Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Kiigazításra lenne szükség

Sopron adott otthont a kedden befejeződött 41. Közgazdász Vándorgyűlésnek. A tanácskozás utolsó plenáris ülésén tartott előadást Járai Zsigmond, a jegybank elnöke, hétfőn pedig Békesi László, a Horn-kormány lemondott pénzügyminisztere értékelte a magyar gazdaság helyzetét.
Járai Zsigmond
Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a monetáris és árfolyam-politikáról tartott előadást. Ezt követően beszélgetett munkatársunkkal.
– A kormány célul tűzte ki, hogy 2008-ban Magyarországon is bevezetjük az eurót – emlékeztetett a Nemzeti Bank elnöke. – A jegybank ezzel egyetért, de nagyon nehéz út áll még előttünk. Az euró bevezetésével a világ egyik legerősebb és legjobb pénze lenne nálunk is, amely mögött hatalmas gazdaság áll.

Abban az esetben, ha sikerül megvalósítani az elképzelést, egyszerűbb lesz a vállalatok élete. Stabilabb lesz a pénz, nem kellene félni az inflációtól. Ez önmagában megnövelné az export lehetőségeit, dinamikusabb lenne a gazdasági növekedés, egyszerűbb és könnyebb lenne az emberek élete. A magyar gazdaság azonban a jelenlegi állapotában nem érett az euró bevezetésére, de még van négy és fél évünk. Ennyi idő alatt sok mindent meg lehet(ne) csinálni a költségvetésben, az árfolyam-politikában, a gazdaságpolitikában. Ha a kormány szigorú és következetes programot hajt végre, akkor elérhető az euró 2008-as bevezetése.

Voltak konfliktusok...

A kormány és a jegybank viszonyáról a következőket mondta Járai Zsigmond:
– Úgy gondolom, olyan, amilyennek lennie kell. Most, hogy a kormány világos célt tűzött ki – az euró 2008-as bevezetésére gondolok –, ez számunkra is igazodási rendszert jelent. Természetesen, ha a gazdaság elkanyarodik erről a pályáról, akkor a mi eszközeinkkel igyekszünk visszaterelni. Ebből lehet, hogy a jövőben is lesznek ütközések. A lényeg, hogy a jegybank megőrizhesse függetlenségét, világos céljai legyenek. Ilyen például az alacsony infláció és az árstabilitás. Napjainkban nyugodt, békés a kapcsolat.

Az árfolyam most 255 forint körül mozog. Ez nagyjából megfelel a mai egyensúlyi árfolyamnak. Ahhoz, hogy ez tartható legyen és mégis elérjük az eurót, szigorú költségvetési politikát kell folytatnia a kormánynak, csökkentve a hiányt, a kiadásokat pedig racionálisan kell felhasználni, vagyis végig kell menni azon az úton, amit saját maga számára kijelölt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mécsesekkel az életért

Zarándoklatot tartottak Sopronban több száz hívő részvételével minden meg nem született életért a… Tovább olvasom