Kisalföld logö

2019. 06. 24. hétfő - Iván 18°C | 28°C Még több cikk.

Kínzástól szenvedett eb és szomszéd Nagycenken - fotók

Kínzástól szenvedett eb és szomszéd Nagycenken - fotók
Állatkínzás borzolta a kedélyeket Nagycenken, ahol a gyanú szerint egy osztrák állampolgárságú nő ,,embertelen" körülmények között tartotta kutyáit. Az ügyészség vádat emelt ellene.
Egy Ausztriában élő, nyugdíjas osztrák nő évekkel korábban Nagycenken vásárolt ingatlant, ahová előszeretettel hordott kutyákat. Úgy tudjuk, zömében megőrzésre átvett ebekről volt szó: a gazdik elutaztak, s hogy biztonságban tudják kedvenceiket, rábízták azokat a nőre, aki a kutyákat a szellőzetlen pincében, sötét garázsban tartotta a vád szerint.

A szomszédok figyeltek fel az állandó vonításra, ők szóltak a hatóságoknak.

Percze Szilvia jegyző a bejelentésekre többször felszólította az asszonyt, biztosítson az ebeknek megfelelő életkörülményeket, ő azonban ennek nem tett eleget.

Tavaly májusban telt be véglegesen a pohár: a nő öt kis testű kutyát helyezett el a tűző napon a kertben leállított utánfutóban. A benne lévő három, egyenként alig több mint fél négyzetméter területű bokszban az állatok alig jutottak levegőhöz és fényhez, mivel a nő az utánfutó tetején lévő szellőzőnyílást nejlonzsákkal betömte.

Így a kutyák csak a bokszok ajtaján lévő, három darab három centiméter átmérőjű résen kaptak levegőt. Mivel az utánfutóban a vizelet- és ürülékelvezetés sem volt megoldva, állandó bűz és kutyavonítás borzolta a szomszédok idegeit.
Czenki Virág: Ideje volt, hogy az igazságszolgáltatás vegye kézbe az ügyet. Fotó: G. M.
Czenki Virág: Ideje volt, hogy az igazságszolgáltatás vegye kézbe az ügyet. Fotó: G. M.

Május 18-án a rendőrök a helyszínen napok óta kutyapiszokban fekvő, ellátatlan, éhes kutyákat találtak. Ez a tartás a kutyáknál magatartási zavarokat, bőrük fertőzését, légzőszervi károsodást, hőgutát idézett elő. Az ebeket végül egy állatvédő egyesület vette oltalmába. A Soproni Járási Ügyészség pedig állatkínzás vétségével vádat emelt az osztrák nővel szemben.

Kerestük az osztrák nőt, sikertelenül.

– Az asszony általában hetente egyszer szokott jönni Nagycenkre, s mostanában már csendes az ingatlan. De azelőtt szörnyű volt hallani a kutyák állandó fájdalmas vonítását. Ideje volt, hogy az igazságszolgáltatás kézbe vegye az ügyet – mondta Czenki Virág szemben lakó szomszéd. Egyetértett mindezzel Bősze József is, aki pár házzal odébb lakik az utcában.

Sopronban legutóbb 2013 tavaszán volt „kutyaügy", akkor egy Pozsonyi úti ingatlanon tartott huszonnégy ebet egy idős nyugdíjas („Állatmentő akció indul", Kisalföld, 2013. május 31.). A kutyák végül hazai és külföldi állatmenhelyekre, illetve civil örökbefogadókhoz kerültek.
A kutyatartás szabályai
Egy kutyának tíz négyzetméteres, fedett területet kell biztosítani, több kutya esetében minimálisan hat-hat négyzetméterest – informált Szakonyi Imre soproni állatvédő. Elvárás a napi sétáltatás is.

Előzmény:

A Soproni Járási Ügyészség vádat emelt egy osztrák állampolgárságú nővel szemben, aki 2015 májusában Nagycenken öt kistestű kutyát tartott a tűző napon, elhanyagoltan, egy utánfutóban, fél-fél négyzetmétert biztosítva az állatoknak - közölte kedden a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség.

A 71 éves nőt a hatóságok – a szomszédok jelzése alapján – többször felszólították arra, hogy biztosítson a kutyáknak megfelelő körülményeket a telkén, a nő azonban a felszólításoknak nem tett eleget.
 2015 májusában az elkövető az öt kistestű kutyát a kert közepére a tűző napon leállított utánfutóban helyezte el. Az utánfutóban lévő három darab, egyenként 0,6 négyzetméter területű boxban az állatok alig jutottak levegőhöz és fényhez, mivel a nő az utánfutó tetején lévő szellőző nyílást fekete nylonzsákkal betömte, így a kutyák csak a boxok ajtaján lévő három darab 3 cm átmérőjű résen kaptak levegőt. Mivel az utánfutóban a vizelet és ürülék elvezetés sem volt megoldva, 2015. május 18. napján a rendőrök a helyszínen a napok óta kutyapiszokban fekvő, ellátatlan, éhes kutyákat találtak.

Az állatok bőrfertőzést, légzőszervi károsodást, hőgutát szenvedtek. A kutyákat egy állatvédő egyesületnél helyezték el. Az ügyészség a vádlottat állatkínzás vétségével vádolja.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjasegyetem Sopronban - Visszatükröződnek a görög sorstragédiák

Nyugdíjasegyetem Sopronban - Visszatükröződnek a görög sorstragédiák
Az előadás kristálytisztán tudtunkra adta: a gyermeknevelésben a kitartás és a szülői példamutatás… Tovább olvasom