Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Kevesebb pénzből gazdálkodhatunk

Sopron - Az önkormányzatok jövőre tíz százalékkal kevesebb pénzt kapnak a központi költségvetésből, mint az idén.
– A hat év szocialista kormányzási hibáit most fizettetik meg az emberekkel – fogalmazott Simon István alpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján. Elmondta: az önkormányzatok tíz százalékkal kevesebb pénzt kapnak, mint idén, Sopron azonban nem hagyja magukra az embereket, s biztosítja az alapellátást. A kieső központi támogatás ellensúlyozására kötvényt bocsát ki a városvezetés, s gazdaságélénkítési programmal, adókedvezménnyel jön elő. A polgárbarát ügyintézést a kormány megszorító intézkedései ellenére kell elérniük. Másrészt az önkormányzati tisztviselők jövőre mintegy 15 százalékos nominális bércsökkenést szenvednek el. – A 13. havi fizetést 1898 óta kapják a tisztviselők, amit sem Ferenc Józsefnek, sem Horthynak, sem Rákosi Mátyásnak nem jutott eszébe, hogy eltöröljön. Most az MSZP-nek ez is sikerült – hangsúlyozta az alpolgármester.

Hozzáfűzte: a szocialista kormány az egészségügyieket, a pedagógusokat, a szociális szférában foglalkoztatottakat és az igazságszolgáltatásban dolgozókat is sújtja a javadalmazás csökkentésével. A jó és hatékony közigazgatáshoz azonban jól képzett, megbecsült szakemberekre van szükség.

Olvasóink írták

 • 6. valaki13 2008. december 08. 07:32
  „II. Erzsébet királynő - annak tudatában, hogy a brit gazdaság a háború utáni időszak legsúlyosabb recesszióját éli - 50 fontban (nem egészen 16 ezer forintban) szabta meg a családtagok által egymásnak vásárolható ajándékok felső értékét.
  A News of the World brit vasárnapi bulvárlap értesülése szerint a 82 éves uralkodó emellett utasításba adta az udvari személyzetnek a karácsonyi ajándékok csomagolóanyagának újrahasznosítását. A sandringhami kastély séfjei pedig parancsba kapták, hogy a királyi család által a kelet-angliai téli rezidencián elköltendő hagyományos karácsonyi vacsora maradékát se dobják ki, hanem másnap szolgálják fel újra.
  A lapnak egy udvari bennfentes azt mondta: a királynő tudatában van annak, hogy a jelenlegi helyzetben semmiféle szertelen tékozlás nem lenne népszerű az alattvalók körében.

  II. Erzsébet felszólította Vilmos és Harry herceget - Károly trónörökös két fiát - is arra, hogy téli vakációjukat "a lehető legszerényebb" módon töltsék.
  MTI”
 • 5. valaki13 2008. december 08. 07:20
  „Isten hozott a kenőpénzek országában

  Nem igazán izgat senkit sem a december 9-i Korrupcióellenes Világnap, a korrupciót az élet éppen olyan természetes részének tekintjük, mint a csapból folyó vizet. A látványos megvesztegetések mellett létezik a megélhetési korrupció hálója, amely átszövi az egész országot, a gazdaság integráns része lett.

  ,,Legszívesebben rájuk robbantanám a parlamentet"
  - dohog a szelídszavú virágárus az egyik bevásárlóközpontban, miközben elrendezi a broméliákat.
  Épp felizgatta magát, miután aláírta azt az ívet, amelyen egy magánszemély népszavazást kezdeményez, hogy az országgyűlési képviselőknek is csak a számlával alátámasztott kiadásai után járhasson költségtérítés.
  A parlamentben fogadták el nemrégiben azt a javaslatot, amely szerint a képviselőknek továbbra is jár az adó- és tb köteles alapilletményükön túl, az azt néha többszörösen is meghaladó és eddig teljesen adómentes költségtérítés.

  A politikusok ,,nagy" gesztusa a társadalom felé az, hogy ezután 15 százalékos adót fizetnek a költségtérítés után, miközben ez a rezsim - az eva-t is beleértve - minden létező hazai rendszer közül a legkedvezőbb, ráadásul a költségeiket továbbra sem kell számlával igazolniuk.
  ,,Nekem vajon milyen költségeimről nem kell számlát kérnem,
  és
  mit kapok az APEH-től ha nem adok számlát?"
  - dühöng a virágárus, a cserepek pedig csörögnek-zörögnek az apró helyiségben.
  Halkan megjegyzem ugyan az eva-t, mint a kisvállalkozások számára - igaz a magasabb kulccsal - lényegében hasonló lehetőséget biztosító törvényes megoldást, de a szúrós szemek elől jobbnak látom gyorsan elhagyni a terepet.
  A Transparency International (TI) nemzetközi szervezet évről-évre december 9-én tartja a korrupció-ellenes világnapot. Miközben a Magyar Kártya Napjától (december 29.) a Rejtvényfejtők Világnapjáig (február 3.) minden létező világnapot minden évben megülünk idehaza is, valahogyan senkinek sem tűnt föl, hogy ez eddig kimaradt.

  A feledékenység nem véletlen.

  A korrupciót természetesnek, sőt amolyan természeti adottságnak tekintjük, ami ellen felesleges küzdeni, mert volt, van és lesz, mint télen a hideg.

  A TI felmérései ezzel szemben azt bizonyítják, hogy a messziről büdös nagy ügyleteken túl - ideértve a közbeszerzéseket, állami megrendeléseket, a Gripen megaüzletétől a Király utcai házak százmilliós elcsalásáig - a hazai korrupciós mechanizmusok nagy része a mindennapi kis ,,megalkuvások" óriáshálójából áll.
  Ennek a hálózatnak az egyik része az, amit megélhetési korrupciónak hívunk, a magánszemélyek és vállalkozások - vagy akár a cikk elején idézett képviselők - kisebb nagyobb döntései, amiket annak érdekében hoznak, hogy meg tudjanak élni.
  A kis- és középvállalkozások közül sokan feketén foglalkoztatnak embereket, fiktív számlákkal tüntetnek el költségeket, vagy egyszerűen adót csalnak, mert különben lehúzhatnák a rolót.
  A politikusok nem mernek a választóik szemébe nézni, nem mondják azt, hogy a jó döntésekhez képzett és jól fizetett szakemberek kellenek, tehát legyen magasabb és persze adóköteles a fizetésük, ami valamivel többe kerül mindannyiunknak, hanem álszemérmes és csalárd megoldásokat keresnek.
  Az ilyen megalkuvások és hazugságok rendszere miatt kapnak (és várnak el) csúszópénzt a parkoló őrök, hálapénzt az orvosok és ,,ösztönzőt" a gyors ügyintézésért az önkormányzai építési osztályvezetők.
  A virágárus felháborodása érthető, a politikusok felelőssége óriási, de december 9-én érdemes lenne egy napra neki is és mindannyiunknak elgondolkodni a mindennapi kis döntéseinken. A TI azt szeretné, ha erre az egy napra korrupciómentesek lennénk, nem adnánk és nem fogadnánk el hálapénzt, csúszópénzt, nem törekednénk jogtalan előnyökre, kérnénk és adnánk is számlát mindenért.
  És nem utolsósorban elmélkednénk egy kicsit azon, hogy mielőtt mindig másokban (korrupt hivatalnokokban, szemérmetlen politikusokban, offshore-ba menekülő vállalatvezetőkben) keresnénk a problémák gyökerét, mi magunk mit teszünk, és mit nem teszünk - és nem csak a korrupciómentes világnapon.

  Forrás. HVG Online”
 • 4. valaki13 2008. december 07. 10:58
  „A VÁROSI és az ORSZÁGOS ,,ELIT" ( BAL és JOBB OLDALI ), ILLETVE AZOK AKIK MAGUKAT ANNAK TARTJÁK, MEGTETTE AZT AMIT ( számonkérés és felelőségre vonás nélkül ) MEGTEHETETT ( ahelyett, hogy a város és az ország, valamint a lakosság jobb helyzetéért, előbbre jutásáért tevékenykedtek volna, CSŐDKÖZELI ÁLLAPOTOT IDÉZTEK ELŐ!!!!!) - AZ EREDMÉNY MINDEN SZINTEN ÉRZÉKELHETŐ!!!!

  AZ EREDMÉNYE TEVÉKENYSÉGÜKNEK LÁTSZIK - ELVÉGRE A NEGATÍV EREDMÉNY IS EREDMÉNY.

  Az ,,ELIT"
  amely
  magas eszmékre, vallási és morális értékekre hivatkozik,
  de
  azokat nem veszi komolyan,

  és

  megvalósításukat meg sem kísérli.

  Most már talán itt az ideje, hogy megkísérelje.


  MI EZ A DÜBÖRGÉS??? - CSAK NEM A LEJTŐN MEGYÜNK LEFELÉ?????
  1956 és 1990 EGY (meg nem valósult ) ÁLOM VOLT EGY JOBB VILÁGRÓL!!!”
 • 3. TancsKaszabell 2008. december 02. 20:45
  „Ezek szerint ez a nyilatkozat másik fele.Hát ez nem csak a központilag kiadott propaganda szőveg,az biztos.
  Az alpolgármester úr elgondolkozott a kiadott szövegen és bizonyosan elbizonytalanodott,mert
  a logika az a vérében van előélete okán.Lázasan ,-és tegyük hozzá eredményesen- ,kutatott az "irodalomban"és bizony talált néhány jól hangzó fogodzót.
  Hát igen, ez a fránya MSZP, miket csinál így válság idején?
  És akkor tovább gondolkodott és már a lehetséges következményekről elmélkedett.Tudata
  már eldöntötte ezt a kérdést is. Mert ugye a közigazgatásba is megbecsült szakemberekre
  van szükség.
  Polgármester Úr nem fogja tudni kikerülni az önkormányzati létszám csökkentését!Sajnos!”
 • 2. FREDDY/S 2008. december 01. 07:21
  „"A jó és hatékony közigazgatáshoz azonban jól képzett, megbecsült szakemberekre van szükség. " Először jó és hatékony közigazgatásra lenne szükség, nemde...”
 • 1. valaki13 2008. november 29. 17:54
  „A VÁROS SAJÁT BEVÉTELE MENNYI LESZ JÖVŐRE?-TÖBB LESZ, VAGY KEVESEBB, MINT IDÉN?-S A VÁROS VEZETŐIÉ és KÉPVISELŐIÉ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Andrássy Péter díszpolgár lesz

Sopron - A csütörtöki közgyűlés döntött a hűségnapi címek, díjak és elismerések adományozásáról.… Tovább olvasom