a forintra, és az államkötvénypiacra. Ez lehet, hogy most egyeseknek megdöbbentően hangzik, de a tőzsde, a forint és az államkötvények árfolyama ugyanis teljes mértékben a hazai kormányzati döntésektől független külföldi, nemzetközi hangulatot és tendenciákat követte 2011-ben.

  A magyar tőzsde BUX indexe abszolút semmilyen alulteljesítést nem mutat. Sőt, régiós szinten jobbak között volt tavaly.

  A demokrácia és piacgazdaság legerősebb közép-európai bástyája, Ausztria tőzsdeindexe például majdnem kétszer annyit esett, mint a BUX, pedig a bécsi parlamentbe még nem jutott be az ámokfutó Fidesz 2/3-os többsége.

  Lényegében ugyanolyan teljesítményt nyújtott a magyar tőzsdeindex 2011-ben, mint más európai indexek, amelyek egyébként mind nagyon hasonlóan mozogtak.

  A BUX ugyanannyit esett 2011-ben, mint a francia CAC, vagy a belga, román tőzsdeindex. Kicsivel gyengébben szerepelt a BUX, mint a német DAX, vagy a spanyol index, de jobban, mint az orosz, török, lengyel tőzsdeindex.

  A forint gyengülése sem volt kirívó 2011. folyamán. Sok más deviza jóval többet vesztett értékéből, mint a forint, hiszen az egyébként állítólagosan válságban lévő euró forintárfolyama csupán 10%-kal emelkedett, míg a török líra, a dél afrikai rand, és az indiai rúpia sokkal többet gyengült mint a forint, hiszen az euró árfolyama ezekkel a devizákkal szemben 15-20%-kal erősödött. Régiós jóbarátaink pénze, a lengyel zlotyi is pontosan ugyanannyit gyengült tavaly, mint a forint. Sőt, olyan mintha a forint 1 hónappal a nagy testvér zlotyi árfolyamát és gyengülését követné, amit aligha lehet a Fideszre kenni. A brazil reál és a mexikói peso is ugyanannyit vesztett értékéből, mint a forint, hiszen az euró ezekkel a pénzekkel szemben is ugyanannyit erősödött, mint a forinttal szemben.

  Az európai államkötvénypiac földrengés sorozatában az egyes szuverén államok partjait egymás után érte el a cunami. Az alapvető trend a kötvények értékének csökkenése volt 2011-ben, és emiatt a hozamszintek emelkedése.
  Miközben Európában már az év első felében is megroppantak a kötvényárfolyamok, és emiatt drasztikusan emelkedtek a hozamszintek, a magyar államkötvények egész jól állták a sarat a tavalyi év folyamán. Még a magán nyugdíjpénztárak kirablása, és a jogbiztonság megszünése sem jelentett problémát az űberlaza piaci szereplőknek, és csak év vége felé gyűrűzött be a halálmadár európai kötvénypiaci hangulat. Azaz a magyar kötvénypiacra csak késve ért el az európai cunami, hiszen év közben már az egekben voltak a portugál és ír hozamszintek, amelyek nyáron 13-14%-os 10 éves kamatot hordoztak, olyan országokban ahol a jegybanki alapkamat 1.5% euróban, miközben ugyanekkor a magyar forintkötvények még csak 7%os hozamszinten álltak.

  ÖSSZEGEZVE: a Fidesz ámokfutása semmilyen hatással nem volt a magyar tőkepiacra. Ugyanis az a helyzet, hogy a láncfűrészes pszichopatáknál is vannak nagyobb marhák: a tőzsdei pilótajátékosok, akik gondolkodás nélkül mindig minden szemetet megvesznek. És vesznek, és vesznek, és vesznek... Így a magyar pénz- és tőkepiaci folyamatok lényegében csak a nemzetközi mozgásokat követték.

  KONKLÚZIÓ: ez a status quo a piacon akár még sokáig is fennmaradhat, és tovább sodródhat a magyar tőkepiac a nemzetközi hullámokkal, továbbra is teljesen figyelmen kívül hagyva a láncfűrészes pszichopaták ámokfutását. Vagyis kedvezőtlen nemzetközi hangulatban valószínűleg együtt esne a magyar tőkepiac az európaiakkal, kedvező nemzetközi hangulatban viszont akár 10-20%-kal is emelkedhetnek a magyar részvény- és kötvényárfolyamok, és akár 10%-kal is erősödhet a forint. Ez a jelenség jól tükröződik a BUX index utolsó 3 havi teljesítményében is, amikoris 20%-os emelkedés után már képtelen volt érdemileg visszaesni, és inkább egyre feljebb kapaszkodott, miközben horrorcunamit borított a Fidesz a piacra.

  A Fidesz ámokfutásából azonban még semmi nem árazódott be. Ha ez végül netán mégis megtörténne, akkor összeomlanának a magyar tőkepiaci árfolyamok.”
61 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepség a Magyar Kultúra Napján Sopronban

A magyar kultúra napja tiszteletére az ünnepséget a Deák téri Kölcsey szobornál tartják, január 23-án. Tovább olvasom