Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Kitüntették Szánthó Gyula építésztervezőt

Sopronban számos épület tervezése, kivitelezése fűződik Szánthó Gyula építésztervező nevéhez. A városvezetés az egykori városi főmérnökről, Wälder Józsefről elnevezett díjjal ismerte el munkásságát.

Sopron jeles épületeinek tervezésében, kivitelezésében végzett több évtizedes, magas színvonalú szakmai tevékenysége elismeréseként tüntették ki a 66 esztendős Szánthó Gyulát.

– Édesapám a GYSEV-nél dolgozott, Csornán, Kapuváron, Fertőszentmiklóson és Pinnyén is szolgált állomásfőnökként. Hatvan éve élünk Sopronban – mondta a kitüntetett. – Az egyetemi diploma kézhezvétele után nem sokkal, 1967 végétől a GYSEV tervezőcsoportjában tevékenykedtem, egészen nyugdíjazásomig. Két testvérem közül az öcsém szintén az építészpályát választotta, a húgom óvónőként végzett.

Wälder József-díjat kapott az építésztervező, Szánthó Gyula. Fotó: Magasi
Wälder József-díjat kapott az építésztervező, Szánthó Gyula. Fotó: Magasi

Szánthó Gyula nevéhez kötődik – többet között – az egyetemi sportcsarnok, az OTP bank- és lakásegyüttes, az új vasútállomás, a Hotel Sopron létrehozása és több műemlék épület felújítási terveinek elkészítése. 1984-ben ˝Az év lakóháza˝ díjat is átvehette az akkori minisztertől, miként a RoLa-terminálért osztrák minisztertől is kapott dicséretet. Nyugdíjaséveiben a tervezés mellett építészettörténettel is foglalkozik, nem véletlenül: az egyetem építészettörténeti tanszékén védte meg egykoron diplomáját.

Olvasóink írták

 • 15. Taurus1047.5 2010. január 12. 19:16
  „Akár hogyan is nézem, az állomásépület nekem sem tetszik, sőt, nekem egyéb más, a szocializmusban épült épület sem tetszik igazán. De ennek a kornak az volt a jellegzetessége, stílusa. És ez nem csak a szocializmusra értendő, hanem arra az időszakra (70-80-as évek), amikor pl ausztriában is több olyan tömbház épült, mint nálunk a jerevánon. Akkor ez volt a modern, a szép. Ma meg üvegfalú épületeket terveznek, mert az a sláger. (Lásd pl. a Wiener Neustadt-i állomás, vagy az épülő Wien Südbhf. állomás) Lehet, hogy 40 év múlva azokat fogjuk majd rondának találni...”
 • 14. Kuvasz 2010. január 07. 18:20
  „A Bánfalvi úton is, ahol azt a szörnyű haszonember telepet építették.”
 • 13. FREDDY/S 2010. január 07. 06:55
  „Sajnos nem csak az Ágfalvi úton vannak förmedvények, melyek az ember jóizlését zavarják, nemde...”
 • 12. Kuvasz 2010. január 06. 17:20
  „Egyetértek Freddyvel. Ha rám gondolt, bocsánatot kérek a"hozzá nem értő bunkó"-ért, de azért nézze meg azokat a házakat az Ágfalvi úton.”
 • 11. FREDDY/S 2010. január 06. 11:33
  „Van aki azt hiszi, hogy ért hozzá, pedig ő tartozik a hozzá nem értő bunkók társaságába, avagy mást bírálni alaptalan jelzőkkel nem illik, nemde...”
 • 10. SzárnyatiGéza 2010. január 06. 09:13
  „Jó lesz már, ha leváltják bajszos Fodor urat, mert már tiszta vicc, amit művel, hogy minden öregembernek, aki tervezett egy házat, vagy ültetett egy fát, vagy festett egy képet, mindenféle kitüntetést adnak, meg lehetetlen távol-keleti országokkal ápol baráti kapcsolatokat.
  Röhej az egész.

  <moderálva>
  Ezúton kérdezem Gyuszi bácsit: "Mire tetszett gondolni, amikor a várfal tövébe, történelmi házak közé megtervezte ezt a szögletes monstert?"

  Köszönöm a választ előre is!!!”
 • 9. Kuvasz 2010. január 05. 17:42
  „Gratulálok Gyuszi!
  Ne foglalkozz hozzá nem értő bunkókkal. Megnézhetné azokat a házakat, pl. az Ágfalvi úton, amelyek úgy néznek ki, mintha börtön lenne. Haszonember telepnek hívják. A színük is ronda, gondolhatunk az út elején lévő - kis híján szöges dróttal elzárt - "lakótelepre" de továbbmenve arra az úttal párhuzamosan futó szörnyűséges hosszú épületre.”
 • 8. FREDDY/S 2010. január 05. 10:58
  „Amikor Sopronban 12 lakásos családi házak épülnek, akkor nem kell megmagyarázni, hogy egy amatőr-lakossági díj adható-e vagy sem, nemde...”
 • 7. Hozzászóló 2010. január 05. 08:19
  „#6. Ez viszont tényleg csak ízlések és pofonok kérdése. Egy adott kor mindig rányomja a bélyegét az építészetre, ami nem feltétlenül tetszik mindenkinek. Gondoljon csak a nagyobb művészettörténeti stílusok közötti váltásokra. Most nem jellemző, hogy azt mondanánk egy barokk vagy egy klasszicista épületre, de még egy szecessziósra sem, hogy ronda, pedig abban a korban biztosan nagy vitát generáltak. Ma pedig óvjuk őket, mint az adott korszak lenyomatait. Persze nem feltétlenül tetszik, de a forma, színvilág, anyaghasználat, elrendezés stb. lehet úttörő megoldás, amelynek megítélése már nem kizárólag ízlés dolga, hanem építészet, így mondjuk egy szakmai díj odaítélési mechanizmusa nem feltétlenül egyezik egy amatőr-lakossági díj odaítélésével vagy akár a tetszéssel, közízléssel. Itt gondolom magát a munkásságot díjazták és bizony ezek az adott korszakra jellemző, meghatározó épületei Sopronnak. Egy részük egyébként nekem sem tetszik.”
 • 6. Lobbo71 2010. január 04. 18:34
  „Kedves Hozzászóló, valóban nem vagyok építész, de azt meg tudom állapítani, ha egy épület ronda.”
 • 5. Hozzászóló 2010. január 04. 10:04
  „Kedves Lobbo71! Hozzászólása kiválóan tükrözi hozzánemértését. Köszönjük.”
 • 4. Lobbo71 2010. január 04. 07:47
  „Az OTP bank és lakásegyüttes meg a vasútállomás épületének tervezőjét én inkább pénzbüntetéssel díjaznám, nem kitüntetéssel. Az egyetemi sportcsarnokot nem ismerem, de ezek után van tippem rá, hogy néz ki. Netán kocka? :-)”
 • 3. Paragulis 2010. január 03. 17:14
  „Gyuszi!
  Szívből gratulálok a díjj-hoz.”
 • 2. FREDDY/S 2010. január 03. 06:56
  „Az egyetemi sportcsarnoknak a nézőtere azért még megoldatlan, nemde...”
 • 1. xen 2010. január 02. 17:28
  „Egy igazi Úriember!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron: Nyugodtan telt a szilveszter

Parkoló járműbe rohant egy személygépkocsi. Egy ember sérült, és lángra kapott a műfenyő dekoráció… Tovább olvasom