Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -1°C | 12°C Még több cikk.

Kétmillió forint hiányzik a Kecsketemplom helyreállításához

Veszélybe került Sopron első működő temploma, a bencés templom – közismert nevén a Kecsketemplom – külső helyreállítása, mivel a munkák a vártnál is többe kerülnek. Kétmillió forintra lenne még szükség.

Jó ütemben halad a bencés templom belső régészeti feltárása és interaktív élmény-kiállítóhellyé való átalakítása, amellett, hogy Sopron első működő temploma természetszerűleg megtartja szakrális funkcióját is. Ám a templom külső megszépítésénél váratlan helyzet állt elő: úgy tűnik, nem lesz elegendő a pályázati forrásokból nyert pénz a munkák fedezésére.

– Csak a felállványozás után derült ki, hogy a templom oromzata, kődíszei, a bádogfedés sokkal rosszabb állapotban van, mint azt az elsődleges szemle alkalmával sejteni lehetett – fogalmazott Horváth László atya, templomigazgató.

Horváth László atya: Csak a felállványozás után derült ki, hogy a munkálatok többe kerülnek a vártnál. Fotó: Magasi
Horváth László atya: Csak a felállványozás után derült ki, hogy a munkálatok többe kerülnek a vártnál. Fotó: Magasi

– Mindezek miatt speciális állványzatépítésre, valamint olyan szakipari munkákra van szükség, amelyek alaposan megnövelik a költségeket. Az 1280 körül elkezdett, majd a Boldogságos Szűz tiszteletére felszentelt templom Templom utcai, Fő téri és Kolostor utcai frontjának megszépítésére pályázaton 3,5 millió forintot nyertünk az önkormányzattól és ugyanennyit a bencés rendtől is. Az oromzat kőmunkáinak pótlása, a kődíszek stabilizálása, a balesetveszélyek elhárítása, a lábazat kibővítése mintegy kétmillió forinttal emeli meg a tervezett hétmillió forintos beruházást. Templomunk hazánk történelmében is jelentős szerepet játszott: 1625-ben III. Ferdinánd személyében király, továbbá a későbbiek folyamán két királyné koronázásának, valamint az idők során hat országgyűlésnek adott otthont. Minderre büszkék lehetünk. Mindnyájunk érdeke hát, hogy a Fő tér rekonstrukciós munkáival párhuzamosan haladó templommegszépítés is zökkenőmentesen megtörténhessen. Ezért kérjük a híveket és minden sopronit, aki fontosnak tartja történelmi templomunk renoválását, lehetőségeihez képest támogassa a munkák időbeni befejezését.


Az adományokat személyesen a naponta reggel 9-kor a Káptalanteremben tartott szentmisék előtt és után fogadják, amelyekről elismervényt adnak. Banki átutalással vagy sárga csekken befizetett összegekkel is lehetséges a felújítás támogatása. A bencés templom számlaszáma: K&H Bank 10404058-40511140-00000000.

Olvasóink írták

 • 19. máris 2010. június 01. 07:48
  „SZÉGYEN! Pont ilyesmire nincs pénz ami fontos lenne, nemcsak a város színvonala miatt, de az emberek vallási igénye miatt is!”
 • 18. Kiss_Gyula 2010. május 31. 00:00
  „Re: 10. valakivalaki:
  a dupla fedőnév bizonyára dupla nemes lelket takar. Én is adakozni fogok /s aki teheti, bármilyen csekély összeggel is, tegye!!!/, mert átélem a következőket: a templomot anno a ferences szerzetesek építtették, akik közismerten csak tarisznyával és vándorbottal jöttek Sopronba is /lévén kolduló rend/. Aki kicsit is "jártas " templom-ügyekben, tudja /max. kitalálhatja/, hogy ők sem "maguknak" és maguk építették és erre képtelenek is lettek volna. Soproni eleink tartották fontosnak a létrehozását. Pedig nem is sejtették, meddig és mit szolgál, s igazából olyan érték született, ami hazánk 10 legértékesebb templomainak egyike lett. Sok-sok száz éve, s ha akarjuk, még sokáig. Pedig nem nagy csinnadrattás Deák-téri bunkereknek vagy mélygarázsnak szánták sok milliárd kötelező adományként "elkobzott" adó-közpénzünkön!
  Ma ha valaki bárhonnan jön Sopronba, és egy órája van, hármat biztosan nem hagy ki: Storno-ház, Tűztorony és /minő véletlen/ a Kecske templom. Hát ezért kéne "súlyos" 2 MFt. Ha jól számolom, 40 Ft/soproni lakos ... Ez így a fanyalgások mellett elég komikusnak tűnik...
  Eleink "csak simán" adakoztak, hogy legyen - tudván, nem lesznek "dicsőségtáblán" - legalábbis e világon nem. Értünk, Sopronért tették, ilyen egyszerű. Értem is, "valakivalaki"-ért is, és igen! - ´janikákért´ is, bár ez utóbbinak tán túl magas (nem úgy, mint ´az állatkert kerítése, amit simán átvitt´ :-) - no ezt egy bartátomtól való az "intelligens" megnyilvánulásait ismerve/. Szerencséltlenke, itt próbálja kiélni magát az egyszeri színésznő szindrómával /"mindegy, hogy mit, csak rólam..."/. Nem kell moderálni, nem tehet róla hogy beteg. Sajnos a Lipótot bezárták ...”
 • 17. valakivalaki 2010. május 30. 18:10
  „Nanu, gondolom a kérdés nekem szól. Nem kell hozzá vaslogika: egy kisebb összeggel.”
 • 16. hozsuzs 2010. május 29. 13:50
  „A stílus maga az ember!”
 • 15. Nanu 2010. május 29. 12:57
  „Mivel támogatod ?”
 • 14. janika 2010. május 29. 11:25
  „Bölcs Salamon mondá vala:" Hangos pú-nak nincsen szaga, ám de ami hangnélküli annak szaga redkivüli"! Ennyit az értelemről!”
 • 13. hozsuzs 2010. május 29. 08:45
  „"A sok beszédben elkerülhetetlen a vétek, de a ki megtartóztatja ajkait, az értelmes." (Salamon király)”
 • 12. janika 2010. május 29. 06:27
  „Köszönöm "titáti"! a felvilágosítást! Már értem, üzlet az üzlet! Már sokszor olvastam e NET-en,hogy a templomokat az ott és rajta tárolt értékek miatt ki szokták rabolni. Az ekkor5a értékeket úgy lehet összeharácsolni mint a többi hasonlót! A halandó emberek vérével,verítékével, kifosztásukkal! Lehet azt "pályázatoknak" is nevezni tök mindegy, hisz a hétterét úgy semkötik az olvasók orrára! Bámészkodó emberek pedig tejelni fognak, akár a sötét középkor nyilvános kivégzéseinél!”
 • 11. titáti 2010. május 28. 20:29
  „Janikának....

  http://www.westpa.hu/cgi-bin/westpa/news.cgi?view=ck&tID=168&nID=6261

  Aláírásra került a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság nyertes pályázatának Támogatási Szerződése, mely a soproni Kecske-templom és a bencés kolostor felújítását célozza.

  A "Történelmi és kulturális örökségi értékek fenntartható hasznosítása" című pályázati felhíváson 167 millió forintot nyert a Főapátság átfogó turisztikai fejlesztésre, mely az épületegyüttes örökségvédelmi értékeinek megóvására, valamint a látogatóbarát, turisztikai szolgáltatások kialakítására, bővítésére irányul.
  A projekt előkészítése, megvalósítása és fenntartása során ügyelnek arra, hogy a Főapátság vonzerő-fejlesztési programja és a soproni fejlesztés között kapcsolat legyen, példa erre az apátsági termékek árusításának terve a kolostor múzeumi boltjában, illetve a Főapátság és a Kecske-templom turisztikai kínálatának összekapcsolására irányuló együttműködés.A bencés templom Sopron egyik országos ismertségű, meghatározó nevezetessége, falai között 1622-ben és 1681-ben királynét, 1625-ben III. Ferdinánd királyt koronázták meg, több alkalommal országgyűlést is tartottak.
  Az épületegyüttesben rejlő építészeti, vallási és kulturális értékek ellenére állapota elhanyagolt, az elhúzódó belső felújítási munkák inkább taszították, mint vonzották az odalátogatókat. 2005 óta felmérések készülnek a templom és a Káptalan terem látogatottságáról, kizárólag a nyári szezonban rögzített adatok 4500 fő körül ingadoznak, tehát a templom elhanyagolt állapotában, turisztikai szolgáltatások nyújtása nélkül is felveszi a versenyt a legtöbb belvárosi múzeum egész éves forgalmával. A látogatók érdeklődése a templom kitűnő, Fő téri elhelyezkedésével, a tágra nyitott templomajtó vonzó hatásával, és a benne rejlő értékek sokaságával magyarázható. A fejlesztés az éves látogatószám 8 ezer főre emelését célozza.
  A közel 200 millió forint összköltségű projekt várhatóan 2011 tavaszán fejeződik be.

  2009.12.17.”
 • 10. valakivalaki 2010. május 28. 20:02
  „Csodálkozom, hogy Janikát még nem moderálták ki! Én feltétlenül támogatni fogom a templomot.”
 • 9. Cloeon_dipterum 2010. május 28. 17:20
  „Janika! Örülnék, ha magadtól moderálnád magad.
  Szerintem jelenleg az a divat, hogy a magadfajta emberek tönkreteszik mindazt, ami már ezer éve az országot gazdagítja. Én nem vagyok vallásos, de neked különösképp figyelmedbe ajánlom (bármely) egyháznak azon tanításait, ami az emberi értékek tiszteletére irányul. Egy ilyen szép épületet ma tervezni sem tudnának, nem hogy megépíteni. Segítsük őket abban, amiben lehetőségünk van (vagy maradjunk csöndben, ha értelmeset nem tudunk hozzászólni).”
 • 8. janika 2010. május 28. 16:28
  „Csona-Farádon pályáztak templom felújitásra és nyertek is pénzt rá! Ennyire egyszerű pénzhez jutni erendszerbenh, hisz van kidobnivaló pénz egy személyes munkahely teremtésekre!”
 • 7. sme 2010. május 28. 14:27
  „piroskaésabarkasz! Tévedsz! A budai Mátyás templom tetején vannak a "soproni" cserepek. Más miatt van az olthatatlan rajongás, de azt most hagyjuk.”
 • 6. hozsuzs 2010. május 27. 19:54
  „remélem, sőt biztos vagyok benne, hogy ez a Sopron s az ország történelmében is jelentős szerepet betöltő épület mielőbb méltó pompájában lesz látható!”
 • 5. FREDDY/S 2010. május 27. 17:50
  „A templom dísztetőburkolatát kb. 220 km-re vitték, nemde...”
 • 4. obama 2010. május 27. 17:26
  „at kell menni szepen a foter 1 be beszelni kell szepen a fodorral aztan lessz penz ennyi.”
 • 3. janika 2010. május 27. 17:23
  „Jé ezt még nem moderálták ki? Igez itt nem az öreg zsidót cikiztem.”
 • 2. janika 2010. május 27. 16:07
  „Állitsák neki a hiveiket mekegni, hátha nyernek egy-egy pályázaton az ma a divat!”
 • 1. piroskaésabarkasz 2010. május 27. 14:59
  „Egy soproni "legenda jut eszembe erről.Állitólag a templomról leszedett cserepeket egy győri templomnál használták fel.Még annó.Innen eredhet a soproniak olthatatlan rajongása a győriek irányába!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmérés: jövőjüket kutatták az egyetemisták

A Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának elsőéves gazdaságinformatika szakos hallgatói… Tovább olvasom