Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Ketten Sopron turizmusáról: Mindenkinek van feladata

Kalmár István (MSZP) szerint Sopron turizmusában döbbenetes visszaesés volt. Horváth Zoltánné a Pro Kultúra vezetője reagált.

Sajnos Sopronban nincsenek turistákat csalogató rendezvények, nincsen együttműködés a városvezetés és az idegenforgalomban dolgozók között (Lásd: Kisalföld 2012. július 10. Turizmus: gyengült Sopron) - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Kalmár István, az MSZP helyi elnöke.

A párbeszéd hiányának fő oka, hogy óriási hiba volt megszüntetni az idegenforgalmi igazgató tisztségét. Nincsen igazán gazdája ennek a területnek. Korábbi ciklusokban külön idegenforgalmi csoport (beutaztatással foglalkozó) dolgozott a Pro Kultúrában évi több tízmilliós költségvetéssel. Országos lapokkal terjesztett kiadványokkal, szakmai kiállításokon való szervezett közös megjelenéssel generálták és fogták össze Sopron idegenforgalmát. Mára ez teljesen leépült - tette hozzá a politikus.

Az sem tett jót, hogy a Fő tér és a Tűztorony felújítása most már 3-4 éve húzódik, pedig a 2010-es választáskor még a beruházások felgyorsítását ígérte a Fidesz. Az a beruházási tempó, amivel Sopron jelképe megújul, egy középkori templomépítéshez hasonlít, mely akár évszázadokon át tartott - folytatta Kalmár István.

Sajnos Sopron utóbbi 4 évben történt eladósítása is nehezíti a helyzetet, pedig az biztos, hogy az idegenforgalomra Sopronnak, áldoznia kell.

Ebben a kérdésben egy leendő szocialista városvezetés gyökeresen más szemléletet fog képviselni. A párbeszéd és a közösen kialakított városmarketing nélkülözhetetlen. Sopronnak 2006-ban elkészült a Turisztikai Koncepció, amit a GKI készített, ajánljuk a jelenlegi városvezetésnek, hogy vegyék elő és okuljanak. Mindemellett a normális emberi hang, egy kis odafigyelés szintén sokat segíthet - zárta szavait az elnök.A sajtótájékoztatóra Horváth Zoltánné, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója reagált.

A VOLT Fesztivál minden tekintetben elsöprő soproni siker volt, akár gazdasági értelemben, akár városreklám szempontjából. Hogy ne érezzük jól magunkat, előkerült egy alig hihető adat, miszerint harminc százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma.

Mégha a csökkenés valószínűtlennek tűnik is, ennek ellenére érdemes minden szereplőnek megvizsgálnia a saját felelősségét, hogy a maga területén mit tudott volna tenni és mit tudna tenni?

Magyarországnak és így Sopronnak is a turizmus fontos gazdasági alap, ebben feladata van a Magyar Turizmus Zrt-nek, az önkormányzatnak, és a turisztikai szolgáltatóknak is.

Többek között a szállásadóknak is érdemes lenne megvizsgálniuk, hogy a környező országokhoz, városokhoz képest megfelelő fejlesztéseket hajtottak e végre a kiélezett versenyben a piac megszerzése, megtartása érdekében.

De mi most beszéljünk az önkormányzatról.

Városunkban komoly turisztikai célú, turisztikai vonzerőt növelő infrastrukturális fejlesztések történnek és történtek az elmúlt időszakban is. Fejlesztéseket hajtott végre a város a Parkerdő, fürdők, parkok és közterületek (Virágos Magyarországért verseny), kulturális szórakoztató rendezvények (Liszt Fesztivál, Ízutazás, Borünnep, Soproni Ünnepi Hetek, Szent Iván Éji Folkfest, Tündérfesztivál, Szüreti Napok) kerékpárutak, közbiztonság és úthálózat területén.

A turisztikában önmagában a város nem érhet el eredményt, szükség van az emberek és szolgáltatók erőfeszítésére, összefogására is.

A város támogatást és jó gazdasági alapot ad mindenhez, így például a turizmushoz is, de a szolgáltatóknak a piaci szereplőknek is minél versenyképesebb kínálatot kellene adnia, hogy eladhassák magukat bármely területen.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. Abalajobb 2012. szeptember 09. 20:52
  „Cenzúra 2012.”
 • 53. ruig 2012. július 20. 11:57
  „52.drbubo.jogos a felvetés! A "VIII-ker "sorsára jut a város.A régi soproniak pedig költöznek a perem községekben.
  Amíg a többségnek kell alkalmazkodni az őket zavaró magatartás formához,elviselni a bűnöző kultúrát,amíg az egyéni érdek felülírja a város érdekeit,nem áll le a folyamat,csak rosszabb lesz a kialakult helyzet .A város megúszta a török hadjáratot,kuruc támadást vissza verte.Az első és második világháborúból magához tért.Elviselte a kitelepítést, 56-sem rázta meg nagyon.A rendszerváltás okozta munkanélküliséget osztrák és más munkákkal megoldotta. Ezt a csapást valószínű már nem viseli el.”
 • 52. drbuboo 2012. július 18. 12:01
  „Sokadszor hangoztatom azt a véleményemet, hogy szerintem az volt a nagy hiba, hogy engedték, hogy a vásárlóerő a város szélére koncentrálódjon. A Tesco-t talán nem, de a Family Centert és az Alphaparkot meg lehetett volna építeni a városban is. A belvárost terhelő forgalom ugyan nagyobb lett (maradt) volna, és a parkolást meg kellett volna oldani, de a Várkerületi kis üzletek, és főképpen a vendéglátóegységek sokkal kevesebb vevőt/vendéget veszítettek volna, mint így.

  Az Ikva-Fenyő áruházat a jelenleginél sokkal jobban is ki lehetett volna használni, vagy - horribile dictu - el lehetett volna bontani, és lehetett volna építeni a helyén egy Family Centert vagy Alpha Parkot, megfelelő parkolóházzal, stb. Egy (lakatlan) ház eldózerolásával kapcsolatot lehetett volna teremteni az Ikva mellett a Híd utcával, stb. A buszpályaudvar (és akár egyből a városi piac) elköltöztetésével (a GySEV pályaudvar elé, vagy a soha fel nem épült SVSE stadion helyére, vagyis a vasútállomás közvetlen közelébe, mint nagyon sok jól szervezett városban) még egy plázának (Family Center, Alpha Park) elég hely lett volna.

  Lenne élet a városban, lenne bevásárlóturizmus, és az vonzaná a "rendes" turistákat is.

  Tudom, utólag könnyű okosnak lenni, bár én ezeket már a Family Center és az Alpha Park megépülése előtt évekkel is elmondtam. Ma már ezekkel nem tudunk sokat tenni, kíváncsi vagyok, így mi lesz a halott belvárosunkkal.”
 • 51. Allstar 2012. július 18. 08:06
  „Csak egy mondat: remélem a következő 50 évben nem lesz szocialista városvezetés!!!!!!!!!!!!!!!!!!44”
 • 50. ruig 2012. július 17. 08:41
  „Jó magyar szokás,megy a vita az okoskodás,saját személyiség villogtatása! A megoldáson kellene ötletelni. Tippet adni
  a szakembereknek ami némi bevételt is eredményez.olyan rendezvény sorozat kell ami felölel egy jelentős időszakot és építhet rá a vendéglátás a szállásadók,ajándék tárgyal foglalkozók(nem fröccsöntött giccsadó hatálya aláeső termékre gondoltam) A régi Soproniak emlékeznek,milyen ízléses ajándékokat lehetett kapni az Erzsébet utcában. Jakab iparművész termékei,stb. Májust indítani a "Bonen Fesztel" Babos rétes,bab sterc,bab gombóc ,bab saláta,
  babos pogácsa és babgulyás variációk. Balfon már megrendezték többször! Nyár jön a Volt és az ünnepi hetek.
  Vénasszonyok nyara:Szüret,bor,vad ételek gesztenye és még valamiből,alkotni maradandót. Az a vásárló és pénzköltő közönség ami Sopront jellemezte az a múlt.”
 • 49. Pretorianus 2012. július 16. 20:00
  „47. sopron32+1 2012.07.15. 20:06
  A múzeumokon kívül is annyi látni való van a városban és környékén,hogy bizony érdemes lenne ide jönni!
  Sajnálom,hogy te ez nem így látod.Én viszont azt sajnálom,hogy nem tudják "eladni" a szakemberek a várost a turistáknak.
  "Érdekes, hogy a többség azon a véleményen van, hogy a belváros ronda."
  Ronda? :)
  Ez nem a legjobb szó rá,szerintem.:) Ezt a szomszéd lányra szoktam mondani,aki tényleg nem volt szép.Mint írtam,bizony akadna mit csinálni egyes épületekkel.Az osztrák kis falvak nem a legjobb válaszok,mert mit csinálsz egy hétig egy falúban? :)”
 • 48. Abalajobb 2012. július 16. 09:17
  „46. Keressenek meg az idegenforgalomban egy tekintélyt, aki el tudja indítani a folyamatot, nekem a szakmámtól messze áll. Igaz, a várospolitika nem lehet(ne) jobb vagy baloldali, de most sajnos a párthüség a mérvadó. Utoljára a kinevezéseknél Walter nem tett különbséget. Ma kontraszelekció van. ők is részben balról jöttek, de ezt igy akarják feledtetni...”
 • 47. sopron32+1 2012. július 15. 20:06
  „40. Pretorianus 2012.07.14. 20:22

  Érdekes, hogy a többség azon a véleményen van, hogy a belváros ronda. Valahogy csak Te nem akarod ezt látni.
  Amúgy turizmus szempontjából a múzeumok nem mérvadóak. Csak egy pár múzeum nem ad választékot arra, hogy hol töltse az idejét el a turista. Nem mindenkit kötnek le a múzeumi kiállítások, csak azzal idegeneket ide csalni nem lehet. Ez még ment talán 30 évvel ezelött, manapság ez SEMMI. Turisztikához sokkal-sokkal-sokkal több dolog kell. Csak nézz ki a határ másik oldalára ahol kicsi falvalban is tombol a turizmus. Itt meg ebben a nagy városban semmi sincs, csak kosz és drágaság.”
 • 46. hejhaj 2012. július 15. 18:22
  „45. Abalajobb 2012.07.15. 07:46
  Ezzel egyetértek, már mint az idegenforgalmi kerekasztallal. Kezdeményezd, hirdesd meg, hívd össze. Ha hasznos lesz a kezdeményezésed, és értelmes programot vázolsz fel, megválasztunk elnöknek.
  Bár megjegyzem, ha a bal a jobb, az nem két ballábasság? Vagy két balkezűség?
  Szerintem a várospolitikában nincs bal, vagy jobb. Minden oldalról a város állapotának jobbítására kell törekedni.”
 • 45. Abalajobb 2012. július 15. 07:46
  „Igegenforgalmi kerekasztalt kellene létrehozni az érdekeltek részvételével és saját lábra kellene állniuk az érdekelteknek, ha már az önkormányzat nem partner.”
 • 44. vitriol2 2012. július 15. 07:03
  „"Bad Wimpfen-i vendégek városunkban" cimü irás hüen "tükrözi" turisztikai vonzerejét városunknak:
  "A 30 fővel Magyarországra látogató, Hévízen is több napot eltöltő testvérvárosi csoportot ...."”
 • 43. vitriol2 2012. július 15. 06:58
  „Sopron mindig "drága" város volt, de ennek a drágaságnak nincs "alapja" .Mivel Városunkban komoly turisztikai célú, turisztikai vonzerőt növelő infrastrukturális fejlesztések NEM történnek és történtek az elmúlt időszakban, De igaz az is amit pld." 41. molten13 " irt vagyis "Sopron belvárosa egy rendkívül lepusztult város képét mutatja. Omló vakolatok, rendezetlen házak mindenhol."
  a legtöbb" pénzesebb" turista már a határon valo belépés után- "megismerve" az "utviszonyokat"-visszafordul.A hazai pedig....”
 • 42. frida57 2012. július 15. 01:35
  „A Banfalvi uti Lidl mellett nyitott HUSARUHAZ-ban gondolom többen jartak mar!!
  Ma csak azert voltam,mert kivancsi voltam hogy nez ki a többi füstölt csülök amiböl mult szerdan vettem .Masnap eldoptam,ugymint a kolzsvari szalonnat is.Ma gondoltam ,azert megmondom nekik/EGY HETRE RA! a szemelyzet
  az ajto elött cigizve!!/habar ezt 5 meterre nem szabadna!/ A csülkök ugyanugy meg mindig a helyen! A kolbaszokon bal oldalt a pultnal egy centimeteres penesz!! A bolt üres,mert senki nem megy mar oda!!Kerdem en hol van ilyenkor a
  KÖJAL ?? A szomszedban levö boltok panaszkodnak,hogy miattuk nem jar senki hozzajuk is!! Allitolag a heten egy
  ferfi bedobott az üzletbe egy szagyor hust/amit elötte vasarolt ott!!/ es azt mondta ezt meg a kutyaimnak sem adom oda!!Mi ott lakok örültünk az uj "HUSARUHAZ"-nak,De meg a legkisebb hentesnel mas arut kapunk mint itt!!
  En is elelmiszerrel dolgozom,ezert kerdezem megint,hol van itt a KÖJAL????????”
 • 41. molten13 2012. július 14. 21:30
  „Sopron belvárosa egy rendkívül lepusztult város képét mutatja. Omló vakolatok, rendezetlen házak mindenhol. Ha valaki kételkedik abban amit állítok, állok elébe, szívesen megmutatom miről beszélek. Az inkognitót feladva mehetünk egy kör a belvárosban, kíváncsi vagyok lenne-e partner a városvezetés részéről.”
 • 40. Pretorianus 2012. július 14. 20:22
  „37. sopron32+1 2012.07.14. 14:34
  Nem igaz,hogy a belvárosban nem lehet ki,ill. be ülni egy sörre,kávéra,stb,több helyen is megteheted,nem reklámozok senkit,ha soproni vagy,ezt te is tudod. Nem,a belváros házai nem rondák,igaz elkél egy s másikon a felújítás.Ott vannak a múzeumok,azokat belülről érdemes megnézni.Ha figyelmes vagy és érdeklődő,órákat eltölthetsz bennük.Vannak ingyenes "kiállítások" is,olvasd vissza a hozzászólásaimat.És hogy neked az fáj,hogy Sopron,szeretett városom magyar maradt,hát fájjon...Nem kell a szöveg,mi lett volna ha...A történelemben nincs ha.”
 • 39. Abalajobb 2012. július 14. 15:39
  „31. Szánalmas? Az a szánalmas, hogy a hatalomra segitett városvezetőktől nem tudjuk meg mi a gazdasági igazság Sopronban, hogy állunk, mire ment el 12 millárd? 12.000.000.000. Kilenc nullával! Csak egy ellenzéki győzelem után lesz remény, hogy belenézhessünk az általunk megválasztott hatalom könyvelésébe. Aztán újra jönnek az elmúlt nyóc, illetve ujabb nyóc év elszámoltatásai. A 2002/2006 sovány eredményt hozott sok perkiadással. Mi lesz 2006/2012-vel??? Én szkeptikus vagyok.”
 • 38. egon1 2012. július 14. 14:47
  „Nagyon sok turista vagy ,itt kezelt betegek véleménye a mérvadó !
  Sopron az ország egyik legdrágább városa,mondják ők !
  Teljes egészében igazuk van , egy-két turistának be lehet magyarázni hogy a soproni szállásadók-vendéglátóhelyek,nem a belföldi turistáknak készültek,de ha sem külföldi-sem belföldi turista nem jön,részben az indokolatlan drágaság miatt,akkor fel lehet készülni a százmilliókból épült különböző hotelok bezárására,
  de ezekkel párhuzamosan a (zimmel-frei) felirat is okafogyottá válik !
  Tudomásul kellene vennie minden érintettnek,csak versenyképes árakkal tudják,az elszegényedett turistákat visszacsalogatni !
  Demagógnak hangzik,de örök igazság...(Jobb-ma a sürü fillér,mint holnap a ritka forint).!”
 • 37. sopron32+1 2012. július 14. 14:34
  „24. Pretorianus 2012.07.13. 19:14

  kifejtenéd ezt precízebben? Mi nem igaz abból amit írtam?”
 • 36. Kuvasz 2012. július 14. 12:31
  „Szegény Horváthnénak kellett leírni ezt a szánalmas védekezést. Sajnálom őt, többre érdemes.
  A város vezetése pedig az iparra is tesz, miért ne tenne a turizmusra is. A felső vezetés és a képviselők így is megkapják a juttatásaikat, akkor miért törjék magukat, nem tesznek semmit, tehát nem hibázhatnak.”
 • 35. Figyelő2012 2012. július 14. 11:50
  „30.
  Értem mondani valód, és a helyzeted ilyen szempontból nem is irigylem.
  Talán valami hivatalos szerv segíthetne a megoldásban, csak azt nem Sopronban kell keresni.”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Srácok, akik megmászták a soproni Tűztornyot

Igaz történet, az egyik részvevő, akkor még srác, már már felnőtt férfi elmesélésében. A '70-es… Tovább olvasom