Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Ketyeg a borbomba

Az idén Sopronban is minden eddiginél alacsonyabbak lesznek a szőlő felvásárlási árai. Gondban vannak a termelők és a borosgazdák is. Utóbbiakat az eladatlan készletek nyomasztják.

A borbomba hamarosan országszerte robbanhat, legalábbis ezt jelzi egy múlt heti bejelentés. Az Egervin ugyanis huszonkét–harminckét forintos felvásárlási árat ajánlott a termelőknek a szőlő kilójáért, ami lényegesen alacsonyabb az elmúlt évinél. Sopronban hasonló gondokra kell számítani.

A soproni borvidéken az előzetes termésbecslések és a tájékozódó tárgyalások alapján közel 25 ezer mázsa szőlő sorsa bizonytalan, mert a korábbi nagy(obb) feldolgozók jelentősen csökkentik a felvásárolt mennyiséget. Bár még nincsenek biztos árak, valószínűsíthető, hogy csökken a szőlő kilónkénti ára, de talán nem olyan mértékben, mint Eger környékén.

Kevesebbet vásárolnak

Sopronban a két legnagyobb felvásárló a Vinex és a Sop-Vin Kft. Mint ismeretes, a Hungarovin kivonult a városból és eladta feldolgozóját.
Fényes György, a Sop-Vin igazgatója szerint még korai az árakról nyilatkozni. Cégük közel száz termelővel kötött korábban határozatlan idejű szerződést, amelyben rögzítették, hogy az árakról, a felvásárolt mennyiségről és a fizetés módjáról szüret idején állapodnak meg a gazdákkal. Az idén várhatóan csak 5000 mázsa szőlőt vásárolnak fel, mert ők is jelentős eladatlan borkészletekkel rendelkeznek. Az elmúlt évben 40–50 forintos átlagárat tudtak fizetni, de hogy az idén mit ajánlanak, az még kérdéses, elsősorban a piaci helyzettől teszik függővé.

Felfüggesztett szerződések

Szita Miklós, a Vinex Kft. igazgatója is meglehetősen borúlátó.
– Az egri árajánlat már-már nevetséges, azt jelzi, hogy a készletek felhalmozódása miatt jelentősen csökkenteni szeretnék a felvásárolt szőlőmennyiséget. Sajnos, Sopronban és környékén sem sokkal jobb a helyzet. Mi nem tehetünk mást, mint hogy előremenekülünk, újabb és újabb piacokat keresünk, hiszen 13 ezer hektoliter borunk érlelődik a pincékben. Szerződéses partnereinknek azt ígértük, hogy augusztusban közöljük az árakat, és legkésőbb novemberben kifizetjük őket. Sajnos, ezt – már látjuk – nem tudjuk teljesíteni, ezért felfüggesztettük a szerződéseket. Ez közel 350 termelőt érint. De nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem vásárolunk szőlőt, csak az a kérdés, hogy mennyit – talán 7–8 ezer mázsát – és mennyiért. Erre ma még nem tudunk biztos választ adni. Az elmúlt évben 14 ezer mázsát vettünk, a fehér szőlő kilójáért átlagosan 38 forintot, a kékfrankosért pedig több mint ötvenet fizettünk.

Csak az állami beavatkozás segíthet

– Az idén jó közepes mennyiségű és minőségű termés várható a nagyjából 1200 hektáros soproni és Sopron környéki termőhelyen – válaszolta érdeklődésünkre Molnár Tibor, a Soproni Hegyközségek Tanácsának elnöke. – Ehhez számíthatjuk még a nagyjából kétszáz hektáros kőszegit is, hiszen a két terület alkot egy borvidéket. Az ültetvények egészségesek, még bírják a szárazságot. A felvásárlási árakról szóló hírek meglehetősen aggasztóak, igaz, Sopronban még nincsenek biztos árak. A piac hatásait azonban mi sem kerülhetjük el. Tény, hogy az eladatlan, becslések szerint legalább 20 ezer hektoliternyi soproni borkészlet lefelé nyomja az árakat, amelyek már eddig is súrolták a kritikus határt. Egy hektár szőlő megművelése 500 ezer forintba kerül, míg például ugyanennyi területű búzáé 360–380 ezerbe. Ahhoz, hogy a termelő legalább veszteséges ne legyen, 45–50 forintos kilónkénti árat kell elérnie. A probléma csak állami beavatkozással – lepárlással, sűrítmény készítésével, exporttámogatással – oldható meg. Mert uniós csatlakozásunk előtt az nem lehet megoldás, hogy feladják a termelők és esetleg kivágják a szőlőket.


 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Almáspite-fesztivál

Javában zajlanak az Első Fertő-parti Almáspite-biofesztivál előkészületei. A rendezvényre Hegykőn… Tovább olvasom