Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Kiemelkedő reklámvita a villanegyedben

Az óriásplakátok részesei lettek életünknek. A köztéri reklámok tengeréből szó szerint is kiemelkedve hívják fel magukra a figyelmet, de nem mindegy, hogy hol. Sopronban a Lövérekben például tilos óriásplakátokat kihelyezni, mégis akad néhány.
A köztéri reklámok elhelyezését Sopronban két – viszonylag új – helyi rendelet szabályozza. Az egyik még 2001-ben született és általános érvényűen szól a reklámokról a város területén. A másikat, a Lövér-rendelettel egyidejűt 2002 májusában alkották meg a képviselők. Ennek nem titkolt célja, hogy a Lövérek védelme érdekében csak a környezetbe illő és maximum három négyzetméteres plakátok kerülhessenek kihelyezésre.

A hivatal szerint szabálytalan

illusztráció
A Lövér körúton, az uszoda környékén mégis több óriásplakát is található. – Valóban így van – erősítette meg dr. Dobos József, a polgármesteri hivatal műszaki irodájának vezetője. A terület közterület-felügyelője hívta fel figyelmünket, hogy ezeket az óriásplakátokat szabálytalanul helyezték ki. Tudni kell, hogy ezek a város egész területén építésiengedély-kötelesek, de tőlünk senki sem kért engedélyt.

Nem is kaphattak volna, hiszen tiltja a Lövér-rendelet. Ezért felszólítottuk az építmények bérlőjét, bontsák le. Erre nem voltak hajlandóak, mert kiderült – és bizonyítani is tudták –, hogy a tartószerkezetek valamikor a kilencvenes évek elején kerültek mostani helyükre, tehát jóval a mi rendeletünk előtt. Mást nem tehettünk, ismét felszólítást küldtünk, kérjenek fennmaradási engedélyt. Abban az esetben, ha így tesznek, akkor elutasítottuk volna kérelmüket. A vita abban van közöttünk, hogy – miután felújították a szerkezeteket – mi új építményként kezeljük őket, bérlőjük viszont állítja, már balesetveszélyesek voltak és valóban rontották a városképet. Az ügyben a megyei közigazgatási hivatal dönt.

Fából vasra

Természetesen másképp látja a helyzetet Lagler András, akinek cége bérli az óriásplakátok helyeit.
– Az uszodát üzemeltető vízműtől kaptunk megbízást a meglévő reklámfelületek hasznosítására és egységes arculat kialakítására. Ennek alapján újítottuk fel – a fából készült tartókat vasra cseréltük – a vita tárgyát képező két reklámtáblát, amelyeket több mint tíz éve állítottak fel. Faszerkezetük ugyanis elkorhadt, balesetveszélyesek voltak. Mégsem bontották le őket. Ha nem nyúlunk hozzájuk, akkor a mai napig csúfítják környezetüket, dacolva a Lövér-rendelettel.

Régebben állították fel

– A szerkezeti felújítást követően szólítottak fel bennünket a fennmaradási engedély benyújtására. Azonnal felvettük a kapcsolatot a műszaki irodával és megállapodtunk: ha igazolni tudjuk, hogy az óriástáblákat a kilencvenes évek elején állították fel és méretüket nem változtattuk meg, akkor eltekintenek a fennmaradási engedély iránti kérelem benyújtásától. Ezt mi megtettük, mégis felszólítottak bennünket a bontásukra. Lehet, hogy a rendelet betűje szerint jogos a határozat, de ha a szellemét nézzük, akkor kevésbé, hiszen a szerkezetek felújítása ugyanazt a célt szolgálta, mint a Lövér-rendelet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényes a Sopron Bank

A Sopron Bank Rt. vezetése visszautasítja a lejáratását célzó híreszteléseket – mondotta dr.… Tovább olvasom