Kisalföld logö

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Kihasználják a magyar munkavállalókat Ausztriában?

A szakszervezeti szövetség szerint már nem lehet egyedi esetekről beszélni; nyáron megnő a panaszok száma.
  
Két fiatal idénymunkás segítségért fordult a szakszervezeti szövetség regionális irodájához. Panaszolták, hogy hónapok óta alulfizeti őket a növénytermesztéssel foglalkozó főnökük, aki zaklatja is őket. A biztonsági előírásoknak sem minden esetben tesz eleget a gazda- idézte a burgenlnad.orf.at.

Idénymunkásokat nem megfelelően regisztrálták és fizetették

A 40 órás munkahét helyett 20 órára jelentették be őket. A gazda a túlóráért vagy egyáltalán nem fizetett, vagy nagyon keveset. Nem kaptak külön díjazást hétvégére, ünnepnapokra és a törvény szerint járó 13., 14. havi fizetést sem.

A szakszervezeti szövetség regionális irodája. Fotó: burgeland.orf.at
A szakszervezeti szövetség regionális irodája. Fotó: burgeland.orf.at


A fóliasátorban a vihar után is tovább kellett dolgozni, munka közben nem szabadott beszélni - mondta az egyik magyar idénymunkás. Miközben már dolgoztak a fóliasátrakban, a növényeket permetezni is kellett. "Amikor a köhögés és kiütések miatt elmentünk az orvoshoz, szemrehányást kaptunk" - fejtette ki.

Szakszervezet: Nem egyedi esetek

- Ezek nem elszigetelt esetek - mondta Oliver Krumpeck, az Osztrák Szakszervezeti Szövetség regionális titkára. - Most a nyári idénymunkák idején halmozódnak fel a panaszok - különösen a külföldi munkavállalók részéről.

Agrárkamara: a zaklatást nem lehet eltűrni

Ha nincs megállapodás a munkavállalók és a munkáltatók között, akkor a vitás esetekben a munkaügyi bíróság dönt. A nyilvánosságra kerülés bér- és szociális dömpinget eredményezhet. Az agrárkamara elnöke Franz Hautzinger Stefan nyilatkozata szerint, a zaklatásokat nem lehet eltűrni, Az agrárkamara ragaszkodik a megfelelő jogszabályi előírások betartáshoz.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

45 ezer doboz sör óránként az új gyártósoron Sopronban

Egy hét alatt minden magyar felnőttnek csomagol egy sörös dobozt az új gyártósor. Tovább olvasom