Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Kézművesek utcája

Kézművesek utcája épül Sopronban, az Ógabona téri régi húsgyár helyén. A hely a kulturális és vizuális feltöltődésre is lehetőséget kínál majd. A Kézművesek utcájának ötlete Soproni Somlai Attila festőművésztől ered.
Illusztráció
Mint mondta, régóta bosszúsan szemlélte az Ógabona tér 44–46. szám alatt található régi húsgyár épületének egyre romosabb állapotát, amely napjainkra patkányok tanyájává vált. – A szomorú látványt nyújtó ház ésszerű és közérdekű hasznosítása lebegett a szemem előtt – mondja az ötletgazda.

– Lassan három éve, hogy nekifogtunk a megvalósításnak, a két megújult épület is része lesz az Ógabona tértől induló, képzőművészeti kiállításoknak helyet adó sétálóutcának.

Az Ógabona teret az Újteleki utcával összekötő 126 méter hosszú útszakaszon – alig egy év múlva – szabadtéri galériákban mutatkozhatnak be a képzőművészek és a kihalófélben lévő kézművesszakmák képviselői. Így a kerámiaművészek, aranyművesek, szobrászok alkotásai mellett helyet kap egy cipőkészítő és egy szabóság is. A kiállítások kínálta művészeti élvezetek mellé a sétálóutcában valódi soproni hangulatot kölcsönző poncichterudvart is kialakítanak.

A tervekben nagy hangsúlyt kapott az is, hogy az épületek megjelenésükben szorosan illeszkedjenek a városképhez. Ennek megfelelően az időközben feltárt ókori, középkori emlékek sem merülnek feledésbe.

Soproni Somlai Attila reméli, hogy az Ógabona téri részen – a Petőfi Színház, a Festőterem és a konferencia-központ határolásában – ezzel a kezdeményezéssel egy valódi kulturális centrum jön létre. A Kézművesek utcájának átadását augusztus 20-ra tervezi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Playboy-nyusziból kaszkadőr

A Playboy magazin tette ismertté a soproni Szűcs Ildikót, aki fotómodellévei után Magyarország egyik… Tovább olvasom