Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Kiszáradt fertődi patak

A tikkasztó hőségben kiszáradt Fertőd átmenő vízfolyása, a Kelemente. A meder alját különböző hulladékok csúfítják.
Egy csöpp víz nem sok, annyi sincs a Fertőd városát kettéosztó Kelemente-patak medrében. Annak látványa pedig ezekben a napokban nem valami fölemelő: leplezetlenül elénk tárul a patakba korábban bedobált különböző hulladék, amely leülepedett hordalékként a környezetet csúfítja.

– Nagy szárazságok idején bizony máskor is előfordult, hogy kiszáradt a meder – említi Simonné Mentes Anikó, a patak hídjához legközelebb eső üzlet alkalmazottja. – Amikor pedig van víz a patakban, jobb esetben még kisebb-nagyobb halak is úszkálnak benne. Följebb, az iskola sarkánál például előfordult, hogy halakat zsákmányoló gólyákat lehetett látni. Régebben, amikor még csak megvalósítandó álom volt Fertődön a teljes közművesítés, olykor-olykor orrfacsaró szag áradt a patakból. Szerencsére ma már rendeződött a helyzet, megszűntek az illegális rákötések, az elviselhetetlen bűz. Ami a hidat illeti, annak boltíve alatt bő fél évtizeddel ezelőtt rövid ideig még csövesek is laktak.

– A Kelemente-patak átmenő vízfolyás, karbantartása és felügyelete a kapuvári vízgazdálkodási társulat feladata – mondta érdeklődésünkre Fülöp Géza, Fertőd polgármestere. – A vízgazdálkodási társulatnak tagja a fertődi önkormányzat is. A vízfolyás gondozásával kapcsolatban mintegy ötszáz méteres szakasz – az iskolától a Baross-telepig tartó rész – a problémás. Ugyanis mintegy kétszáz méteren a medret több évtizeddel ezelőtt befedték, a környékét pedig szabálytalanul beépítették. Emiatt azon a részen csak kézi erővel lehet rendben tartani a patakot. Figyelemmel arra, hogy a hídon át vezet a Fertő körüli kerékpárút, a frekventált területet az önkormányzat önszorgalomból évente többször is gondozza, hogy kulturált környezet fogadja a turistákat. A napokban ismét sort kerítünk a medertakarításra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kultúrtáj a Fertő

A Fertő tó világörökség kezelési tervének elkészíttetéséről együttműködési szándéknyilatkozatot… Tovább olvasom