Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Kibérelték a belvárost

A Templom és a Szent György utcában folytatódik a Copying Beethoven c. amerikai film forgatása.
Ma a Templom és a Szent György utcában folytatódik a Copying Beethoven című, sztárokat is felvonultató amerikai produkció forgatása.
A filmesek a korhű hangulat eléréséért némileg átrendezték Sopron belvárosát.

A Szent György utcát például murvával szórták fel teljes hosszában – de ez a lakókat nem zavarja. Mint mondják, örülnek hogy legalább pár napra felpezsdült az élet.

Depardieu és Burton is forgatott már itt
Sopron történetében már több ízben előfordult, hogy különböző filmalkotásokhoz nyújtott „díszleteket". Itt forgatták például A kőszívű ember fiai, a Hídember, a Császár parancsára, A lőcsei fehér asszony című filmek egyes jeleneteit, Makk Károly A játékos című alkotását vagy például A kísértet Lublónt. Itt készült a Koldus és királyfi című film és Gerard Depardieu is itt forgatta a Napóleont, de folytathatnánk a sort Richard Burtonnel vagy a harmincas évekből Jávor Pállal.
A Várkerületen kék, „pesti" buszok szolgálnak büféként a filmeseknek, a járókelők pedig be-bekukucskálnak, ugyanúgy, mint a belső utcák kapualjaiba, ahol, ha szerencséjük van, olyan hollywoodi sztárokat láthatnak, mint Ed Harris vagy Diane Kruger. A keddi statisztaválogatással egybekötött ruhapróbára több száz soproni fiatal érkezett. Voltak, akik gyakorlottabbnak tűntek, egyesek a 18. századot idéző jelmezekben már „filmes élményeiket" osztották meg egymással. A statiszták a tizenkét órás folyamatos munkától sem riadnak vissza. Az ő bérük naponta négyezerötszát forint, ehhez még pluszba jön a ruhapróbáért járó kétezer forint.  

A Várkerület butikjainak eladói is örülnek a vendégeknek, akik – bár villámfelmérésük szerint 90 százalékban férfiak – előszeretettel vásárolnak ajándékot a női ruhaüzletekben. Mint mondják, nem zavarják őket a portájuk előtt parkoló utazó étkezdék, mert azok közönsége kedves, nem zajosak.

A város hasonlóan „jól jár" a forgatással. A film készítői ugyanis a belvárosból összesen 960 négyzetméternyit vesznek igénybe. Ezért természetesen bérleti díjat fizetnek, ami naponta százezres nagyságrendű összeget jelent. A kilencnapos forgatás holnap az Orsolya téren és a Kolostor utcában folytatódik. A jövő héten a Fehér úti tóhoz, majd pedig a fertőrákosi Püspöki kastélyba utazik a stáb, ahol befejezik a zeneszerző életútját bemutató film utolsó kockáinak felvételét is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repednek a házak Nagycenken

A nagycenki Gyár utca – hiába javítgatják folyamatosan – szinte már használhatatlan,… Tovább olvasom