Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Kilencszázmilliós veszteség

A GySEV Rt. elmúlt évi vesztesége több mint 900 millió forint – jelentették be kedden a vasúttársaság közgyűlését követően. Az idei üzleti terv célja a részvénytársaság veszteségének eltüntetése.
A GySEV Rt. menedzsmentje a társaság közgyűlése után Budapesten, az Art Hotelben tartott sajtótájékoztatót. Itt jelentette be Szabó András elnök, hogy a cég magyarországi üzeme 817, osztrák üzeme pedig 100 millió forint veszteséget termelt az elmúlt évben. Mint elhangzott, az eredmény nem lepte meg a vezetést, ezért már korábban számos intézkedést hoztak. A veszteséges gazdálkodás érinti az rt. leányvállalatainak, befektetéseinek és ingatlanjainak jövőjét is.
Ács Sándor vezérigazgató-helyettes a Kisalföld kérdésére válaszolva elmondta, jelentősen csökkentik a mecenatúrára szánt összeget is. Az NB I-es női kosárlabdacsapat támogatásának mértéke – szerződés szerint – attól függ, teljesíti-e vállalt kötelezettségeit a csapatot működtető kft. Megjegyezte, beszámolójukat a taggyűlés nem fogadta el, ezért pénteken újra tárgyalják.

A Hotel Sopron egyetlen mutatója sem indokolja működtetését, döntés azonban csak a második félévben várható. Mint elhangzott, a szálloda esetében el kell választani egymástól az ingatlant és magát a vendéglátó-ipari tevékenységet. Az SVSE sportkomplexum viszont megmenekülhet az eladástól, mert a jövőben még inkább a vasúti dolgozók sportját és rekreációját szolgálja majd.

A párhuzamosságok megszüntetése érdekében a pénzügyi és számviteli feladatokat Sopronban végzik, a budapesti központban csak az ellenőrző funkció marad.

Aktivizálják üzletszerző munkájukat, hiszen az árufuvarozás az lmúlt évben is nyereséges volt.
Fehévári László vezérigazgató szólt azokról az intézkedésekről, amelyektől a vasúttársaság eredményesebb működését várják. Tárgyalásokat folytatnak a magyar és az osztrák állammal, a személyszállítás veszteségeinek csökkentéséről és a vasúti infrastruktúra finanszírozásának problémájáról. Fegyelmezett, költségtakarékos gazdálkodást vezetnek be, és folytatják a létszámleépítést.
A GySEV Rt. számol uniós tagságunk őket érintő negatív hatásaival is, hiszen Sopron belső határ lesz, így az automatikusan megszűnő szolgáltatásaik helyett új, a fuvarozást kiegészítő logisztikai tevékenységeket vezetnek be.

A West-Pannonia Eurégióban a jobb utaskiszolgálás érdekében a három darab villamos motorvonat beszerzését készítik elő, és folytatják a Sopron–Szombathely közötti vonal korszerűsítését is, hogy az itt haladó vonatok elérhessék az óránkénti 120 kilométeres sebességet. A közgyűlés személyi kérdésekben ugyan nem hozott döntést, de tárgyalt arról, hogy Fehérvári László vezérigazgató a jövőben elsősorban stratégiai kérdésekkel, míg helyettese, Ács Sándor a napi ügyekkel foglalkozik majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több irat még hiányzik

Nem fogadta el a felügyelőbizottság a Domb Gazdasági Tanácsadó Rt. éves beszámolóját. A… Tovább olvasom