Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Kiállnak a diszpécserközpontért

Megosztja a közvéleményt a soproni mentőállomás szolgálatvezetői posztjának megszüntetése.
Lapunkban már beszámoltunk arról, hogy egy országos átszervezés részeként a soproni mentőállomás diszpécserközpontjának megszüntetését tervezik (Sopronban megszűnhet a szolgálatvezetői poszt, Kisalföld, 2006. február 16.) Amennyiben a terv megvalósul, a segélyhívások a győri telefonközpontba futnának be, innen értesítenék a soproni kollégákat. A Brennbergbányán élők a soproniaknál is jobban aggódnak. Hozzájuk ugyanis negyedórába telik, mire kiér a mentő.

Aggódnak a brennbergiek

– Tizenhárom éve infarktusom volt, de ezen túlmenően is többször volt szükségünk a mentők gyors segítségére – mondja a brennbergi Horváth Géza. A 73 éves férfi a településrész érdekében szeretné elérni, hogy maradjon Sopronban a diszpécseri szolgálat. – Brennbergbánya tele van zegzugos utcákkal, mégis, mindig időben érkeztek a mentők, magyarázni sem kellett, hogyan találnak ide. Persze ehhez az kell, hogy a központosnak legyen helyismerete. Itt nálunk sok az idős, beteg ember, félünk a változástól, attól, hogy kézen-közön elvész majd az információ. Szeretnénk, ha megmaradna a soproni központ, főként hogy az új mentőállomást már a legkorszerűbb eszközökkel felszerelve adják át. A város vezetőit is kérjük, hogy tegyenek lépéseket ennek érdekében.

Uniós szabályozás

Más véleményen van dr. Moácsi Attila, az Erzsébet-kórház megbízott orvosigazgatója: – Az unióban már egységes segélyhívószámot használnak, melyen a mentőket, tűzoltókat és a rendőrséget is el lehet érni. Ezt a rendszert belátható időn belül Magyarországnak is át kell vennie. Amennyiben beépül a köztudatba a változás, sokkal hatékonyabb lesz a sürgős esetek kezelése. Továbbá ha tapasztalt és felkészült mentőtiszt fogadja a bejövő hívásokat, akkor nem történhet olyan probléma, hogy rossz helyre, ezáltal késve érkezik ki a mentő. Persze ehhez fontos a megfelelő technikai háttér is.

A városháza álláspontja

„ A szolgálatvezetői poszt jövőjét illetően egyelőre ellentmondásosak a hírek. Döntés még nincs, de az bizonyos, hogy a végleges megoldás a minisztérium és az OMSZ hatáskörébe tartozik. Amennyiben az önkormányzatnak ráhatása lehet a döntésre, akkor egyértelmű az álláspont: a kórház állapota, felszereltsége, területi szerepe, továbbá a sürgősségi betegellátás fejlesztése kívánatossá tenné az irányítócsoport helyi megtartását" – kaptuk a választ a városházáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pincéket öntött el a csapadék

Az Ikva vízmagassága hétfő este fél hatkor 83 centiméterre emelkedett. A máskor alig néhány centiméteres patak gyors folyású „folyóvá” duzzadt. Az Ágfalvi lakóparkban több ház pincéje is elázott a Kutyahegyről leáramló víztől, több helyen a feltörő talajvíz okoz problémát. Sokan pedig már összepakolták a legszükségesebb holmijukat, hogy ne kelljen kapkodni, ha esetleg kilakoltatják őket. Tovább olvasom